10 greșeli de evitat când vrem să slăbim

În cartierul în care locuiesc, a apărut de ceva vreme, la parterul unui bloc cu 10 etaje, o „clinică” de nutriție (de apartament sau poate garsonieră?) care promite încă de la geam consultații gratuite. Spațiul fusese ocupat anterior de un coafor, apoi ”s-a mutat” o papetărie. (Acesta mi se pare un bun indiciu asupra trendurilor în consum.)

Acum, chiar vis-a-vis de intrarea în cimitir, clinica de nutriție în interiorul căreia am putut zări multe pliante și câteva rafturi bine aerisite cu recipiente,  promite printr-o angajată – era să zic vânzătoare – plictisită și singură, un măr sugrumat cu un metru. În mall-uri, zâmbetul lui Ronaldo ne încurajează că vom slăbi chiar înainte de a vâri mâna adânc în buzunar, reclamele facebook-ului la clinici de nutriție și pastile miraculoase de slăbit sunt ca puricii pe maidanezi.

Fără discuție, trăim în era nutriției, dar și a fast-food-urilor! Toată lumea vorbește/dă sfaturi despre stil de viață sănătos la fel cum ar comenta un meci de fotbal sau prognoza meteo. O fac chiar și cei a căror carte de vizită nu îi recomandă defel – nici fizic, nici didactic. Companiile mari își direcționează bugete însemnate de publicitate în susținerea unui stil de viața sănătos; Internetul clocotește de sfaturi, informații, unele mai gogonate ca altele; vedete retușate, dornice de apariții suplimentare în presă, își prezintă dietele miraculoase. Și, paradoxal, pe măsură ce toate acestea se intensifică, procentul persoanelor supraponderale crește îngrijorător peste tot în lume.

Sigur că, în acest tablou general, în care și ”brânza degresată consumată cu fasole neagră stimulează si mai mult procesul de slabire, in special din zona fundului” (probabil, datorită gazelor emise!) ne regăsim confuzi, derutați, fără rezultate, dezamăgiți de toate încercările trecute și viitoare și, poate pe alocuri, chiar înfometați, frustrați.

Cei care îmi citesc de ceva vreme articolele sau îmi urmăresc activitatea sportivă (ca instructor sau personală), știu că în vocabularul meu cuvintele regim, dietă, nu încap. Și pentru că în ultima vreme am primit multe întrebări despre cum e bine să mâncăm și să facem sport ca să slăbim, redau mai jos nu o rețetă magică, ci câteva idei care să ajute pe termen lung să evităm greșeli care ne-ar putea costa kilograme bune. Și nu numai.

AP1830-do-your-bit_011. Nu alergați după diete miraculoase

Acestea nu dau niciodată, niciodată, niciodată rezultate. Ba mai mult, dăunează. Un organism supus permanent unor dezechilibre nutriționale își încetinește metabolismul și nu mai reacționează nici măcar la înfometare – de neluat în calcul. Am auzit deseori spunându-se ”mă îngraș și cu apă”. Organismul, care știe că trebuie să supraviețuiască în orice condiții, când detectează o situație de criză, își face provizii. De aici și stagnarea în greutate.

2. Extrageți informații despre alimente/nutriție chiar de la sursă. Internetul abundă de copy/paste din tot felul de ”opere”. Până la un punct, pot fi amuzante, dacă distracție căutăm. Există doctori în nutriție care au și scris câteva cărți interesante, pe înțelesul tuturor (nu mă refer la cei care garantează slăbiri nemaivăzute și apoi sunt cercetați penal, ci la cei care dau informații despre alimente), există studii făcute de Institute de siguranță alimentară (unul dintre ele sintetizat și de mine aici) și, nu în ultimul rând, există personalități credibile din lumea sportului care nu doar spun, dar și demonstrează prin corpul lor veridicitatea celor propovăduite cu bună credință și fără vreun interes publicitar.

3. Disciplinați-vă organismul

Toată lumea știe, chiar și copiii, că dulciurile, cartofii prăjiți, foetajele, pizza, prăjelile, alcoolul îngrasă. De aici și până la a le exclude din alimentație e doar un efort de voință și autodisciplină. Vă asigur că nu veți suferi nici un dezechilibru nutrițional dacă vă veți lepăda de ele (poate unul mental, dar aici e o altă discuție). Dimpotrivă, doar din eliminarea acestora – fără alte artificii -, vă veți ușura de câteva kilograme bune, dacă nu chiar zeci (acolo unde e cazul). Prima lună e o perioadă critică. Reflexul vă poate împinge înapoi, dar dacă rezistați, nici nu veți mai simți nevoia de dulce sau ronțăit.

4. Nu înlocuiți apa chioară cu sucul de fructe

Avem nevoie de apă ca de aer. Suntem în proporție de 70% apă, procesele metabolice au nevoie de apă, vitaminele (majoritatea) sunt hidrosolubile – se dizolvă în apă și tot cu ajutorul acesteia sunt transportate în organism – , musculatura conține apă, retenția de apă se elimină tot cu… apă. Privarea de apă are un efect direct asupra siluetei. Se spune că ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce bei. Când vă lansați pe orbita slăbitului, începeți prin a bea 2-3 sau chiar 4 litri de apă. Mai ales cei în a căror alimentație abundă proteinele sunt chemați să-și mărească doza de apă pentru eliminarea toxinelor, produșilor cetonici (rezultați in urma procesului de ardere a grăsimilor și eliminați prin rinichi în urină – vezi aici de ce dieta Dukan crește riscul bolilor renale). Imi amintesc de o afirmație a profesorului Mencinicopschi care zicea că atunci când crezi că îți este foame, bea apă. Altfel spus, vezi dacă nu cumva când îți e foame, de fapt – ți-e sete.

Atenție! Sucul de fructe – oricat de natural ar fi – nu este substitut pentru apă și poate face mai mult AP1523-absinthe-cusenier-fransisco-tamagno-drinks-poster-1890srău decât bine. Pierzând fibrele, atât de utile pentru digestie, sucul se transformă într-o bombă calorică. Și în loc să ingerăm 30-40 de calorii, ne trezim cu 120-160 de calorii din 2-3 înghițituri. În cazul sportivilor, a căror dietă este riguros controlată, sucul de fructe este indispensabil, mai ales după antrenamente sau competiții. Dar noi mai avem până acolo.

Nici ceaiul (verde sau ce culoare mai poare avea) nu înlocuiește apa. Calitatea ceaiului verde de a accelera procesul metabolic este deja dovedită prin studii, aceasta neînsemnând că trebuie să abuzăm. În plus, pentru cei care suferă de anemie, ceaiul poate inhiba absorbția fierului.

Berea, vinul, ginul și alte …inuri nu se contabilizează. Sau, mai degrabă, se contabilizează în kilograme și nu în litri. Fiecare după propria-i unitate de măsură!

 5. Un kilogram de fructe pe zi nu ajută la slăbit

Oricât de bune ar fi pentru sănătate, un kilogram de fructe pe zi nu ajută la cântar. Nu face bine nici când înlocuim o masă principală cu 1-2 fructe. Fructele pe post de dejun sau cină creează, pe lângă aciditate și senzația de foame continuă, o supracompensare însemnată la masa/mesele următoare. Pentru cei care se vor mai slabi, 2 – maximum 3 fructe pe zi sunt mai mult decât suficiente. Ce fructe? Mere, pere, prune, afine, rodii, kiwi – fără frică. Bananele și strugurii sunt deja prăjituri. După părerea mea, cele mai bune momente ale zilei pentru a le mânca sunt dimineața, în combinație cu un iaurt slab (acolo unde este posibil) sau după masa de prânz. Mai puțin seara. Dar spun totusi că dacă seara vă apucă pofta de dulce, în loc de un borcan cu cremă de ciocolată, o pară are efectul unei pietre aruncate într-un ocean; altminteri ar fi un munte de pietre aruncat într-un ochi de apă.

6. Nu eliminați total găsimile

Să ne înțelegem – grăsimile bune. Putem cădea în păcatul  ca atunci când ne hotărâm să facem pasul cel mare, evident de luni începând, scoatem toate grăsimile, chiar și pe cele bune. O fi bine? Creierul funcționează cu grăsimi, am rezistat în peșteri mâncând grăsimi, ne simțim mai fericiți, împliniți, satisfăcuți atunci când mâncăm cașcaval, telemea de oaie, ciocolată (conține și ea grăsimi), iar salata fără ulei e ca primăvara fără ghiocei.

Nu, grăsimile nu trebuie eliminate total. Păstrăm uleiul de măsline și, dacă vrem să slăbim, vom pune totuși cu zgârcenie una-două lingurițe (oricum cel extravirgin e cam scump). De asemenea, putem folosi una-două lingurițe de ulei de in pe zi (prima linguriță eu o adaug în iaurtul de dimineață). În orice caz, nu veți putea abuza de acesta din pricina pregnantului gust de pește.

Iaurtul cu 0% grăsimi are același gust ca pantoful mâncat de Chaplin în filmul său. Un iaurt cu 2-3% grăsime nu face deloc rău siluetei, la fel și branza slabă, ricotta, urda. Feriți-vă ca necuratul de tămâie când jinduiți la produsele care promit light, soft, de slăbit sau mai sțiu eu ce alt mesaj insidios. Ascund grăsimi sau îndulcitori  nocivi pentru sănătate. Nucile, semințele, migdalele sunt un bun camarad în procesul de slăbire, cu condiția să nu profitați prea mult de el.

7. Nu eliminati total carbohidrații

S-ar putea să constatați că după ce ați avut rezultate eliminând carbohidrații (vezi, printre altele, dieta Dukan), să stagnați în greutate și să intrați într-o spirală periculoasă, ajungând chiar să mâncați mai puțin fără rezultate. Ce e de făcut? Înapoi la carbohidrați. Dar nu vă bucurați total. N-am spus pizza sau pateuri. Mă refer la carbohidrații complecși, care nu se absorb imediat în sânge: orez integral, cereale integrale (nu musli) de felul ovăzului, secarei etc., cartof dulce, linte, fasole, năut, leguminoase, verdețuri, salate.

8. Batoanele de slăbit nu sunt pentru slăbit, ci pentru confort

A devenit o modă, care generază o cifră de afaceri impresionantă, să ai un baton în poșetă, iar când te taie foamea, scoți batonul și ai deja pătrățele pe abdomen. Atenție mare, genul acesta de produse au în componență îndulcitori și în nici un caz nu trebuie să înlocuiască o masă. Dacă vă asigurați zilnic 3 mese principale și una-două gustări nu văd de ce ar trebui să vă amăgiți astfel. Nu uitați să citiți și ingredientele de pe etichetă, atunci când acestea sunt publice.

9. Nu mâncați în compensație pentru efortul depus în sala de sport.

Atunci când vreți să slăbiți, mersul la sală nu este un motiv să mâncați mai mult sau ”să vă permiteți” zilnic felurite delicii în baza ideii că la mine nu se pune. Ba da. Se pune cu tot cu sport. Sunt rare cazurile când natura e generoasă și poți mânca oricât, oricum că tot nu se pune. În rest, trebuie să fie un efort conștient, permanent dar și echilibrat, verificat periodic la cântar. Aceasta nu înseamnă cu nu puteți derapa una-două mese pe săptămână în care să vă răsfățați în limite rezonabile. Face bine și mental dar și siluetei, creând o curbă care vă ajută să reluați procesul de scădere în greutate.

10. Nu vă uitați prea mult în curtea vecinului

Furia și invidia pot fi constructive până la un anumit moment. Dar nu uitați  că avem organisme diferite, avem reacții diferite la factorii externi, suntem altfel construți, avem alte date genetice. Nu folosiți șabloanele prietenilor sau ale cunoscuților. Ceea ce a mers la ei, s-ar putea ca vouă să vă pună probleme. Eu spun cursanților mei că cei mai buni nutriționiști sunt chiar ei. Observați și învățați să vă cunoașteți corpul, notați-vă ce merge și ce nu la voi pe baza informațiilor despre nutriție pe care ați reușit să vi le apropriați. Nu spuneți ”la mine nu merge” încă înainte de a începe sau după prima lună. Procesul acesta este lung, cere răbdare. Ați acumulat probabil câteva kilograme în niște ani, nu puteți scăpa de ele peste noapte. Acordați-vă răbdare, încredere și luați-o treptat.

Treaba bună iese la nouă luni! 🙂

Related Posts

  • Cum ne subțiem după RevelionCum ne subțiem după Revelion Se pare că am acumula, între Crăciun și Revelion, între 0,4 și 0,9 kilograme, o greutate pe care, zic cercetătorii, ”probabil” n-o prea mai pierdem în cursul anului și care ar contribui la o creștere constantă a greutății corporale. Ar fi un ”dar” pe care ni-l facem în ultima perioadă a […]
  • Slăbesc, deci mă mențin?Slăbesc, deci mă mențin? 1. Cât de mult voi pierde în greutate într-o săptămână?   Atunci când începi un program de scădere în greutate, principala ta preocupare este dacă această metodă este eficientă și dacă vei pierde rapid în greutate. Unele regimuri (cele […]
  • Vrei sa slăbești cu adevărat? Nu te lăsa manipulat!Vrei sa slăbești cu adevărat? Nu te lăsa manipulat! Dacă te-ai întrebat de ce proliferează publicitatea la produsele de slăbit miracol... Pentru că există o piață. Din păcate, industria produselor de slăbit generează cifre cu multe zerouri; în plus, funcționează legea cererii și a ofertei.... Iar cererea este din ce în ce mai […]
  • Pancakes cu banană, lapte cocos și quinoa. Pentru sportivi și ne….Pancakes cu banană, lapte cocos și quinoa. Pentru sportivi și ne…. Într-o zi nehotărâtă ca aceasta - plouă ori nu plouă, iese ori nu soarele - niște clătite catifelate și ”bine crescute” pot fi o certitudine. La fel de sigur este că nici nu fac rău siluetei. INGREDIENTE: - 1 banană ”babană” și coaptă, redusă la piure cu furculița - 60 ml. […]
  • 5 exerciții anticelulită pentru coapse5 exerciții anticelulită pentru coapse N-am mai scris de ceva vreme un articol cu exerciții, deși se cere. Și mie îmi era dor..... Nu de exerciții (ne întâlnim foarte des), ci de un post mai tehnic. Am așteptat un set de poze care să mă mulțumească și a venit aseară. Fotografului i-am promis o ciorbă caldă, de fasole (de […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *