Pregătirea fizică pentru plajă

Pregatirea pentru plajaCu un bikini suntem toți datori!

Cum adică pregătirea fizică pentru plajă? Păi, la plajă  nu facem sport. Corect în cele mai multe cazuri……Dar pentru că tu mă citești pe mine, îți spun că de acum și până la vacanța din iulie mai sunt aproximativ 4 luni, timp suficent pentru a ajunge la o anume formă fizică – dacă e cazul 🙂 – prin subțiere (cu câteva kilograme), dar și tonifiere. Avem tot ce ne trebuie. Chiar așa. Avem tot ce ne trebuie? Din cele ce ce pot cumpăra ( cu bani), probabil avem; din celelalte…..

Realist vorbind, dacă începem încă de pe acum să ne controlăm mai atent la farfurie și să avem 3 ședințe de sport pe săptămână, putem scăpa lejer (fără diete, fără înfometare) de aproape 4 kilograme (rezonabil – mai ales din zona abdominală). Și mai mult decât atât, dăm fermitate mușchilor, iar celulita se mai diminuează.

Ce mâncăm

Ridichi si alte verzituriE mult mai simplu decât a fost cu o lună în urmă. Tocmai bine că începu și postul Paștelui. Pe piață au apărut deja ștevia, urzicuța (la momentul ăsta e cea mai bună pentru că nu înțeapă), leurda, loboda, spanacul, salata verde (aceea fragedă și dulce, nu amară cum găsim în hipermarketuri), ridichile roșii, ceapa verde, usturoiul verde. Cu un strop de imaginație, se pot face câteva combinații interesante de salate, supe sau feluri principale.

Simple sau în combinație cu orez basmatic sau integral (la rigoare, paste al dente), ton natur etc. salățile și verziturile noastre pot contribui nu doar la scăderea în greutate, dar și la o bună Lobodacurățire a colonului și un adaos de fier, vitaminele C și A, indispensabile după lunile de iarnă. Din experiența mea culinară și de nutriție, cea mai inofensivă combinație a pastelor și orezului este aceea în care salata verde este vioara întâia (în general legumele verzi).

O lingura ulei maslinaAtenție la sosuri, dressing-uri cu care ”ungeți” salatele. O simplă salată, cu foarte puține calorii se poate transforma într-un reactor nuclear doar prin adăugarea, din poignet, a 3 linguri de ulei, fie el și de cea mai bună calitate nutrițională; ceea ce poate însemna, grosso modo, 300 de kcalorii în plus….. La o salată de 4 persoane, eu adaug de exemplu, doar o lingură (de supă) de ulei extravirgin de măsline. De asemenea, la salate ocoliți oțetul (inhibă asimilarea vitaminei A) în favoarea zamei de lămâi – dacă se simte nevoia.

Cei/cele care țin post, pot găsi în humus, fasole uscată, linte, soia, quinoa, amarant, hrisca, ciuperci o sursă importantă de proteine vegetale care,Hrisca de asemenea, se însoșesc foarte bine cu verdețurile și salățile noastre.

Dată fiind frugalitatea acestor mese de primăvară, ar fi foarte potrivit și chiar indicat ca numărul meselor principale să fie de 3 + 2 gustări alcătuite din proteine (un iaurt) și nuci, semințe, cereale, fructe. Și apă (chioară) multă.

Ce sport facem

32Ca să atingem obiectivul propus mai sus, ar trebui să avem cel puțin (deși una e prea puțin, dar și puținul e bun) o ședință de tip aerob: aerobic, dance, step aerobic, Zumba fitness, alergare, Kangoo Jumps, bicicletă, Bosu sau alte activități de tip cardio + una-două ședințe de exerciții de întărite a musculaturii abdominale, dorsale, brațe, folosind: gym ball-ul, TRX Suspension Training, Rip TRX29Trainer, exerciții de Pilates, Yoga etc.

Dacă aveți una-două ședințe de tip aerob pe săptămână, eu n-aș insista prea mult pe tonifierea copaselor (vezi și articolul Coapsele nu se subțiază cu greutăți).

În lipsa timpului, se poate face un compromis cât se poate de onest și onorabil, combinând activitatea aerobă (cardio) cu cea de tonifiere în cadrul aceleiași ședințe. Rezultatele vor fi remarcabile!

Ce bem

Apă! Apă simplă: plată sau minerală. Chiar și sucul proaspăt de fructe (legume) poate fi ocolit; îi crește indicele glicemic prin îndepărtarea fibrelor (a pulpei). Cel mai bine este să mâncăm fructele și legumele ca atare – nestoarse și neprelucrate termic.

Cafeaua meaSă nu uităm nicicând de ceaiul verde și cafea. Un studiu amplu, publicat pe 14 martie 2013 în Journal of the American Heart Association, arată că ceaiul verde și cafeaua  reduc riscul accidentelor vasculare cerebrale. Potrivit sudiului (care a colectat date pe o perioadă de 13 ani și la care au participat 83 269 adulți japonezi), cei care au băut cel puțin o ceașcă de cafea sau două căni de ceai verde pe zi, au avut un risc de hemoragie intracerebrală cu 32% mai mic comparativ cu cei care au băut foarte rar.

Bănuiam, de aceea nici n-am renunțat la cafea!

Citește și Păpădie, ștevie, leurdă și alte mezelicuri….

Related Posts

  • Dulceață de gutui fierte în vin roșu/albDulceață de gutui fierte în vin roșu/alb Ar fi doar vreo 30 de varietăți, din care doar 5-6 comestibile; și, spre deosebire de măr sau păr, care au cunoscut încrucișări peste încrucișări, gutuiul din zilele noastre este cel mai aproape de arborele strămoș. Și nu întâmplător este ultimul fruct din an care se coace. Gutuiului îi […]
  • Gutui la cuptor cu ulei de cocosGutui la cuptor cu ulei de cocos Gutuile sunt ca fetele mari.... Până să le aduci în casă, se codesc, se fandosesc, ba vor, ba nu vor...., ba se lasă și nu prea.... Munca de seducție e grea, dar când reușești.... Ultima dată, când m-am luptat cu gutuile pentru o dulceață, a fost acu” vreo 2 ani, când baba Mărioara […]
  • Cine mă slăbește în 2 săptămâni?Cine mă slăbește în 2 săptămâni? Care-i, deci, treaba cu grăsimea de pe burtă care se topește în 2 săptămâni și de ce-ar fi bine să ținem totuși cont când vrem să scăpăm de burtă în 14 zile: - Greutatea inițială: cu cât greutatea de la care pleci e mai mare, cu atât burta se va reduce mai greu (cea care se topește […]
  • Video – încălzirea dinaintea antrenamentului pentru picioareVideo – încălzirea dinaintea antrenamentului pentru picioare Cum să ai fesieri tonifiați dacă spatele ”te ține”? Cum să dispară celulita dacă nu folosim la maximum musculatura posterioară a coapsei (spatele piciorului)? Tonifierea fesierilor și coapselor depinde nu doar de tipul exercițiilor pe care le facem, ci și de o bună flexibilitate, […]
  • Părul discordieiPărul discordiei La cutremurul din `77 eram de 4 ani. Tata se internase, puțin înainte, la spitalul din Brăila pentru analize, mama rămăsese cu noi acasă, în sat. Atât a apucat, să mă înșface și să le strige surorilor mele mai mari ”Haideți, haideți!”. În urma noastră, hornul casei s-a prăbușit. […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *