Plăcintă cu varză murată și Almette

Placinta cu varza murata1Uneori, din greșeli ies, în final, și lucruri bune. Asta, dacă te ajută și inspirația…., și cămara. De pildă, plăcinta mea cu varza murată și Almette, care trebuia să fie baza pentru chifteluțe, urmând una dintre rețele din cartea de bucate a Sandei Marin (în procesul de coacere, s-au dezintegrat).

INGREDIENTE ALUAT:

  • 200 gr. făină integrală de grâu
  • 200 gr. făină tip 650
  • 7 gr. drojdie uscată
  • 1 ou
  • 1 linguriță sare
  • Apă călduță 250-300 ml, în fucnție de tipul de făină.

Placinta cu varza murata2 Placinta cu varza murata3UMPLUTURĂ:

  • 800 – 1 kg varză murată bine scursă!!! Altminteri, umplutura devine ciorbă. E bine să o tai fâșii. (Eu am pasat-o cu robotul și n-a fost prea bine. Umplutura tinde să iasă lesne din plăcintă)
  • 2-3 linguri Almette cu verdeață sau iaurt. Bine scursă de zer!!!
  • 1 ou
  • piper

PREPARARE:

Etapa 1. Dizolvi drojdia în puțină apa călduță și o torni peste amestecul de făină, sare, ou. Frămânți pâna la încorporarea totală a ingredientelor. Poți lăsa aluatul ușor lipicios. Îl mai dregi în etapa a doua (vei vedea mai jos).  Lași aluatul la crescut 40-60 minute.

Între timp, pregătești amestecul pentru umplutură. Dacă ingredientele își mai lasă zeamă, e bine să o scurgi.

Etapa a 2a. Împarți aluatul în 3 bile și le aplatizezi cu sucitorul, lăsându-le de grosimea degetului mare. Le ungi cu puțin ulei și le mai lași 15-20 minute la crescut.

Etapa a 3a. Întinzi bine cu sucitorul o foaie subțire (subțire cât o coală de hârtie). Aluatul fiind elastic, nu se va rupe. Și, daca se rupe, când rulezi plăcinta, se acoperă. Împrăștii pe foaie câteva linguri de umplutură, rulezi și îi dai forma pe care o dorești: melc, împletitură sau tip ruladă. Ce pohtești. La fel procedezi și cu celelalte. Le abandonezi apoi unei tăvi îmbrăcate în hârtie de copt și unsă cu puțin ulei.

La cuptorul încins la 180 grade va sta în jur de 50 de minute.

Noi ne-am cam făcut plinul de varză murată, ceea ce vă doresc și vouă: salată ca atare cu puțin ulei și piper, varză călită cu puțină ceapă, rață pe varză la cuptor, sarmale, plăcintă….

Și pentru că se vorbește tot mai mult de importanța probioticelor (micro-organisme prezente în flora intestinală cu efect favorabil asupra sănătății ), deschid o paranteză și spun că, cu ceva vreme în urmă, se credea că intestinul este o barieră care nu lasă să treacă spre organism decât nutrienții buni.

Cercetări de dată recentă arată că un perete intestinal prost întreținut (în parte, din cauza unei alimentații haotice, alimentelor înalt procesate și aditivate, excesului de zahăr, făină albă, cărnii făcute pe grătar, fast food, biscuiți, chips-uri) lasă să treacă în sânge numeroși corpi străini care se răspândesc în întregul organism și slăbesc sistemul imunitar.

De aceea e bine să mâncăm produse fermentate. Acestea întrețin și ”reînsămânțează” flora intestinală grație fermenților lactici pe care îi conțin. Amintesc aici (în afară de varză murată): iaurt, kefir, murături ( castraveți, morcov, sfeclă roșie).

Să mâncăm corect și echilibrat, deci, să facem sport și în plină iarnă. Aceasta ne ajută la conservarea masei musculare, rezervorul de proteine din care sistemul imunitar se adapă în caz de infecții, răceli, gripă. Este și explicația pentru care slăbim când suntem bolnavi.

Related Posts

  • Plăcintă ușoară și ”subțire”, cu brânză dulce (în stil burek)Plăcintă ușoară și ”subțire”, cu brânză dulce (în stil burek) INGREDIENTE: - 800 gr.brânză slabă de vaci - 300 gr. iaurt cremos 5% grăsime (1/2 din cantitate va fi folosita pentru compoziția care va fi turnată deasupra plăcintei) - 1/2 pachet foi plăcintă (250 gr.) - 5 ouă + 1 ou care va fi turnat deasupra plăcintei împreună cu […]
  • Spumă de ciocolată cu avocadoSpumă de ciocolată cu avocado 1 avocado bine copt1 lingură unt de cocos2 linguri rase îndulcitor stevia2 linguri cacaoarome: vanilie etc.1 linguriță miere (opțional) În robot mixați toate ingredientele de mai sus. Lăsați la rece 2 ore sau, dacă vreți să le dați forma unor bomboane, turnați într-o formă de […]
  • TransformareaTransformarea La sfarsit de ianuarie 2015, Alina m-a sunat sa imi spuna "gata! s-a hotarat sa faca ceva si pentru ea" si ca "atunci cand isi doreste ceva, chiar reuseste". Si chiar a reusit! Dupa 9 luni de scadere constanta la cantar, Alina este normoponderala, ceea ce se poate vedea in imaginile […]
  • 5 sfaturi esențiale pentru rezultate ”garantate” la sala de sport5 sfaturi esențiale pentru rezultate ”garantate” la sala de sport E început de an, prilej cu care mulți dintre noi trec pe lista de ”rezoluții” sportul. Cum de la intenție la faptă e cale lungă, iar de la faptă la constanță în actiune și rezultatele dorite e cale și mai lungă, iată câteva idei de care e bine să țineți seama  când începeți plini de […]
  • E bine de ştiut înainte de alergareE bine de ştiut înainte de alergare În ultima vreme,  prieteni, cunoscuţi, cursanţi de-ai mei s-au hotărât să ia asfaltul la goană: au început să alerge! Cum să respir?; Cât să alerg la început?; Ce fel de pantofi să-mi cumpăr? - sunt întrebările care mi s-au pus cel mai des în ultima vreme. Ai jos câteva informaţii de […]

You may also like...

3 Responses

  1. Mihaela says:

    Hmmm, daca zici ca nu ingrasa, iti “fur” reteta ! :). Poate ma incumet si la ceva sport, cel putin, pe mine ma inspira grozav patratelele din dotare !

  2. dumitra says:

    Cu mare drag! Cu citarea sursei! 🙂

  3. Mihaela says:

    Intotdeauna 🙂 !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *