Coapsele NU se subțiază cu greutăți

Coapse la mareSpre deosebire de bărbați, femeile sunt programate genetic să acumuleze grăsime în zona coapselor (si nu numai, voi mai vorbi despre asta), organismul anticipand o viitoare (posibilă) sarcină.

Deși atunci când ne îngășăm, locurile unde găsimea se așează mai întâi sunt burta, șoldurile, coapsele, când slăbim ordinea nu mai este aceeași: față, brațe, abdomen, coapse, genunchi, gambe. E nedrept, dar așa trebuie să fie; organismul fiecărei femei conservă specia și opune rezistență! Nu fiți mânioase pe el.

Știind aceste lucruri, este inutil să ne aruncăm în seturi lungi, haotice și dureroase de exerciții pentru coapse în speranța că le vom micșora circumferința.

În timp ce tonifierea, creșterea masei musculare prin exerciții, se poate face izolat, pe grupe musculare, slăbirea – nu!

Slăbirea se face progresiv și de sus în jos

Când începi procesul de subțiere a coapselor, ține cont de faptul că trebuie să ai cel puțin 2-3 ședințe pe săptămână de antrenament aerob realizat la 60-80% din frecvența cardiacă maximală (te poți testa prin încercarea de a vorbi în timpul efortului, fără să ai sincope): aerobic, Zumba, alergare, Taebo, Kangoo Jumps, mers nordic sau plimbări lungi, pentru cei cărora efortul mediu nu le este recomandat.

Având drept țintă partea inferioară a corpului, eu n-aș sugera antrenamente de înot sau bicicletă, care pot dezvolta fie fesierii, fie coapsa anterioară (cvadricepsul) – și nu asta îți dorești în prima fază a subțierii, nu-i așa? Sau, dacă deja ai o bicicletă acasă, nu te încărca! Folosește prima treaptă de viteză, pedalat constant, astfel încât să nu simți că partea care lucrează cel mai mult este coapsa anterioară (cvadricepsul)

Ședințele de rezistență trebuie însoție de exerciții de fitness de tip cardio, bazate pe greutatea propriului corp, fără greutăți adiționale care nu fac altceva decât să mărească masa musculară.

Saritura broastei 1Exercițiile trebuie să fie dinamice și explozive –  Saritura broastei 2săritul coardei, genuflexiuni, extensii, fandări, combinate cu sărituri  – pentru ca timpul de contracție musculară să fie redus. Fiind solicitante și intense, exercițiile dinamice nu pot fi făcute în serii lungi. 10-15 repetări, o serie per exercițiu, sunt suficiente. (În imagini, un tip de exercițiu exploziv, l-am numit săritura broaștei.)

Atunci când timpul nu-ți permite, fă un compromis: 40 de minute de antrenament tip rezistență, 15-20 de minute exerciții dinamice. În funcție de rezultate, poți reconsidera proporția.

În final, știu că a rămas un lucru neclar – în cât timp subțiezi copasele. Nu vreau să te dezamăgesc, dar este nerealist să speri că mai devreme de un an poți ajunge la rezultatul dorit, în condițiile unor antrenamente riguroase, constante, de preferat sub îndrumarea unui instructor calificat, și a unui regim hipocaloric. Te asigur că rezultatul va fi unul sănătos și de durată.

Soțul meu, asistând la discuția cu o vecină interesată de cum și în cât timp am slăbit, a avut ulterior următoarea remarcă: ”nu mai spune că ai avut nevoie de aproape 1 an și jumătate pentru a ajunge la forma actuală, că le sperii”.

Nu vreu să te sperii, ci doar să privești cu încredere și răbdare efortul tău; și, mai ales, să nu abandonezi la jumătatea drumului, după ce ai parcurs partea cea mai dificilă.

Atenție, aici drum cu sens unic!   

Related Posts

  • Ce fel de mişcare ajută la slăbitCe fel de mişcare ajută la slăbit "Trebuie să slăbesc! De mâine fac 100 de abdomene!" Stai, ia-o încet! Este extraordinar că te mobilizezi, dar dacă vei continua DOAR cu "abdomene", rezultatele la cântar nu vor apărea prea curând...Ceea ce ajută la slăbit sunt eforturile de tip aerob, adică sportul de rezistenţă […]
  • Stepanova, Stepnova – care-i diferențaStepanova, Stepnova – care-i diferența Din confuzie au venit la mine. Atât de mult mi-a plăcut Maria Stepanova, încât am mai comandant două - vezi prima poză; ajunse acasă, soțul imi zice "Da' tu nu vezi că e altă autoare?... Dar ce vacanță de vară faină mi-au făcut. Sunt cărți care nu-ți ajung nici p-o măsea: radiante, […]
  • ”Trebuie să devii cine ești””Trebuie să devii cine ești” ”Trebuie să devii cine ești.” Pare un slogan tocit ca o stâncă de mare, subliniat cu markerul roz într-o carte de dezvoltare personală. Dar nu. E din ”Copilul de nisip”, romanul lui Tahar Ben Jelloun, scriitor marocan, câștigător de Goncourt în 1987. Și are mai mult miez și sevă decât vă […]
  • Alte vieți, alte glasuri și dureriAlte vieți, alte glasuri și dureri În `92 aveam 19 ani. Eram reporter în Chișinău. În Transnistria am plecat cu un coleg de la Evenimentul Zilei, venit la Sfatul Țării și Basa Press, redacțiile unde lucram. Doar am apucat să ajungem în centru. O mașină ne-a urmărit și escortat la sediul miliției. Ni s-au luat imediat […]
  • Coapse tari pentru la skiCoapse tari pentru la ski Făcând, printre altele, ”scăunelul dinamic la perete”. Bun, tare bun pentru antrenarea coapselor nu doar înainte de a pleca la ski, dar și pentru a crește forța musculară a picioarelor, fără să apăsăm prea mult pe genunchi. Avantajele de a lucra exercițiul ăsta sprijinindu-ne de […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.