De unde vin durerile de spate!? De la abdomen!

Încă nu am întâlnit, din păcate, prea multe persoane care să nu se plângă de dureri de spate – mai mici sau mai mari. Odată cu trecerea la mersul biped, muşchii abdominali au devenit centrul de comandă, aceştia ajutând la menţinerea trunchiului în poziţie verticală şi reprezentând “garanţia” că în timpul deplasării trunchiul nostru nu o ia prea mult în faţa picioarelor. 🙂

În plus, muşchii abdominali puternici susţin activ organele interne – ceea ce nu este cazul patrupedelor, ale căror organe interne sunt purtate ca într-o plasă de nişte muşchi abdominali care, în timpul deplasării, depun foarte puţin efort.

Introducerea fiind făcută, răspund şi în scris la întrebarea unei doamne – de ce avem nevoie să facem exerciţii pentru abdomen? Ar putea urma un lung şir de “pentru că”, aprecierea estetică lăsând-o pe ultimul loc, dar mă voi limita la esenţial:

– avem nevoie de muşchi abdominali puternici pentru a menţine o postură corectă a corpului şi a ne păstra coloana vertebrală în bună stare. Poziţiile deficitare în care ne-am obişnuit să stăm la birou, în maşină etc. apasă asupra coloanei vertebrale într-un mod – din nefericire – ireversibil.

lipsa exerciţiului fizic slăbeşte muşchii abdominali şi îi îndepărtează  de coloana vertebrală, lăsând-o fără susţinere, aceasta însemnând fragilizarea, cu precădere, a regiunii lombare, îngroşarea taliei, inserarea grăsimii printre organele interne şi, în final, curbarea spatelui şi apariţia durerilor.

o coloană vertebrală privată de “cooperarea” muşchilor abdominali propagă durerea nu doar în zona spatelui, dar şi a articulaţiilor, ale genunchiului – în special – chemaţi să ducă tot “greul” kilogramelor.

Ce ajută la conştientizarea şi îmbunătăţirea posturii corpului?

Prima lecţie asupra căreia insist este cea a posturii corecte.

Ştiu foarte bine ce presupune statul 8 ore pe zi la birou, de aceea nu voi obosi să contribui, ori de câte ori este nevoie, la corectarea posturii cursanţilor mei.

Cum facem?

Simplu: două rotiri de umeri spre înapoi şi aducerea bazinului, a ombilicului, spre interior, spre coloana vertebrală. Pentru a realiza mai bine, imaginează-ţi că cineva îţi cuprinde talia prin spate şi te trage spre înapoi, în timp ce umerii rămân drepţi, relaxați, şi respiraţia normală.

Atenţie! A nu se confunda cu “sugerea burţii”, arcuirea zonei lombare şi scoaterea pieptului înainte! – cum vedeţi că fac la televizor prezentatoarele de bikini – care sunt foarte frumoase, nimic de comentat, chiar superbe .

Verificarea posturii se poate face stând întinsă pe spate la orizontală şi încercând să îţi lipeşti zona lombară de podea ca şi când o greutate mare ţi-ar apăsa pe ombilic. Cel mai bine este să faci acest exerciţiu în faţa oglinzii.

Acum, că am lămurit care este postura corectă, trecem la exerciţiile pentru abdomen. Vezi câteva în articolul https://www.dumitra.net/blog/?p=2323 – nu mai insist.

Doar exerciţiile pentru abdomen nu sunt suficiente pentru o coloană vertebrală sănătoasă.

Un abdomen puternic fără întărirea muşchilor spatelui – în special în partea superioară  –  duce la pierdea curburii lombare şi apariţia cifozei (curbura în regiunea superioară a spatelui). De aceea, întotdeauna exerciţiile pentru abdomen trebuie însoţite de exerciţii pentru spate. Şi pentru că ecoul vacanţei încă nu s-a stins, voi reveni cu câteva exerciţii pentru spate făcute la piscină.

Dacă, dimpotrivă, muşchii spatelui sunt tonici, dar cei abdominali sunt lăsaţi, aceştia din urmă vor trage după ei şi coloana vertebrală, antrenând curbarea zonei lombare şi apariţia lordozei. Exerciţiile pentru întărirea zonei abdominale pot corecta această postură.

Pe lângă exerciţiile de tonifiere spate_abdomen – pentru care militez oricând şi oriunde -, mişcările asociate îndeosebi dansurilor latio şi orientale, care au o savoare aparte şi datorită “opt-urilor” făcute din abdomen, ajută enorm la întărirea şi flexibilizarea centrului nostru de comandă: abdomen+spate.

Întotdeauna insist la orele mele de Zumba fitness pe aceste mişcări şi mă straduiesc să le fac cât mai plăcute şi noilor cursanţi, care nu prea gustă “genul”:):). Încă:).

 

– şi tocmai în ultimul rând, pentru că un corp sănătos este şi armonios. Nu crezi?

Related Posts

  • Fitness-ul din cafeaFitness-ul din cafea Ieri, am primit un mesaj privat pe facebook în care eram informată, cu date științifice (cum altfel), despre apariția și minunile cafelei fitness. Pe principiul mănânci/bei fitness, slăbești instantaneu și pătrățelele sar în ochi, auzisem despre multe produse din galantare, dar nu și […]
  • Tort (ușurel) de mereTort (ușurel) de mere Am făcut acest tort de mere pentru ziua lui Ștefan (27 decembrie 2016). Astă seară, primesc un sms: ”Bună seara și scuze dacă deranjez! V-a lăudat  atât de mult R. pentru tortul de mere, încât vrea să-l fac și eu. Îmi puteți trimite rețeta?” Iat-o mai jos, am cules-o de aici.  […]
  • Păpădie, ştevie şi alte mezelicuri..Păpădie, ştevie şi alte mezelicuri.. Cunoşti,  desigur, expresia: ei, spanac! Mare scofală! În cazul spanacului, chiar aşa şi este. Criza din 1929 a făcut din spanac mare vedetă, graţie şi consumatorului fruntaş Popeye. Dar nu e deloc aşa. Păpădia, ştevia, urzica, leurda sunt mult mai bogate în fier şi vitamine decât […]
  • Coapse subțiri? Am un exercițiu pentru tine!Coapse subțiri? Am un exercițiu pentru tine! Vrei coapse subțiri, puternice, sexy, dar ai și articulațiile bune? Încearcă exercițiul din imagine. Eu l-am făcut ieri, după sesiunea de alergare pe zapadă. Datorită priceperii  😉 soțului meu în a manevra telefonul, exercițiul a fost repetat ... și iar repetat. Multumesc, Marius! […]
  • Colectia mea de fluturi londoneziColectia mea de fluturi londonezi Dintr-una dintre calatoriile mele, m-am intors cu o colectie de fluturi. Fluturii, ca si oamenii, dupa cum isi strang sau isi deschid aripile, devin fie extrem de luminosi, fie intunecati. Fotografiile sunt facute de mine.   

You may also like...

3 Responses

  1. Turkish says:

    Siteul vostru e foarte bun. Dar as avea o recomandare.

    Chiar daca pozele, text etc arata bun, background galben e dezastru. 🙂

    Ceva mai modern ca background (o poza, sau un color care schimba tonul etc), cred ca v-ar ajuta mai mult in promovarea siteului.

    O zi buna!

  2. dumitra says:

    🙂 🙂 Multumesc, draga Turkish. Voi transmite specialistului (adica sotului meu) comentariile tale. 🙂 🙂

  1. February 27, 2013

    […] De ce avem totuși nevoie de exercițiile pentru abdomen, dacă ele nu ne ajută să slăbim? Vezi articolul De unde vin durerile de spate!? De la abdomen!  […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *