De câte ori pe zi să mănânc?

Rosii si morcovMi-a atras atenția un comentariu al unei doamne îngrijorate că, fiind nevoită să stea câteva zile acasă, ar putea mânca mai mult. Bănuiala mea este că grija bătea nu spre mai mult, ci spre mai des, chestiune în care eu nu văd absolut nici un pericol, atâta vreme cât nu se ridică de la masă cu stomacul plesnind și nu mănăncă dulciuri/grăsimi.

Ceea ce urmează să vă spun, are valoare exclusiv personală, bazată pe propria-mi experiență și observație.

Eu mănânc de 5 ori pe zi: 3 mese principale și 2 gustări, la un interval de 2-3 ore astfel:

1. Evit să-mi las stomacul să ”chiorăie” de foame. Chiorăitul face ca mâncatul când apuci să fie compulsiv, de-a valma, cu de toate, în special grăsimi și dulciuri – cele care dau rapid senzația de sațietate. Repede că nu mai pot! Ține seama că senzația de sațietate se instalează după 20 de minute….
2. Mă ridic de la masă înainte să ajung la capacitatea maximă a stomacului, adică ușor nesătulă – este un principiu yogin.
3. Mănânc întotdeauna dimineața, orice ar fi; prefer iaurtul cu cereale integrale (ovăz, grâu,Cereale secară cu bobul întreg – nu cele fitness, care au mult zahăr și sunt câtuși de puțin integrale), semințe, nuci  și/sau fructe proaspete.
4. Masa de prânz, uneori chiar și cea de seară, o încep cu o supă. Umple repede stomacul, ajută la instalarea stării de sațietate. Mesele de dimineață și prânz ar trebui să fie cele mai consistente, dar nu copioase.
5. Ceva verde/crud/proaspăt sau cât mai puțin prelucrat termic la fiecare masă alături de carne, pește. Și multe proteine vegetale din humus, fasole, ciuperci, linte.
6. Paste, preparate al dente, mănânc la prînz (uneori le asociez cu pește), mai ales în zilele când fac efort fizic intens (sau după). Pastele sunt carbohidrați care dau energie și refac depozitele de glicogen consumate în timpul exercițiilor fizice.
Para 17. Fructe mănânc fie dimineața, fie la un interval de 2 ore după masa de prânz sau chiar seara – în cazul perelor.  😉
8 Ciocolată? Da, mănânc, doar amară, cu peste 70% masă de cacao, unul-două pătrățele plimbate mult prin gură până se topesc și toate papilele gustative se impregnează de gust. Ciocolata nu se ronțăie!
9. Alte dulciuri: sunt excepționale ocaziile când cumpăr. În rest, din când în când, prepar în casă cozonac (sunt mare specialistă), mousse de ciocolată amăruie, un checuleț, o ruladă cu magiun fără zahăr făcut de mine, plăcintă cu mere/dovleac – mâncate în prima parte a zilei, ca gustare.
10. Apă plată/minerală multă.
În general, nu mănânc, nu gătesc sofisticat; caut mai degrabă echilibrul în ceea ce mănânc și nu neapărat gustul – care se educă.

Ca obișnuință: când te așezi la masă, e bine să nu fii lihnit de foame (asta nu înseamnă că este inofensiv să ronțăi sticks-uri, biscuiți sau alte ”ronțănele”). De aceea, dietele prin înfometare nu sunt doar contraproductive, ci de-a dreptul periculoase pentru sănătate.

Rezultatele unui studiu al University of British Columbia publicate săptămâna aceasta, arată că pozele cu mâncare ne ispitesc mai puțin când suntem sătui. Insulina (cel mai important hormon în metabolizarea glucidelor: zaharuri și carbohidrați; micșorează nivelul glucozei în sânge), care induce nevoia de dulce și gras, afectează acea zonă a creierului responsabilă de starea de sațietate. Șoarecilor cărora li s-a injectat insulină au fost mai puțin atrași de mâncare.

Finalmente, nu pozele (interzise în unele state) la mâncarea de tip fast food sunt problema, ci mâncarea în sine, predominant dulce și grasă, care creează dependență. Dar creierul nostru?

Related Posts

  • Vestea bună: femeile ard mai multe grăsimi decât bărbații…Vestea bună: femeile ard mai multe grăsimi decât bărbații… În secolul sublimării nudității filiforme și anorexice, abdordăm covârșitor chestiunea grăsimii abdominale strict din perspectiva sex-appeal-ului și a esteticii. Cei care privesc cu totul altfel chestiunea sunt medicii și cercetătorii, care asociază acumularea grăsimii pe abdomen cu […]
  • De unde ne luăm proteinele vegetaleDe unde ne luăm proteinele vegetale Pentru o persoană cu preocupări sportive și de construcție a masei musculare, aportul optim de proteine stă la temelia tuturor eforturilor. Pentru omnivori, sursele de origine animală sunt arhicunoscute și foarte la îndemână (carne, peste, ouă, brânzeturi, lactate). Pentru vegetarieni […]
  • Românii fac sport, dar la coadă…..Românii fac sport, dar la coadă….. Citesc un articol publicat pe www.wall-street.ro, care încearcă să mă convingă de numărul enorm de ore de sport - 1 800 000 -  pe care îl fac ”românii”, corporatiști îndeosebi, beneficiari ai unui anume card (nu-i dau numele pentru că nu-i fac publicitate pe site-ul meu), cu acces […]
  • Grăsimea de pe abdomen NU se topește cu exerciții de tonifiereGrăsimea de pe abdomen NU se topește cu exerciții de tonifiere Unii instructori de fitness și chiar nutriționiști-vedetă TV, continuă să propage MITUL conform căruia circumferința taliei, țesutul adipos de pe abdomen, se subțiază cu exerciții de tonifiere - clasicele ”abdomene”. ”M-am apucat de slăbit și fac câte 200 de abdomene....”. Intenția […]
  • Micuț îndreptar de bunuțe practici zuckerbergieneMicuț îndreptar de bunuțe practici zuckerbergiene - Când cineva scrie o urare pe peretele tău, simpatic e să răspunzi tot acolo sau măcar să arăți, printr-un like sau orice emoticon, că ai văzut postarea. Dacă nu vrei să răspunzi, n-ai chef, timp, nu-ți lasa data de naștere vizibilă, publică. Ascunde-o din sectiunea ”Despre […]

You may also like...

1 Response

  1. Bun articol, frumos subliniat: “Eu mănânc de 5 ori pe zi: 3 mese principale și 2 gustări, la un interval de 2-3 ore astfel: “! Si cateva consideratii generale: cuvantul “dieta” apare mult prea des in viata noastra si acest abuz explica si angoasa care il insoteste. Un regim alimentar poate fi justificat in anumite situatii impuse de anumite conditii de sanatate, iar acest regim alimentar este bine sa fie coordonat si de un nutritionist bun. In acest fel se ajunge nu la o dieta, ci la un stil de viata sanatos si personalizat, adaptat nu oricui, ci numai tie. Sanatate! ASOCIATIA pentru Prevenirea si Tratarea Tulburarilor de Alimentatie APTTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *