Siluete și nuduri: de ieri și de azi

– Vreau să fiu slabă! Da, ce ai, mamă, ți-e rău?

-Nu, da așa a zis Bote la rialiti șou că trebuie! Care Bote, mamă? Bottecelli?

– Hai, mamă, cine mai e și Bottecelli ăsta?

Pentru cele care se visează trase prin gaura cheii, genul top model anorexic, le reamintesc că formele rotunde, sănătoase, au atras dintotdeauna nu doar privirile, ci și inspirația. ……a lor:)……doar da Vinci, Michelangelo, n-au fost atinși. Oare de ce?!:):):)

Un trup de femeie piele și os precum vedem la Fashion TV, n-ar fi stârnit probabil inspirația unui artist precum Botticelli – primul pictor renascentist care înfățișează femeia în toată goliciunea ei.  Pântecul rotund al  lui Venus (Nașterea lui Venus) și pubisul ascuns sunt punctele de interes ale tabloului.

Raffaellocele trei grații ale pictorului renascentist au forme perfecte, bine proportionate, musculatura bine reliefată, pântec puternic și suplu, fese perfect rotunde. Priviți, ce fesieri!!

                                                                                                                                                              Rembrandt își scandalizează contemporanii pictând în manieră realistă Batșeba după baie – se îndepărtase de la frumusețea armonioasă reprezentată de renascentiști.

Umeri înguști, coapse late, pântec plin – siluetă în formă de pară.

 

 

 

Rubens – maestrul curbelor perfecte, al rotunjimilor sidefii, pline, coapte, zdravene; brațe puternice, pântec plin, coapse generoase….Mișcarea de torsiune a celor trei grații rubensiene îți mută privirea asupra musculaturii rotunde, pline, bine plămădite.

 

 

 


                                                                                                                                                                                                                  Diana odihnindu-se după baie a pictorului Francois Boucher – favoritul Doamnei de Pompadour – este de o moliciune ”fermă”.

 

 

 

 

 

Ingres (Baia turcească) – curbe, S-uri, moliciune, contururi lascive, curbe, S-uri…

 

 

 

 

Gustav KlimtAdam și Eva: coapse energice, talie îngustă, siluetă pară.

 

 

 

 

 

Anatomia româncelor în pictură începând cu 1900:

 

Nicolae Grigorescu -cu al său  Nud pe malul mării este primul care a introdus goliciunea femeiască în pictura românească.

Siluetă mult mai apropiată de accepțiunea actuală a cuvântului. De remarcat același pântec plin, sâni fermi.

 

 

Theodor PalladyNud cu chitara

Forme pline, moi, revărsate cu dărnicie.

 

 

 

 

Nicolae TonitzaNud culcat

Cumințenia formelor suave, line.

 

 


Constantin BrâncușiNud

 

 

 

 

 

 

Si ajungem în zilele noastre cu silueta braziliană – ca să ne întoarcem la Rubens, de fapt. Deci, ce s-a schimbat în câteva secole? Nimic! Tipul de siluetă promovat de prezentările de modă nu-i inspiră, poate, nici pe designeri:).

Concluzia? Doamnelor și domnișoarelor, mâncați sănătos, faceți sport, păstrați-vă armonia trupului și a spiritului! 

E rețeta desăvârșită!

Related Posts

  • ”Stepper-ul ajută la slăbit?””Stepper-ul ajută la slăbit?” Da, stepper-ul ajută la slăbit, cu câteva condiții indispensabile..... Am aflat cu mare bucurie că am și cititori foarte tineri, ceea ce, după mine, contribuie la combaterea ideii care circulă în mediile adulte, să zicem, că devenim conștienți de corpul și limitările noastre fizice […]
  • Lipscani vechi si nou capăt de povesteLipscani vechi si nou capăt de poveste Am patinat ieri nostalgic și mocirlos pe Lipscani, căutând un capăt destrămat de poveste. L-am privit mai atent ca niciodată. E în doliu. Clădiri cu dres negru, rupt la înădituri, exact între picioare, cum li se întâmplă femeilor mult prea răscrăcănate din tablourile lui […]
  • Să se vadă frumos la doamna!Să se vadă frumos la doamna! Simt deja în aer febra pregătirilor pentru costumul de baie. Și în fitness, proverbul ”iarna car și vara sanie” e perfect valabil, dar astfel tradus: ce am subțiat primămava, tonifiem vara. Sigur că efortul nu e atât de simplu precum zicerea proverbului, dar la omul gospodar și boii sunt […]
  • Am blog și pentru smart phoneAm blog și pentru smart phone De ziua națională a României, n-am făcut și nici n-am mâncat fasole cu ciolan; am făcut, în schimb, blog care se poate citit și de pe smart phone. În plus, blogul are o garderobă nouă (aceeași mărime): e mai colorat atât în formă, cât și în fond. 🙂 Să ajungă la toata […]
  • Zacuscă cu gălbiori și condimente olteneștiZacuscă cu gălbiori și condimente oltenești ”Gălbiorii sunt bureți de pruni, așa le zicem noi.” , îmi povestește soacră-mea între 2 amestecări vârtoase în ceaunul cu ulei și ceapă pusă la călit  (să cumperi, mamă, când te mai duci tu la cumpărături, gălbiori! Că tare-i bună zacusca. Eu numai d`asta mâncam când eram […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *