Cafeaua verde într-adevăr slăbește?

Green-Coffee-300x237De ceva vreme, există o ofensivă publicitară în favoarea beneficiilor cafelei verzi asupra siluetei. Este și motivul pentru care au apărut numeroase studii, unele dintre acestea fiind chiar retrase sau infirmate de cercetări ulterioare. În documentarea pentru acest articol, am găsit un astfel de studiu ”retractat”. Făcut pe un eșantion redus de oameni – doar 16 – , se afirma potențialul de slăbire al cafelei verzi în cazul persoanelor supraponderale si obeze.

Revenind în 2016, haideți să lămurim dacă ne ajută cafeaua verde să slăbim!

Spre deosebire de cafeaua prăjită, cea verde are o compoziție specifică, de unde și interesul cercetătorilor. Dacă aceasta poate contribui, probabil modest, la pierderea în greutate, consumul ar trebui să rămână moderat din cauza procentului ridicat de cofeină.

Deschid o paranteză și spun că observația de mai sus este valabilă și în cazului ceaiului verde, bogat în antioxidanți, dar care conține și cafeină.  Antioxidanții din ceaiul verde conțin un tip de polifenol, care împiedică sau neutralizează efectele radicalilor liberi.

”2-3 căni de ceai verde pe zi (de preferat ceai organic), servite după masă, sunt benefice pentru organism. Însă, o cantitate prea mare de ceai verde crește concentrația de tanin (cel care dă gustul astringent/amar al ceaiului), ceea ce poate irita mucoasa stomacului. Lucrul acesta a fost observat la instructorii japonezi de la casele de ceai, care, prin natura meseriei, beau cantități mari de ceai. ”(Dr. Hiromi Shinya, Enzima miracol)

Revenind la cafeaua verde, ca să înțelegem de unde i se trag calitațile mult utilizare în marketingul produsului, e util să vedem ce este, de fapt, cafeaua verde.

Cafeaua verde este cafeaua neprăjită. Când sunt extrase din fructele arborelui de cafea  (învelișul acestora este de culoare arbore de cafearoșie și  arată ca cireșele) boabele sunt de culoare verde. Dar isi schimba culoarea în timpul prăjirii, aceasta având ca scop activarea aromelor. Prăjirea se face la temperaturi ridicate (până la 230 ° C),  ceea ce face ca boabele să își schimbe culoarea în cea pe care cu toții o cunoaștem. 

Prăjirea nu schimbă doar culoarea, ci și compoziția  boabelor de cafea. Aceasta reduce conținutul de cafeină, în special  de polifenoli, acid clorogenic, cafeic și chinic. Comparativ cu cafeaua prăjită, cafeaua verde conține de 2-4 ori (sau mai mult) mai mulți compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Polifenolii, care permit plantei să se apere împotriva agresorilor  (insecte, rozătoare etc.) par a avea mai multe efecte benefice asupra sănătății umane.  De aceea și sunt obiect de studiu pentru cercetători.

Cafeua verde este eficientă  împotriva oboselii?

 Mai bogată în cofeină decât cea prăjită, cafeaua verde este, indubitabil, un stimulent (ca de altfel, si cea prăjită).  Neplăcut este că fiind în exces, poate afecta și reduce calitatea somnului și/sau poate induce anxietate. Atenție cei cu probleme de tensiune! Ritmul cardiac și tensiunea arteriala pot crește. 

În funcție de sensibilitatea proprie, se recomandă un consum limitat la 2 cesti medii de 150 ml de cafea verde pe zi.  Să aveți în vedere faptul că nu doar în cafea se găsește cofeină, ci și în ceai, cacao, sucuri gen cola și băuturi energizante. Deci, e foarte probabil să dublați astfel consumul de cafeină.

Cafeaua verde ajută la slăbit?

Probabil, dar într-o mică, chiar nesemnificativă măsură! Studiile nu fac lumină deplină în acest caz.  Este mai degrabă lăudat rolul antioxidant (perfect valabil și în cazul cafelei prăjite), decât cel de slăbire. Impactul asupra reducerii kilogramelor este unul modest și se află în directă relație cu cantitatea mare de cofeină conținută.

Cofeina antrenează o creștere a presiunii arteriale, ceea ce determină o creștere a temperaturii corpului și, posibil, apariția tahicardiei, la persoanele cu sensibilitați cardiovasculare.

Mai trebuie adăugat aici (cred că fiecare dintre noi l-a experimentat) efectul de inhibarea a foamei pe care cafeaua îl are, în special la marii consumatori. De aceea, la cei care iși reechilibrează regimul alimentar, e bine să servească porția de cafea după ce deja au luat micul dejun. Nu intru aici în amanunte legate de aciditate…. poate într-un articol separat.

Cafeaua meaPărere personală

În trecut, am încercat și eu cafeaua verde. ”Dăcât” o dată! Lăsând la o parte prețul aproape dublu față de cel al cafelei obișnuite, nu mi-a produs nici o plăcere gustativă sau vizuală, deci, îmi e greu să mă conving că e bogată în polifenoli, atâta timp cât nu alunecă pe gât. Este o combinație nedefinită între cafea prajătă și ceai verde, un gust fad și, totodată, astringent, numai bun să îngrașe cu polifenoli pâmântul  din grădina mea.

Și atunci, noi cu ce mai slăbim?

Surse: www.anses.fr, wikipedia,

Related Posts

  • Cum ne păcălesc eticheteleCum ne păcălesc etichetele În anii 90, abia ieșiți din comunism, toți ne pricepeam la mașini. Adulți și copii, toți știam ce este o jojă, cum să controlăm nivelul de ulei, cum să schimbăm o roată, iar la reparația unei maișini, în fața blocului, lua parte cel puțin o jumătate de bloc. Urmare firească a acestei […]
  • Frigul arde multe calorii, mai stați și p-afară!Frigul arde multe calorii, mai stați și p-afară! Bărbații se gândesc la sex, așa cum respiră; la fel și femeile... - la mâncare! Neliniștea apropierii sărbătorilor de iarnă, când principala obligație este să mănânci, să mănânci, să mănânci (excluzând definitiv activitățile pastorale 🙂 ), crește în valuri. Pe facebook, mesajele […]
  • De câte ori pe zi să mănânc?De câte ori pe zi să mănânc? Mi-a atras atenția un comentariu al unei doamne îngrijorate că, fiind nevoită să stea câteva zile acasă, ar putea mânca mai mult. Bănuiala mea este că grija bătea nu spre mai mult, ci spre mai des, chestiune în care eu nu văd absolut nici un pericol, atâta vreme cât nu se ridică de la […]
  • O mână de migdale pe zi face minuniO mână de migdale pe zi face minuni Specialiştii sunt unanimi în a recunoaşte că o mână de migdale pe zi - aproximativ 25 de grame - sunt cea mai bună pastilă pentru inimă. Şi nu numai. E bine să nu îţi lipsească din casă sau din primul sertar al biroului:) de la serviciu o punguţă cu migdale crude din care să te serveşti […]
  • ”Nu înțelegem pe deplin nicio alegere””Nu înțelegem pe deplin nicio alegere” Azi, 13 aprilie*, zodia Berbecului, Zeruya Shalev împlinește 64 de ani. Și n-am dar mai mare a-i face, ca neînsemnat, mărunt cititor ce sunt, decât să fi terminat chiar acum de citit romanul ăsta, recent publicat de Humanitas Fiction, în traducerea Ioanei Petridean, cu care m-am mai […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *