Krantz cake – periculos de bun!

Krantz cake Krantz cake1 Krantz cake2 Krantz cake3 In afara faptului ca aluatul trebuie facut inca de seara si lasat o noapte la frigider, reteta este simpla, iar rezultatul, pe cat de spectaculos, pe atat de….. catastrofal de bun…. periculos de bun!

Reteta, apartinand  bucătarului israelian Yotam Ottolenghi ( se gaseste in cartea sa de bucate “Ierusalimul”), am gasit-o aici. Ceea ce m-a cucerit cel mai mult a fost modul de preparare (cu mult mai simplu decat in cazul cozonacului nostru) si textura pufoasa, aerata a aluatului.

INGREDIENTE:
Pentru aluat:

530 g de făină + inca 2 linguri
100 g de zahăr pudră
1 pliculet (10 gr.) drojdie
coaja de lamaie rasa
3 oua medii
120 ml de apă
sare 1/3 linguriță
150 gr.
unt moale, taiat în bucăți
ulei de floarea-soarelui

Pentru umplutura:

130 gr. ciocolata neagra, topita
120 gr. unt topit
50 gr de zahăr pudră
30 gr pudră de cacao neîndulcită
100g nuci pecan (sau alte nuci, în funcție de gusturile tale)

Pentru sirop:

130 gr. zahăr pudră
60 ml de apă

PREPARARE aluat:
Cu o zi înainte, se prepara aluatul. Adauga in vasul robotului 530 gr. de făină, zahărul, drojdia si coaja de lamaie. Atenție! Nu lăsa drojdia și zahărul sa se atinga,  pentru a nu ucide drojdia (asa zice reteta!!!).

Foloseste carligul si framanta timp de 1 minut la viteză mică. Adăuga ouăle pe rand. Treptat, cresti viteza pana la cea medie. Adauga apa calduta (nu de la robinet!)  sarea și untul bucata cu bucata. Lasi la framantat 10 minute, adaugand putina faina in cazul in care aluatul se lipseste de peretii vasului.
Ungi cu putin ulei un alt vas si torni
aluatul. Acopera-l si lasa-l să crească 1h30, la temperatura camerei sau langa o sursa moderata de caldura (calorifer, de exemplu)

Dupa ce aluatul a crescut, il mai framanti putintel folosind pumnul pentru a scoate bulele de aer si il dai, acoperit, la frigider, unde va sta toata noaptea.

PREPARARE umplutura (a doua zi):

Topesti împreună ciocolata și untul. Adaugi cacao, zahărul și amesteci pana la omogenizarea completa a ingredientelor. Intre timp, prajesti intr-o tigaie nucile tocate grosier. Afacerea aceasta te costa 5 minute si un foc mediu, mestecand din cand in cand.

Se scoate aluatul din frigider și se împarte în două mingi. Fiecare minge o intinzi cu sucitorul pana ce vei obtine un dreptunghi cu suprafata de 30 x 45 cm. Eu folosesc un pad dimensionat. (vezi foKrantz cake5to)

Dupa ce umplutura de ciocolata se mai raceste (si intareste), ungi fiecare dreptunghi, lăsând neacoperita o zona de aproximativ 2 centimetri pe fiecare parte. Rulezi fiecare dreptunghi pe lățime (în cele din urmă, trebuie sa obtii un soi de rulada lunga). Krantz cake6Cu un cuțit ascuțit, tai rulada pe lungime.

Împleteste cele două rulade, lăsând portiunea taiata în partea de sus. Se pune aluatul intr-o forma invelita cu hartiKrantz cake4e de copt (altfel, va fi foarte greu de scos din tava, ciocolata se va imprastia si lipi de peretii vasului. Eu nu am procedat asa si l-am scos cu mare greutate, chiar l-am stirbit pe alocuri). Alege o tava de cozonac, suficient de incapatoare, altminteri, aluatul va deborda. Poti confectiona niste protectii laterale inalte facute din hartie de copt impaturita in 4. Vei vedea, aluatul va creste foarte mult si ciocolata va tinde sa se reverse in cuptor. Eu am pus si o folie de aluminium pe fundul cuptorului ca sa evit orice “scurgere”.

Acoperi tava si lasi din nou la crescut 1h30, la temperatura camerei sau in apropierea unei surse de caldura (caloriferul din bucatarie, in cazul meu).

Krantz cake8Se da la cuptor (preincalzit la 190 ° C) timp de 30 minute. Verifici, totusi, cu o scobitoare (sau alta ustensila ascutita) daca aluatul e copt. In caz contrar, prelungesti timpul de coacere.
La sfârșitul procesului de coacere, adica dupa ce ai scos minunea neagra din cuptor, se prepară siropul. Apa si zaharul se fierb; stingi cand temperatura ajunge la 100 grade. N-ai termometru? Nu-i bai! Opresti cand observi ca amestecul s-a ingrosat. 
Nu face siropul dinainte pentru ca se va solidifica si nu il vei putea folosi!!!!

Lasa prajitura sa se mai raceasca, o insiropezi apoi folosind o pensula alimentara si mananci cu mare moderatie. Este o bomba calorica!!!! De aceea si public reteta in ultima zi a anului, in speranta ca te vei multumi cu gustul…. fotografiilor….. 🙂

La multi ani! Iti multumesc ca ma citesti si ca ma ierti pentru inconsistenta postarii retetelor. Meseria mea de baza este aceea de instructor de fitness si tehnician nutritionist (vezi aici despre activitatea mea sportiva https://www.facebook.com/Dumitranet), iar aceasta pagina de retete este rodul cautarilor/experimentelor mele culinare. Pentru ca sunt convinsa ca ne putem face si mici placeri alegand alte ingrediente, in alte combinatii, cu mai putine grasimi, cu mai putin zahar.  Pagina  este a celor care tin la silueta sau care cauta un mod mai placut si usor de a rezista ispitelor dulci. Deci, si a ta!  

Related Posts

  • Pe valurile Convenției de fitness 2013 – ziua 1Pe valurile Convenției de fitness 2013 – ziua 1 Convenția internațională de fitness, organizată de Fitness Scandinavia pentru al treilea an consecutiv la București, începe (sau ar trebui) să devină un fel de Mecca a sportului de masă din România. Master traineri/prezentatori români sau străini, instructori de fitness din toată țara, […]
  • Gutui la cuptor cu ulei de cocosGutui la cuptor cu ulei de cocos Gutuile sunt ca fetele mari.... Până să le aduci în casă, se codesc, se fandosesc, ba vor, ba nu vor...., ba se lasă și nu prea.... Munca de seducție e grea, dar când reușești.... Ultima dată, când m-am luptat cu gutuile pentru o dulceață, a fost acu” vreo 2 ani, când baba Mărioara […]
  • “De ce faci poză la cartof?”“De ce faci poză la cartof?” Am date certe să cred că o nouă specie de cartof mă va înrădăcina în casă pentru câteva zile (în afară de șosete, altceva nu pot purta).  Mi-a crescut  dureros încă de ieri, chiar în articulația degetului mare de la piciorul drept, la finalul unor kumite săvârște cu un partener […]
  • Să fie caloriferul cauza obezității?Să fie caloriferul cauza obezității? Citind concluziile pe marginea unui studiu Obesity Reviews, care spune că nu doar alimentația și efortul fizic sunt responsabile de obezitate, ci și încălzirea centrală, îmi vine în minte îndemnul de tristă amintire ”vă e frig, mai puneți o haină pe voi!” și nu știu dacă să râd sau să […]
  • Plăcintă ușoară și ”subțire”, cu brânză dulce (în stil burek)Plăcintă ușoară și ”subțire”, cu brânză dulce (în stil burek) INGREDIENTE: - 800 gr.brânză slabă de vaci - 300 gr. iaurt cremos 5% grăsime (1/2 din cantitate va fi folosita pentru compoziția care va fi turnată deasupra plăcintei) - 1/2 pachet foi plăcintă (250 gr.) - 5 ouă + 1 ou care va fi turnat deasupra plăcintei împreună cu […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *