De ce te îngraşi după un regim de slăbit(3)

Reluarea creşterii în greutate este una dintre consecinţele regimurilor de slăbit la modă: 80% dintre subiecţi au revenit la “câştigul” în greutate după un an – procentul creşte cu timpul. În plus, întoarcerea la greutatea iniţială este însoţită de recuperarea preferenţială a masei grase.

!!!!! Adaptarea regimului la gusturile şi obişnuinţele individului este importantă pentru asigurea adeziunii pe termen lung.

Indiferent de individ sau de aportul proteic, regimurile de slăbit duc la pierderea de masă musculară: în jur de 15% din totalul kilogramelor pierdute în cursul regimului. Enorm dacă ne gândim că masa musculară este responsabilă de echilibrul nostru. Şi nu numai…

!!!! Raportul Agenţiei franceze a siguranţei alimentare “Evaluarea riscurilor asupra practicării regimurilor alimentare de slăbit” mai arată că principalul factor de stabilizare este începerea unei activităţi fizice încă de la începutul restricţiilor calorice şi menţinerea acesteia după încheierea regimului.

!!!!!!!!!!!    Ca să se menţină după un astfel de regim, o persoană trebuie să mănânce mai puţin decât o făcea înainte de regim pentru menţinerea unei greutăţi stabile. Imposibilitatea menţinerii unui aport energetic inferior obişnuinţelor sau nevoilor individului favorizează creşterea în greutate.

Riscurile la nivel osos

Regimurile de slăbit sunt incriminate pentru diminuarea capitalului osos, ceea ce are un impact nefast asupra masei osoase:  există riscul fracturilor cauzate de scăderea masei minerale osoase.

O rapidă scădere în greutate poate favoriza pierdere osoasă la femeile care se apropie de menopauză sau după şi la persoanele non obeze.

!!!!!!!    Practicarea exerciţiului fizic pare să nu prevină în totalitate pierderea osoasă.

Restricţiile calorice bazate pe reducerea aportului de lipide (grăsimi sau uleiuri) se dovedeşte riscantă pentru capitalul osos. Gravitatea complicaţiilor osoase depind de individ, vârstă, sex, greutate iniţială, viteza scăderii în greutate.

La nivel cardio-vascular

Regimurile foarte hipocalorice (aport caloric foarte scăzut între 800 şi 1200 kcal pe zi, ştiind că aportul energetic recomandat pentru femei este de 1800 şi 2200 bărbaţi – “celebra” supă de varză, regimurile Atkins 1, californian 1, Fricker, Montignac 2) pot induce accidente soldate cu moarte subită din cauza tulburărilor de ritm cardiac. Fluctuaţiile în greutate pot fi un factor de risc cardiovascular şi de sindrom metabolic (toleranţă scazută la glucoză, hipertensiune arterială, obezitate, hiperinsulimie).

La nivel hepatic, renal, digestiv

Regimurile cu aport caloric foarte scăzut afectează ficatul şi rinichii. În general, anumite regimuri hipoglucidice (aport scăzut de glucide – carbohidraţi) sunt frecvent asociate tulburărilor digestive – constipaţie – din cauza aportului redus de fibre.

La nivel psihologic

Sunt frecvente depresiile şi pierderea stimei de sine după eşecuri repetate. De asemenea, regimurile de slăbit pot duce la perturbarea comportamentului alimentar, ceea ce creşte riscul agravării problemelor ponderale.

La copii şi adolescenţi

Copiii sau adolescenţii supusi regimurilor de slăbit îşi încetinesc creşterea şi dezvoltarea pubertară. Pot apărea riscul de amenoree primară (absenţa menstruaţiei după 16 ani) sau secundară (absenţa menstruaţiei, cu condiţia ca aceasta să fi existat în trecut), inflamaţii ale tendoanelor, demineralizări osoase.

La persoanele în vârstă

Regimurile de slăbit, dacă sunt însoţite de deficienţe de magneziu, pot agrava tulburările de  ritm cardiac la femei aflate la menopauză. Există riscuri de cancer, evoluţia ulcerelor de presiune şi, mai ales, pierderea de masă musculară.

La sportivi

Tulburări hormonale

La sportive

Tulburări de menstruaţie, amenoree, creştere LDL (colesterolul rău- depozitează excesul de colesterol pe pereţii vaselor de sânge ducând la întărirea arterelor şi apariţia bolilor cardiace).

Un element des invocat in raport este acela că autorii regimurilor nu precizează cantitatea necesară şi nu reflectă diferenţele dintre indivizi.

Regimurile de slăbit induc dezechilibre nutriţionale şi inadecvări de aport (insuficient sau exces) în special de vitamine şi minerale.

Concluzia, după publicarea celor 3 articole pe tema consecinţelor nefaste ale regimurilor de slăbit la modă, este că înainte să începi, e mai bine să mergi la un specialist decât să “dai jos” de pe Internet nu ştiu ce regim miracol care îţi poate afecta grav şi ireversibil sănătatea. Gândeşte-te să adaugi şi activitate fizică: mental îşi aduce imense satisfacţii, îţi creşte încrederea şi stima de sine, te vei simţi bine în pielea ta şi, în plus, îţi reduce pofta de mâncare. Astfel, vei fi pe deplin stăpân/ă pe tine şi pe corpul tău.
Regimurile de slăbit = riscuri grave pentru sănătate!(1)
Regimurile de slăbit = riscuri grave pentru sănătate!(2)

Related Posts

  • Românii fac sport mai la coadăRomânii fac sport mai la coadă - 4,2% din populația adultă merge într-o sală de fitness. Deduc de aici că: - va crește numărul operațiilor de micșorare de stomac; cu cât ții mai multe diete cu atât corpul devine rezistent la slăbit, crește depresia. Cărțile serioase spun că, la orizontul a 3 ani, doar 5 % dintre cei […]
  • Flotările – un exerciţiu complet, chiar şi pentru doamne!Flotările – un exerciţiu complet, chiar şi pentru doamne! Ce-ai zice, dragă cititorule bărbat, dacă azi, la revenirea de la serviciu, ţi-ai găsi partenera executând flotări? Am multe cliente care se plâng de lipsa de fermitate a braţelor, mai ales a părţii posterioare; şi, în chip de nemulţumire, ca şi când ar semnaliza de pe bicicletă […]
  • Cu soacra la slăbit sau la tribunal?Cu soacra la slăbit sau la tribunal? Soacră-mea s-a îngrășat! Să-i fie de bine, ar zice unii mai răi de gură. Stai să vezi că nu-i chiar așa.... Cu vreo două săptămâni în urmă, mă întâlnesc cu soacră-mea pe stradă. Nu-mi răspunde bine la salut, că-mi slobozește dintr-o suflare: - ”Am slăbit 3 kile într-o săptămână.” […]
  • KARATE: Maria învață să fie fulgerul blândKARATE: Maria învață să fie fulgerul blând “Totul in univers respiră în afară putere, iar in interior blândețe” ”După ce Dumnezeu îl ferici cu trei fiice una după alta, veni și rândul băiatului să împlinească așteptarea tatălui. Și-l crescu cu mândria că Prâslea cel voinic ca altul nu-i, și-l purtă de colo-colo după el, și-l […]
  • O miere, o fiere și-un războiO miere, o fiere și-un război Viața - asta războiul ne-o reamintește - e compusă din câteva elemente de bază. Nu mai țin minte ieri. Am vagi rămășite. Azi, zilele sunt împrăștiate. Ziduri prăbușite ca dominourile din cărți de joc care au lăsat să scape de sub nas asul de inimă neagră cu neinimă. Poezia cotidianului […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *