Nou: vitamina D crește eficiența mușchilor

Vitamina DPână ieri, știam despre vitamina D doar că este esențială în dezvoltarea bebelușilor, pentru sănătatea oaselor. De ieri, știm cu dovezi clare că aceasta îmbunătățește funcția musculaturii scheletice, prefigurând un viitor mai performant atât pentru sportivi, cât și pentru nesportivi. O arată negru pe alb studiul proaspăt, chiar fierbinte, prezentat ieri, 18 martie 2013, la conferința anuală a  ”Society for Endocrinology”, Harrogate, Marea Britanie.

Sunt primele cercetări care arată legătură directă între nivelul vitaminei D și eficiența musculară. Ba mai mult, metabolismul muscular aerob pare să se îmbunătățească odată cu suplimentarea vitaminei D.

Deși este un studiu la scară redusă, acesta deschide o importantă direcție de cercetare în creșterea rezistenței osoase la persoanele în vârstă și îmbunătațirea capacității de efort a sportivilor.

“Pacienții cu deficit de vitamina D se confruntă deseori cu simptome de oboseală musculară. Descoperirile noastre, pe un grup mic de pacienți cu nivel foarte scăzut de vitamina D, arată că eficiența musculară se îmbunătățește semnificativ  odată cu creșterea nivelului de vitamina D”, declara unul dintre cercetători.

Scăderea nivelului vitaminei D în rândul populației se profilează ca o chestiune de sănătate publică, de aceea și numărul cercetărilor asupra beneficiilor și modalităților de suplimentare a acesteia s-au înmulțit.

Un alt studiu interesant asupra vitaminei D, publicat la începutul lui februarie 2013, arată o legătură strânsă între creșterea Indicelui de Masă Corporală (IMC) și scăderea nivelului de vitamina D din organism. În timp ce IMC a crescut cu 10%, concentrația de vitamina D a scăzut cu 4%. Studiul mai indică faptul că reducerea expunerii la soare are legătura cu acumularea kilogramelor pe timpul iernii și că obezitatea ar putea rezulta dintr-o reacție excesivă de adaptare a organismului la iarnă, când secreția de vitamina D scade.

Tocmai când noi, românii, tăiem/mâncăm porcul și nu… peștele – o importantă sursă de vitamina D.

Vitamina D este sintetizată în piele sub acțiunea razelor ultravioletSomon la gratare, a expunerii la lumină naturală – sursă primară. De aceea, pentru combaterea rahitismului la bebeluși, medicii recomandă suplimente de vitamina D și expunerea la soare.

În lipsa soarelui, alimente care conțin vitamina D: peștele gras (hering, somon, sardele), lapte, iaurt, ouă, ciuperci, unt.

Atenție, nici excesul de vitamina D nu e bun! De….!

Related Posts

  • Bonjour, brioche mimolette!Bonjour, brioche mimolette! Mimolette este o brânză tradițională produsă în nordul Franței, regiunea Lille. I se mai spune  « vieux Hollande » sau « boule de Lille ». Este o imitație a brânzei olandeze Edam, datând din secolul al XVII-lea. Mimolette  ”a primit” culoarea portocalie pentru a marca diferența dintre […]
  • De ce doare gâtul?De ce doare gâtul? Mușchiul trapez - frumos ca o dantelă victoriană -, cel din postarea cu video despre întărirea musculaturii gâtului, ”stă” deasupra bretelei sutienului. E partea din trapez vizibilă. Dar el nu se termină la baza gâtului, ci se continuă până la jumătatea capului. În prima poză e mai […]
  • De ce NU exercițiilor pentru abdomenDe ce NU exercițiilor pentru abdomen La inceput de an, se observa in salile de sport un fenomen meteoric, cam ca traiectoria Luceafarului din cer: unii oameni acu~ apar, acu~ dispar. Mai vin la anu~, pe vremea asta....Intr-o zi de joi. Care-i cauza? Pai sa vedem. Azi, despre abdomen, ca asta ne doare/incurca pe toti.... la […]
  • 2016, la mare. Peisaj uman 2016, la mare. Peisaj uman "Dăcât" atat va zic: 43 de ani, 2 copii, fosta corporatista si, de 4 ani, n-am avut o zi de concediu....de la sport.
  • Spumă de ciocolată cu avocadoSpumă de ciocolată cu avocado 1 avocado bine copt1 lingură unt de cocos2 linguri rase îndulcitor stevia2 linguri cacaoarome: vanilie etc.1 linguriță miere (opțional) În robot mixați toate ingredientele de mai sus. Lăsați la rece 2 ore sau, dacă vreți să le dați forma unor bomboane, turnați într-o formă de […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *