Ce au ungurii şi noi nu:

de exemplu, săli de sport- imense ca nişte mall-uri, cum nu ştiu să existe la noi, cel puţin în Bucureşti. M-a uimit să văd luni, la ora 8.30, un grup de unguri înfirbântaţi şi cu obraji rozalii, dând pe dinafară de energie, mai să ne proiecteze pe perete în graba lor de a ieşi din sala de sport. Sau, mai corect spus, hala de sport.

Numai la parter am numărat cel puţin 4 săli mari de squash – un sport favorit la unguri, cu turnee în toată regula (centrul are în total 8 săli de squash….), 2 mini terenuri de fotbal, o sală de aerobic având aproximativ 150 metri pătraţi, solar, saună, vestiare generoase, restaurant.

Asta e doar ceea ce am putut vedea la parter dintr-o privire. Însă, centrul mai are încă un etaj unde se desfăşoară activităţile de box, fitness, spinning, yoga. Tot aici mai sunt şi două saloane de biliard pentru nefumători-fumători, bowling, darts, wellness…şi deja m-am plictisit enumerând….:).

Accesul în centru se face pe baza unei brăţări ca de ceas, care îţi permite nu doar intrarea în săli, dar şi încuierea dulapului din vestiar. Simplu şi elegant.

Ca să înţelegi pe deplin despre ce dimensiune vorbim,  spun că centrul are în total 6 000 metri pătraţi şi se găseşte în Buda, partea stângă a imaginii de mai jos – după gustul meu, mult mai spectaculoasă decât Pesta.

Privind de aici, de sus, de unde am surpins şi eu cele două părţi ale Budapestei, realizezi grandoarea unui oraş cu o populaţie comparabilă cu a Bucureştiului, dar infinit mai afirmată cultural şi mai conştientă de propria-i valoare. Pânza impresionantă de băi termale, monumentele, clădirile, multitudinea statuilor, reţeaua de metrou, podurile peste Dunăre sunt spectacole în sine. Este pentru a doua oară când vizitez Budapesta. E un oraş în care m-aş întoarece pentru un alt sejur şi aş mânca o supă de peşte pe malul Dunării, la restaurantul în care o orchestră de unguri “qui ont travaille a Paris” ne-a cântat la ureche Deşteaptă-te române, Ionel, Ionelule, Sanie cu zurgălăi şi încă vreo două melodii. M-a suprins plăcut şi extrema amabilitate a ungurilor.

Spunându-ţi toate acestea, să nu credezi că sunt în fund de admiraţie faţă de poporul ungar. Vegetativ, port şi eu ca mulţi alţi români, povara istoriei. Dar, dincolo de aspectele fragile pe care nu le discut aici, reprezintă un model de civilizaţie şi trebuie considerat ca atare. Şi dacă ne mai “opărim” când vine vorba de “Hello Budapesta!” rostit de vreun străin care vine la Bucureşti, să mergem la vecini să înţelegem de ce.

Revenind la “hala” de sport în care s-a desfăşurat trainingul de instructori Zumba Toning, o singură concluzie, neplăcută pentru noi, românii, pot să trag: ungurii fac mai mult sport. Altfel n-ar putea exista asemenea săli imense. Ajută concluziei mele şi faptul că la finalul lui 2011, o statistică publicată de Ziarul Financiar (din păcate nu am păstrat link-ul) arăta că un român dintr-o sută  face sport; în timp ce la bulgari raportul este de 1 la 10, polonezi, slovaci, unguri 3 la 10.

Ce departe suntem……!

Related Posts

  • Pregătiri de vacanţăPregătiri de vacanţă Peste câteva zile voi fi la mare; fizic, m-am pregătit suficient peste an pentru a face faţă onorabil costumului de baie, dar şi neastâmpărului copiilor mei: am dansat mult (ZUMBA fitness), am alergat constant, am făcut exerciţii de tonifiere, am mâncat cât şi ce trebuie:), am asezonat […]
  • O labă ca mătaseaO labă ca mătasea Mă atinge o labă. Nu mă rănește, mă adie ca mătasea. O labă de urs albă și păroasă. Tresar violent și-i răspund cu un dos de palmă. Icnește surd, geme, se întoarce pe partea cealaltă. Sunt leoarcă. Trebuie să mă schimb. În jurul gâtului am un guler de sudoare. Încă tremur. M. mă simte. […]
  • Fericirile unui instructorFericirile unui instructor Cea mai mare fericire pentru un instructor de sport este bucuria celor care îi frecventează cursurile. Şi nu doar bucuria, ci şi rezultatele la care ajung împreună cu multă, multă sudoare, consecvenţă, ambiţie. După 3 luni şi jumatate de sport constant, fără diete minune, dar mâncând […]
  • Sclipici și lipici de Paris via NemiraSclipici și lipici de Paris via Nemira Deși glicemia ta e în mod normal stabilă - e și cazul meu - cartea cu titlul ăsta, trimițând la arome siropoase de confiserie pariziană, ar putea s-o destabilizeze. Tind să cred că nu o ajută nici traducerea titlului, nici a cărții în sine. Altminteri, dacă ești dispus să înghiți și […]
  • ”Nu înțelegem pe deplin nicio alegere””Nu înțelegem pe deplin nicio alegere” Azi, 13 aprilie*, zodia Berbecului, Zeruya Shalev împlinește 64 de ani. Și n-am dar mai mare a-i face, ca neînsemnat, mărunt cititor ce sunt, decât să fi terminat chiar acum de citit romanul ăsta, recent publicat de Humanitas Fiction, în traducerea Ioanei Petridean, cu care m-am mai […]

You may also like...

1 Response

  1. Geta Sandulescu says:

    Imi place Dumitra! Si-mi place ce face:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *