Dieta Dukan crește riscul bolilor renale – experiment

Carne vita cu rozmarinDietele bogate în proteine, cum este și celebra Dukan, cresc șansele de a dezvolta pietre la rinichi și alte boli renale, spun cercetătorii de la Universitatea Granada, Spania. În urma experimentului făcut recent pe 20 de șoareci, aceștia au arătat că dietele bogate in proteine cresc, pe termen lung, riscul de a dezvolta o boala de rinichi și pot avea un efect negativ asupra markerilor urinari.

Ba mai mult, aceste diete pot duce la patologii grave, cum ar fi litiaza renală (pietre la rinichi ), deoarece reduc drastic citratul urinar (un inhibitor major al formării calculilor renali), pH-ul urinar și cresc calciul urinar (pentru a compensa aciditatea metabolică cauzată de excesul de proteine​​) .

Cercetatorii au împărțit șoarecii în două grupe de câte 10. Primul grup a fost hranit cu o dieta bogata in proteine (un nivel de proteine ​​de 45 %). Cel de-al doilea grup a avut un regim normal de proteine. Experimentul s-a întins pe durata a 12 săptămâni, ceea ce echivalează, spun cercetătorii, cu 9 ani din viața unui om.

Fructe de padurePierderea în greutate a fost de 10%

Rezultatele experimentului au arătat că șoarecii care au beneficiat de un regim bogat în proteine, ​​au pierdut până la 10 % din greutatea corpului lor, dar n-au cunoscut nici o îmbunătățire a profilului lipidic plasmatic (profilul lipidic indică posibile anomalii în lipide, cum ar fi colesterolul și trigliceridele – instrument pentru determinarea riscului de boală coronariană). Mai mult decât atât, citratul urinar la acești șoareci a fost cu 88% mai mic, iar pH-ul urinar a fost cu 15 % mai acid.

La aceleași animale beneficiare ale unui regim hiperproteic, greutatea rinichiului a crescut cu 22 %, glomerulul (rețeaua de capilare care elaborează urina primară prin filtrarea sângelui) – cu 13% și mezangiumul (o structura de colagen înconjurată de aceste capilare) – cu 32% .

Rezultatele acestui experiment o determină pe dr. Virginia A. Aparicio de la Universitatea din BroccoliGranada, Catedra de Fiziologie, să sublinieze necesitatea de a monitoriza îndeaproape pe oricine are o dieta bogată in proteine​​.

Dr. Aparicio mai spune că efectele negative ale dietelor bogate in proteine ​​asupra rinichilor depind și de prezența altor elemente nutritive din alimentație: ” Consumul crescut de fructe și legume reduce riscul formării pietrelor la rinichi, datorită conținutului bogat în potasiu și magneziu, care compensează aciditatea din dietele  bogate în proteine.”

Surse: High-protein diets and renal status in rats http://canal.ugr.es/health-science-and-technology/item/70326

Related Posts

  • Chifle bretzel din făină integrală și camembertChifle bretzel din făină integrală și camembert Ingrediente: - 500 gr. faină integrală de grâu sau neagră - 1 linguriță sare - 1 linguriță zahar - 50 gr. unt 40% grasime (sa fie  moale) - 1 pachet drojdie uscată - 150 ml lapte calduț 1,5 % grasime - 150 ml apă - 1 buc. camembert de 120 gr., sectionată în 32 de bucați - 2 l […]
  • Pieptul se mărește lucrând cu greutăți? VideoPieptul se mărește lucrând cu greutăți? Video Dacă lucrăm pieptul cu greutăți, bustul (sânii) s-ar putea mări? Asupra sânilor, care sunt o grăsime, exercițiile de fitness - vezi video - s-ar putea să nu aibă o intervenție directă. Însă sigur pot avea un impact interesant asupra musculaturii care susține sânul, adică pectoralul mare […]
  • Se poate slăbi cu un regim flexitarist?Se poate slăbi cu un regim flexitarist? Flexitarismul  pledează pentru un consum limitat de carne roșie și pește - o dată sau de două ori pe săptămână - fără a renunța complet la acesta, așa cum este cazul vegetarianismului. Mai mult, flexitarismul nu interzice niciun fel de […]
  • Ziua DaphnieiZiua Daphniei Aseară am avut ca cină târzie un dor de Dunăre și-o insomnie și-am citit câteva pagini din Dincolo de nisipuri, de Fănuș Neagu. De câte ori ajung, zice el, să dorm bine, mă trezesc împovărat de metafore. Și toți criticii (deștepți) îmi spun să le ucid. Asta-mi aduce aminte de […]
  • Eforie come again (2020)Eforie come again (2020)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *