Iubirea scafandrului din apa de smarald

El – scafandru la Petromidia; ea – profesoară în Turcoia, un sat cu o mână de locuitori pe maul drept al Dunării. El, prezent mai mult sub apele lacului Iacobdeal, unde se antrenează singur, arșița și vânturile dobrogene nu-l dovedesc cum o fac mormanele de gunoaie lăsate în urma lor de turiștii iubitori de grătare în aer liber.

Iacobdeal văzut de pe malul abrupt

Într-un moment pe care doar ei îl știu, când turiștii însetați de natură se îndestulează și se retrag pe lângă aragazele lor, poate într-un apus de soare orbitor, o cere pe ea de soție tocmai aici, lângă smaraldul lacului, inelul ei de acum înainte. Iar turcii nu o fură (cum zice legenda lacului, că nici turci nu mai sunt prea mulți pe aici), pentru că suntem cu povestea după anii 90.

Apoi, viața îi desparte temporar. El pleacă în lumea largă să lupte în Legiunea Străină. Se naște băiatul. Nu vrea să mai plece și, pentru că aici a cerut-o de soție pe ea, hotărăște să amenajeze, cu fonduri europene, un camping cu opt parcele de campare.

Vedere opusă lacului

”Scoteam de aici în fiecare weekend câte doi papuci de gunoaie și mașina asta pe care o vedeți aici, în dreapta. Nu-i păsa nimănui de ce lăsa în urmă. Tata a vrut să facă ceva din locul ăsta unde mama a acceptat să-i fie soție. Și a început cu gunoaiele. ”

Smarald de Iacobdeal

Povestea asta, absolut reală, ne este relatată chiar de fiul lor, un student frumușel, binevoitor și politicos cu turiștii cărora nu doar că le încasează banii (5 lei) pentru vizitare și zona de camping, ci îi și avertizează riguros că malurile sunt abrupte, iar adâncimea lacului, de 30 de metri. Am urcat pe sus în scurta noastră vizită de recunoaștere, dând ocol lacului. Vântul suflă din toți rărunchii. Bine că ieri, cât am urcat pe Măcin, vântul ăsta dezgolit ne-a iertat. Malul tăiat drept, cu pietriș alunecos, unde abia ai loc să pui un picior, e într-adevăr periculos.

Obiectiv pătat…

Turiștii cu umbreluțe și plăsuțele de plajă și box-uri de bere încep să roiască. Popândăul, care ne-a întâmpinat când am parcat mașina, s-a ascuns, țestoasa pe care n-a lipsit mult să o călcăm (stătea în mijlocul drumului neclintită) e la adăpost în miriștea de lângă macadamul pe care am venit, guralivele rândunici de stâncă intă și ies din peretele galben-nud, stingherite olecuță de o acvilă care planează teritorial desupra lacului.

Codița șoricelului galbenă e regina locului

Am o oarecare disonanță la auzul poveștii ăsteia despre părinții și proiectul lor din Iacobdeal. Mă gândesc că-s prea multe coincidențe cu legenda locului, dar tipul e atât de simpatic și jovial, și dă atât de frumos detalii despre împrejurimile dobrogene, încât mă decid să-i dau crezare.

”Și vedeți că găsiți mai sus, pe deal, o familie întreagă de popândăi.” I-am căutat, dar nu s-au arătat. A ieșit în schimb primul, cel care ne-a întâmpinat la venire. Pare mai puțin sperios, semn că deja suntem amici. Dar acum noi plecăm. Îi fac o poză de adio, dar zoomul meu nu e de nasul lui.

Praful de pe drumul pietruit ne întunecă întrucâtva panorama asupra Măcinului și Dunării. Nu-i nimic, apa lacului, cu aceeași claritate pe care o găsit-o și la Iezer, e încă bine lipită pe retină. Ce paradox și lacul ăsta: aspect glaciar la aproape 200 m altitudine. Și clima asta aproape mediteraneeană…

Popândăul de întâmpinare, vecin cu aiurita de țestoasă neclintită din mijlocul drumului
Intrarea în camping Iacobdeal

Și totuși, cine a fost Iacob din Deal? Câteva coincidențe cu povestea de azi.

Un bărbat care locuia în localitatea Turcoaia, de la  poalele dealului. Turcii, răpindu-i consoarta, îl transformă într-un haiduc însetat de răzbunare. Și legenda zice că se deda Iacob la căsăpit de turci cum te-ai deda la miere. În neștire. Unde le stăteau picioarele, acolo le lăsa Iacob și capetele.

Movila asta se numea atunci ”Dealul încurcat” sau Sesenbair și e posibil să fi fost împădurită. Încă nu devenise carieră de granit. Aici se ascunde Iacob. Nu să se antreneze ca scafandru, deși poate că ar fi scăpat, ci de furia tucilor.

Sfârșitul legendei e previzibil. Iacob moare în Deal de tăișul turcilor, iar numele locului, prin pronunțare frecventă, devine, probabil din Dealul lui Iacob, Iacobdeal. Simplu. Mai sunt exemple în zonă de aglutinare. De pildă, Fântâna Talienilor, a Italienilor, în Greci a fost o comunitate importantă de italieni) de pe traseul spre vârful Țuțuiatu, despre care am scris aici.

Mâine, despre Troesmis, vestita cetate de acum două mii de ani, și nesfârșitele faleze de mușețel

Related Posts

  • Cine sunt eu….Cine sunt eu….   .....si de ce scriu despre sport, sanatate, literatura (1) Despre sport Am inceput sa iau lectii de inot la 5 ani (dar nici acum nu stiu sa inot). In clasa a V a jucam handbal in echipa orasului si volei pe maidan cand inca blocurile nu rasarisera in […]
  • Exerciții în vreme de pandemie pentru zodia ta (I)Exerciții în vreme de pandemie pentru zodia ta (I) Gym ball-ul meu de cristal mi-a arătat că dacă mă citești, înseamnă că unul dintre țelurile tale este să ai mai multă grijă de tine, să faci mai mult sport, să acorzi mai mult timp sufletului și inimii tale, să mănânci mai echilibrat, să te simteți bine în pielea ta. Apasă butonul corect […]
  • Slăbești sau nu cu sport? Ce spun unii nutriționiștiSlăbești sau nu cu sport? Ce spun unii nutriționiști Există printre nutriționiști, legat de recomandarea de a face sport în prima etapă a unui program de slăbire, două curente de opinie. 𝐔𝐧𝐢𝐢 𝐍𝐔 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝ă 𝐝𝐞𝐥𝐨𝐜 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭 î𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐚 î𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐥ă𝐛𝐢𝐫𝐞, 𝐚𝐥ț𝐢𝐢, 𝐃𝐀. Hai să vedem, fără să am pretenția că le știu pe toate […]
  • Vă invit la lansarea Daphnia – 26 februarieVă invit la lansarea Daphnia – 26 februarie MULȚUMESC CU GRATITUDINE celor care ați cumpărat Daphnia, celor care o veți face. Primul tiraj s-a epuizat în mai puțin de 2 luni. Al doilea tiraj e în tipar. Nu deznădăjduiți, câteva exemplare mai găsiți în zilele următoare pe cartier.ro, cartier.md (pentru Republica Moldova), […]
  • Totuși, e scump sa faci sport Totuși, e scump sa faci sport Ieri, mi s-a ars fierul de călcat. Nu sunt deloc o femeie modernă (”nici nu vreau, nici nu pot”) și duzina de cămăși a soțului meu stătea neîndurător, neglijent, ostentativ în calea mea. E o conviețuire mixtă (cu camăsile 🙂 ) care nu mă deranjează nici cât negru sub unghie pentru că, de […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *