Floarea ”vată pe băț”, cea mai frumoasă din Măcin, clandestină în florărie (I)

Risipite pe culmea rahitică, compun cea mai spectaculoasă poiană din Munții Măcin, accesibilă la mai puțin de o oră de urcuș domol din satul Greci.

Vedere spre satul Greci; urcare pe triunghi albastru

Și nu știu dacă asta se datorează exclusiv florilor ca vata de zahăr sau miilor de cărăbuși aurii care se împerechează nonșalant în mierea pistilurilor, pendulându-se acuplați în adierea vânticelului de început de iunie.

Poiana aglicelor

Se numește aglică sau teișor (Filipendula Vulgaris) și nu sânziană, cum crede vânzătoarea de la florărie (am povestit aici cum de, mai nou, apare planta asta într-o florărie) și face parte, neverosimil, din familia trandafirilor, deși aduce mai mult cu florile de tei și cireș.

Porțiunea de început a poienii cu aglică; în zare, Dunărea

Le-am găsit la începutul înfloririi. Multe erau îmbobocite rozaliu (n-ai fi zis că, odată înflorite, vor vira într-un alb-crem) și parcă neinteresante pentru cărăbușii care nu se prea atingeau de ele, altele, înspumate ca vata de zahăr, cu miros subtil, ușor dulceag de tei și cireș.

Cărăbușul auriu (cetonia aurata), un intim insistent
al aglicei

E un loc magic și vibrant aici. Mă opresc din pozat și respir nectarul scuturat de gâzele astea atât de venerate de vechii egipteni, care credeau că, dacă le dădeau roată, se umpleau de energia lor vitală.

În bătaia soarelui, cărăbușii sclipesc ca niște bijuterii

Pare aceeași specie de gândac de trandafiri, deși carcasele lor bat când în auriu, când în verde-smarald, când în arămiu. E un spectacol în sine zumzetul lor și sclipirea metalică, și tot decorul ăsta numai lumină, culoare, miros.

În simbolistica egipteană, scarabeul reprezintă dualitatea ființei în drumul ei spre soare.

Cu aripile nedesfăcute, scarabeul reprezintă discipolul, învățăceul, iminența vieții încă nemanifestate, începutul călătoriei spre devenire; cu aripile larg desfăcute, zburând spre soare, cărăbușul se transformă din discipol în inițiat, în Kepher, maestrul aflat în relaţie cu Amon, discul solar înaripat.

Asaltul scarabeilor asupra aglicelor

”Ulterior, grecii şi romanii vor adopta fraza inscripţionată, se pare, pe stâlpii care susţineau aceşti scarabei sacri în cadrul templelor egiptene: „Eu sunt Kepher, discipolul; când aripile mele se vor deschide, Eu voi reînvia.”.

Hieroglifa egipteană „Kepher” înseamnă „a reuşi să exişti”, ceea ce  se traduce prin a se face pe sine, a da o anumită formă, a se reconstrui. Din acest motiv, scarabeul este simbolul resurecţiei, imaginea Soarelui care se reînnoieşte pe sine. Astfel, scarabeul este reprezentat purtând o bilă între picioruşele sale, fapt care reprezintă, pe de-o parte, Soarele care se reînnoieşte zilnic, iar pe de altă parte, discipolul care renaşte din propria descompunere. Pe durata întregii sale vieţi, scarabeul se mişcă prins pe pământ, rostogolind în faţa sa o bilă grea de bălegar, din care va renaşte, pentru că în ea şi-a depozitat propria sămânţă. Astfel, la sfârşitul vieţii îşi va deschide aripile şi se va înălţa spre soare, sigur de soarta sa, pentru că în acel moment va şti că s-a născut pentru a zbura.” (sursa: noua-acropola.ro)

Inaintea și în urma noastră vin și pleacă cete de turiști. Firesc, e cel mai ușor munte, deși întrebarea ”mai e mult până în vârf” e la fel de prezentă ca în urcarea spre Omu.

Utilizări externe ale aglicei: alifie pentru eczeme (din rădăcini), apă de față și stimulent pentru creșterea părului (florile), ceai pentru stomac, tuse, vărsături (tulpina și flori).

Poiana micsandrelor sălbatice

Fluturele de sidef (Argynnis paphia sau Mantia împăratului)

Altă poiană tematică, cu flori exclusiv galbene – micsandre sălbatice (Erysimum odoratum) -, am găsit în Rezervația Moroianu a Măcinului. Aici e însă raiul fluturilor.

După un drum lung prin pădure, iată, poiana micsandrelor sălbatice

Raiul fluturilor de sidef ( Argynnis paphia sau Mantia împăratului). Greu s-au mai lăsat pozați cu aripile deschise, dar nici răbdarea mea nu e pojghiță de gheță. E banchiză…

La pândă

Micsandrele astea odorate și adorate, din familia verzei, nu sunt cele mai frumoase flori din Măcin, dar tare-s iubite de fluturii de sidef.

Cum alătură natura culorile!

În pregătire: Poiana Leopoldia comosa (ceapa ciorii) și alte flori speciale ale Măcinului

Despre Măcin am mai scris:

O altă iubire. Târzie… sau întârziată?

Iubirea scafandrului din apa de smarald

Troesmis – cetatea de mușețel

 

Related Posts

  • Antrenament cu BosuAntrenament cu Bosu E duminică dimineața și, în timp ce unii merg la slujba de la biserică, alții merg la (cea de la) mall. Astăzi, joc în a doua ligă.... Izabela mă așteaptă la etajul al treilea. La ora 1o dimineața, în tigăile restaurantelor mult mai numeroase decât sălile de sport, mâncarea deja sfârâie. […]
  • Un marathon mai palpitant decât o cursă de Formula 1Un marathon mai palpitant decât o cursă de Formula 1 Am urmărit cu sufletul la gură marathonul femeilor de la JO 2012 Londra, în care româncele Lidia Şimon, 39 de ani, şi Constantina Diţă, 43 de ani, medaliată cu aur la JO de la Beijing din 2008, au luat şi ele startul. Pentru un sportiv, marathonul - 42,2 km - este proba supremă a […]
  • Neiertarea vine din interiorNeiertarea vine din interior -Stimați călători, o defecțiune tehnică a intervenit. Trenul staționează două minute. În vezică încep să simt secundele ca niște ace. Mă întreb, dacă tot am stat la coadă în magazin, ce mă mai costa încă una în toaletă. Prea târziu. Abdomenul începe să mă doară și să se umfle. Parcă […]
  • Slabitul – o meserie sezoniera?Slabitul – o meserie sezoniera? Nimeni nu poate face pentru tine mai mult decat vrei/poti/esti dispus a face tu insuti/insati pentru tine. Exista oameni care, in ceea ce priveste sportul si nutritia, au incercat sau sunt dispusi sa se supuna unor eforturi peste puterile lor fizice si mentale, peste limita […]
  • În costum și fără….În costum și fără…. Despre ce-am fost și ce-am ajuns....... Oana Grecea, jurnalist la BIZ si blogger, m-a luat la întrebări despre cum am dat pantofii cu toc pe pantofii de sport. I-am răspuns pe blogul ei Ganduri si bucatareala :”De la viata la birou la o viata plina de miscare cu Dumitra Rasnoveanu […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *