Bonjour, brioche mimolette!

Mimolette intregmimolette-extra-vieille-11Mimolette este o brânză tradițională produsă în nordul Franței, regiunea Lille. I se mai spune  « vieux Hollande » sau « boule de Lille ».

Este o imitație a brânzei olandeze Edam, datând din secolul al XVII-lea. Mimolette  ”a primit” culoarea portocalie pentru a marca diferența dintre brânzeturile frantuzesti si olandeze.

Mimolette rasCuloarea branzei este data de rucou, cel mai vechi colorant natural, provenind din semintele rosii ale unui arbust tropical, Bixa orellana L. (E160)

Aztecii amestecau rucou cu cacao pentru a da un gust și o culoare mai atractiva ciocolatei. Rucou a fost, de asemenea, utilizat în ritualuri religioase sau de luptă. In sec olul al XVII-lea, comercianții europeni au adus cu ei mari cantitati de seminte, rucou devenid astfel prima vopsea alimentară din lume.

Din mimolette, eu am facut briose, o alternativa interesanta la sandwich-ul de dat copiilor la scoala.

Ingrediente:
-125 gr. faină neagră
– 2 ouă
– 100 ml lapte
– 70 gr. mimolette dată pe răzătoare
– 75 ml ulei
– 1/2 lingurită praf copt

Briosa cu mimolette 1Briosa cu mimolette 3Se amestecă ouăle cu faina, praful de copt, se adaugă laptele și uleiul. Mimolette e ultima. Se toarnă compoziția  în forme de brioșe și se coc.

Mimolette are un continut de grăsime de 40%, dar si o concentrație de calciu de aproximativ 200 mgr. la o porție de 30 gr., ceea ce o face interesantă și pentru copii, și pentru adolescenți.

Dacă adulții au nevoie de un aport zilnic de calciu de 900 mgr., pentru copii și adolescenți aportul recomandat este de 1 200mg.

P.S. Eu am gasiti și un recipient special pentru brioșe, numai bun de pus în ghiozdan și apoi zguduit și dat de toți pereții.

Related Posts

  • Dezlegare la îngheţată!Dezlegare la îngheţată! Nutriţioniştii ne dau liber la îngheţată! Combinaţia de lapte şi zahăr face din îngheţată un produs cu absorbţie lentă şi indice glicemic redus. În plus, alegând variantele cu grăsime puţină-puţină, nu eşti  supusă riscului de îngrăşare. Şi chiar dacă ai senzaţia că ai mâncat multă […]
  • E bun stretchingul înainte de alergare?E bun stretchingul înainte de alergare? În parcul Tineretului unde alerg, mă așteaptă, cel puțin în fiecare week-end, un măr pădureț, roșiatic, de robustețea unei balerine ieșite la pensie - l-am botezat ”copacul ciupercă”; cam la nivelul șoldului meu, are o excrescență de forma unei ciuperci generoase pe care, înainte de […]
  • Prin Budapesta, cu dintele în şerveţel….Prin Budapesta, cu dintele în şerveţel…. ...sau cum am ratat întâlnirea cu Zâna Măseluţă! Câteodată, când toate lucrurile merg prea bine, e rău! Paradoxal, dar aşa e viaţa uneori. Lucrează, cum se spune în sport, pe intervale: mai dur, apoi mai relaxat. Sfârşitul de săptămână la Budapesta se anunţa imaculat: 18 grade, […]
  • Bavarezii mei ca Brăila lui IstratiBavarezii mei ca Brăila lui Istrati Pe Eminescu colț cu Independenței (fostă Karl Marx) există de când lumea, adică de când orbul a nimerit Brăila, o covrigărie. Intrarea, așa cum o vedeam atunci, după ce ieșeam din librăria de vis-a-vis de unde cumpăram caiete, nu e pe nici unul dintre bulevardele astea brăilene, ci fix […]
  • Măseaua de minte nu face sport! Măseaua de minte nu face sport! Picăturile pentru măsea se numesc ”rădăcină de clește ”(Caragiale). Mintea la cap mi-a venit după 30 de ani, când mi-a răsărit prima măsea de minte. Ce ironie! Aștepți 25 - 30 de ani să apară și afli că trebuie să o scoți....- măseaua; pentru că nu se mulțumește cu rolul decorativ - […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *