Cronica unei curse paralele

Din boxele scenei, se auzi ca s-a dat startul. Starul nu se daduse. In fapt, programat la 10.30, startul in cursa copiilor a fost amanat cu 10 minute. Un copil incepu a plange. Clovnul unei companii de fast food isi facu apartitia bezmetic. Un moderator mult prea adormit  incerca sa îi țină în priză pe copiii care asteptau nerabdatori startul. Parintii inca nu se lamurira care va sa fie finish-ul. Nu se lamurira nici de ce se inghesuiră, într-o atmosfera sufocanta, atatea minute, stand la cozi alaturi de copii pentru preluarea kit-urilor de alergare.
Ca ciupercile dupa ploaie, nu stiu cum de rasarira, chiar inainte cu 2-3 minute de startul amanat, un ciorchine de oameni, printre care si 2 femei cu baloane…. Cu baloane in maini….,
La startul amanat si nehotarat, copiii țâșniră ca racheta. Eram pregătită sa duc cursa alături de Ștefan, așa că am pornit, prin exteriorul traseului, alături de el. Am alergat cot la cot. De fapt, am sprintat, căci toată cursa a fost un sprint.
Am avut o lună de zile la dispoziție să ne antrenăm. A fost dorința lui să concureze, aceasta și la îndemnul doamnei învățător, care își încurajează copiii să participe la diverse activități.
Antrenamentele noastre săptămânale au fost cel mai frumos pretext de a-mi petrece, într-un mod activ, timpul alături de copilul meu. Sunt încredințată ca, dacă eu, acum, voi reuși să îi sădesc dragul de sport, indiferent pe unde îl va purta viața, sămânța va cr1ește.
-”Mami, nu mai poooot!”, îmi spuse după primul sfert al cursei; startul a fost un sprint, era firesc să se resimtă. Unii copii căzură pe jos. Au aparut și primele abandonuri.
– ”Încetinește puțin și resipă.”, i-am raspuns dintr-o postura deloc confortabilă. Inima-mi stătea în gât, gâtul mi se uscase. Slavă Domnului că picioarele mă duceau. Bine că ele nu pricep ceea ce inima știe.
Dupa jumătatea cursei, un copil pe lângă care alerga, la un braț distanță, îl împinse din senin. Într-un efort de ralanti, Ștefan răspunse și el cu un brânci ușor (Îmi cer scuze că nu l-am învățat să întoarcă și celălat obraz….; altminteri, capul plecat, sabia nu-l taie… am auzit de zeci ade ani. Și la ce ne-a folosit….)
– ”Mamiii, nu mai pot!” veni a doua oară. Mă durea gâtul de cât îi strigasem numele. Știam că nu va renunța. Îmi promisese, vineri, înainte de cursă, că nu va abandona. Ca va termina  2cursa. Că iși dorește mult medalia și colegii îi vor cânta ”Bravo, bravissimo”.
N-aveam să anticipez (de ce oare???) că joca de-a cățăratul pe terenurile abrupte de skate îi va provoca o febră puternică la gambe. A fost dorința lui să participe, în ciuda febrei.
L-am încurajat, într-o ultimă sforțare, și l-am lăsat singur, în eșalonul primilor 15-20 de copii care aveau să termine cursa-sprint. Traseul se intersecta cu zona corturilor, așa că a trebuit să îl las să-și ducă cursa pe cont propriu. Și a dus-o!
Unul câte unul, după finish, copiii apărură cu câte un pahat de apă în mână și o napolitană….
Ștefan avea în mână doar paharul de apă și mergea neîndoindu-și genunchii. Febra se transformase în contractură. Până acasa, l-am dus în brațe. Dar a fost cel mai fericit.
Ulterior cursei, aveam să scriu pe pagina mea de FB: ”Noi doi am exersat entuziasmul. Noi doi am exersat răbdarea, munca și spiritul de competiție. Noi doi am exersat spirtul de echipa. Si, mai presus de orice, am exersat fericirea de a-mi strânge copilul în brațe și de a-l incuraja si urma îndeaproape.”

Related Posts

  • Gândeşte înainte să beiGândeşte înainte să bei Zilnic, o persoană adaugă, în medie, mai mult de 400 de calorii din băuturi (sper că tu nu faci parte din această categorie:):). Merită oare "sacrificiul" luând în considerare cele de mai jos? O halbă de bere = 250 calorii:( Un fresh de portocale = 150 calorii:( O portocală = […]
  • Regimurile de slăbit = riscuri grave pentru sănătate!(2)Regimurile de slăbit = riscuri grave pentru sănătate!(2) Voi continua prezentarea concluziilor raportului Agenţiei franceze a siguranţei alimentare  “Evaluarea riscurilor practicării regimurilor alimentare de slăbit”. II. MICRONUTRIENŢII Impactul regimurilor de slăbit asupra mironutrienţilor: fier, calciu, magneziu, selniu, sodiu, vitaminele […]
  • Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 3)Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 3) Acum, că am pus la dospit cozonacul, să începem!..... Și a fost și ziua a 3-a, ajunul Crăciunului, cea în care ne punem la lucru centrul nostru de comandă - ABDOMENUL. Pentru noi, femeile, aici este centrul universului  (pământul, mările și plantele, făcute de Dumnezeu în ziua a […]
  • Sportul în timpul menstruației!Sportul în timpul menstruației! Din păcate, încă bântuie printre femeile moderne mitul inactivității aproape totale în timpul menstruației. ”Nu fac efort în perioada menstruației” - este o barieră psihologică pe care multe femei și-o impun fără să-și datoreze vreo explicație - vine de undeva, de departe. O chestiune […]
  • Faci sport? Protejează-ți articulațiile!Faci sport? Protejează-ți articulațiile! Sportul, din păcate, e o activitate care operează cu standard dublu: practicarea lui îți oferă bucurii și satisfacții incomensurabile, pe de altă parte poate antrena o uzură a articulațiilor sau, în cazuri mai grave, rupturi musculare. O activitate fizică urmată după principii corecte te […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *