Dis merci à la dame!

Coincidență. Citeam ieri pe blogul lui Christophe André (ale cărui cărți sunt editate de Trei) un articol care zice « Dis merci à la dame… » (Spune mulțumesc doamnei), despre cum a mulțumi (care poate părea o practică superficială; dar superficialul este profunzimea care iese la suprafață, conform lui Cocteau) face parte, în primul rând, din logica rudimentară a darului și contra-darului, descrisă astfel: dacă cineva îmi oferă ceva, îi dăruiesc în schimb altceva, un obiect, un simbol, un cuvânt. Acest cuvânt este ”Mulțumesc”, esențial pentru ca mecanismul nostru social să funcționeze.

În plus, a mulțumi ne reamintește cât de dependenți suntem unii de alții dintotdeauna, pentru că:

1. nu putem realiza nimic grandios și durabil de unii singuri;

2. cu toții avem zeci de mulțumiri de adresat de-a lungul vieții;

3. dând glas mulțumirilor pe care le datorăm, ar fi bine să trăim momentele astea ca pe o oportunitate, șansă, mai degrabă, decât ca pe o constrângere sau dependență.

Și, chiar dacă existența noastră este uneori complicată și dureroasă, are totuși momente de fericire și bucurie, ca cel pe care l-am avut de dimineață (și acum vine și coincidența) descoperind, pe pagina mea nesportivă, o amintire de acum 11 ani, când anunțam prietenii, foștii colegi și colaboratori, că ”Am un blog: www.dumitra.net Scriu despre ce inseamna sa fac sport, despre cat de grasa am fost si am slabit, despre carti, caci despre politica scrie toata lumea. Iti multumesc ca ma vei citi si te asigur ca a face sport nu inseamna neaparat a merge la sala!”

Asta scriam fix 11 ani în urmă.Apoi am citit cele șase comentarii la postarea asta ale celor care m-au încurajat atunci, scriindu-mi câteva vorbe. M-au ajutat enorm.

Lor, anume, vreau să le mulțumesc acum. Mulțumesc, Monica I.! Mulțumesc, Irinel C.M.! Mulțumesc, Dana E.! Mulțumesc, Irina L.! Mulțumesc, Tudor Ș.!Dar mulțumesc și vouă, cum și voi ați făcut-o deseori! Tare bine mi-a prins.

Primele mele poze de pe blog, 25 ianuarie 2012

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi minge

Related Posts

  • Brownie cu ciocolată neagră și migdale, fără făinăBrownie cu ciocolată neagră și migdale, fără făină Este un desert ușor de preparat și mult mai sărac în calorii decât alte prăjituri. INGREDEINTE: 100 gr. ciocolată neagră 80 gr. unt 40% grăsime 25 gr. îndulcitor (stevia) 2 ouă 80 gr. migdale pudră (sau poți combina pudă de nuci cu pudră de migdale) 1 vărf de praf […]
  • Musculatura – un fel de metresă ingratăMusculatura – un fel de metresă ingrată De când s-au sfârșit sărbătorile de iarnă, mă stăpânește un sentiment ce basculează între ”Bani, bani/ Bagă bani” și „S-o iau, se strică/ S-o las, mi-e frică/ Că vine altul și mi-o ridică.” (Ienăchiță Văcărescu, primul poet român liric - asta ca să vedeți voi că sportul nu mi-a micșorat […]
  • Tomnatica salata de fasole rosie, ceapa, patrunjelTomnatica salata de fasole rosie, ceapa, patrunjel Salata (calda) de fasole rosie, ceapa usor sotata si patrunjel din adundenta.Pentru toate siluetele. Toamna asta, in gradina mea, a innebunit patrunjelul! Cum rosii nu mai am, fasolea aceasta rosie mi-a servit drept excelent pretext pentru o minune de salata cu patrunjel din abundenta. […]
  • Calea spre un abdomen plat trece prin farfurieCalea spre un abdomen plat trece prin farfurie Calea spre un abdomen plat, cu pătrăţele, trece mai întâi prin farfurie! Citeşte etichetele produselor pe care le cumperi. Dacă sunt ingrediente pe care nu le cunoşti sau nu le poţi pronunţa - NU CUMPĂRA!  
  • Cât la sută e grăsime?!Cât la sută e grăsime?! Simpla cutare a abdomenului între degete nu îți dă răspunsul deplin - neplăcut (dar ar fi mai bine să nu știm pe principiul ”ce nu știm, nu există”) - la întrebarea ce procent de grăsime am în organism. Din nefericire, pe lângă grăsimea vizibilă, palpabilă, există și grăsime, să-i zicem, […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *