Alergatul ca ”afacere” între mine și Dumnezeu

Citind pe diagonala suita de stiri Mediafax*, mi-a retinut atentia urmatoarea:

La 48 de ani, Pat Farmer, un fost politician australian, actualmente ultra maratonist, a parcurs  21 000 de km in alergare de la Polul Nord la Polul Sud, in 9 luni.

Ceea ce inseamna, in medie, 80 de km zilnic….fara pauza,  uneori in conditii atmosferice extreme si pe teritorii necunoscute; 9 luni – cam cat ii trebuie unei femei sa aduca pe lume un copil.

Pentru cine este familiarizat cu aceasta activitate sportiva, recordul australianului capata un sens aparte. Intelegi mai bine performanta acestuia raportand-o, desi e greu, la propriile realizari in domeniu ( in ceea ce ma priveste, acestea sunt minore in comparatie cu cele ale australianului nostru): la ceea ce simti, la ceea ce gandesti cand alergi, la cum faci fata gandului care vine in avalansa ca trebuie sa te opresti….., ca nu mai poti, ca trebuie sa abandonezi, ca nu trebuie sa abandonezi, ca mai ai putin pana la final, ca iti e sete, ca iti simti muschii prinsi in niste gheare…,ca iti amortesc mainile, ca genunchii te dor infiorator si simti ca te lasa….,  ca iti dai sufletul…., te gandesti la familie, la copii, experientele incep sa se deruleze ca un film in care cadrele nu nici o legatura intre ele, vin din toate colturile mintii…..de-a valma….

Efortul fizic este urias, cu atat mai intens cu cat maratonistul nu mai are 21 de ani. Dar efortul mental e infinit.

Tocmai de aceea a rezistat atat de bine, cu toate ca a platit pentru aceasta vointa de depasire a barierelor fizice: organismul lui de acum nu mai e acelasi ca inaintea aventurii celor 9 luni.

Cand sufletul si mintea iti sunt in armonie; cand ajungi la o intelegere cu tine si cu ceilalti; cand preocuparea pentru zilele de maine poate nu mai e atat de mare; cand valorile de acum tin mai mult de natura spiritualului si mai putin de cea a lumii fizice; cand lupta ta nu mai e cu altii, ci cu tine; cand e o “afacere” intre tine si Dumnezeu – atunci simti ca poti duce cursa pana la final.

Citind stirea, mi-a venit in minte cartea daruita de dragul meu prieten Radu Naum – “Cimitirul de piane” a lui Jose Luis Peixoto. Personajul cartii se bazeaza intrucatva pe povestea reala a maratonistului potrughez Francisco Lazaro, care, la 21 de ani, moare dupa ce alearga mai mult de 30 de km la maratonul de la Jocurile Olimpice de la Stockholm din 1912.

A fost primul atlet decedat din cauza deshidratarii  in timpul Jocurilor Olimpice moderne. Pentru a se proteja de canicula, s-a uns cu o ceara, afectandu-si astfel echilibrul electolitic (  echilibrul sarurilor – clorura,  sodiu, calciu, magneziu si potasiu – este esential pentru coordonarea muschilor, functia cardiaca, functia nervoasa si de concentrare, absorbtia si excretia lichidelor).

Revin la cartea din pricina careia 2 zile n-am putut face altceva decat sa citesc: o cronica fictiva a unei familii gravitand in jurul unui cimitir unde pianele neinsufletite sunt abandonate. Un loc al renasterii  si al sperantei, al visatorilor si al indragostitilor, un loc in care piesele vii ale pianelor parasite dau viata altor piane, asa cum existenta intreaga poate fi reconstruita in acelasi fel. O viata care naste alte vieti, o parte din noi pe care o transmitem copiilor nostri: “Ne repetam si ne departam si ne apropiem. Ne repetam  etern, unii in altii”. Cartea a aparut la editura Polirom.

P.S. Mi-a placut enorm interviul cu maratonistul Paul Dicu citit aici. E o imensa lectie de viata. Ce spune el la finalul interviului: “Marathon des Sables te violează pe tot traseul ăla, timp de 7-8 zile, te poseda cum vrea el şi la sfârşit, dacă eşti norocos, renaşti. Asta îţi da cursa asta”.

*Mediafax preia stirea de pe alerg.ro, care o preia la randu-i din Calgary Herald 

Related Posts

  • Cu soacra la slăbit sau la tribunal?Cu soacra la slăbit sau la tribunal? Soacră-mea s-a îngrășat! Să-i fie de bine, ar zice unii mai răi de gură. Stai să vezi că nu-i chiar așa.... Cu vreo două săptămâni în urmă, mă întâlnesc cu soacră-mea pe stradă. Nu-mi răspunde bine la salut, că-mi slobozește dintr-o suflare: - ”Am slăbit 3 kile într-o săptămână.” […]
  • O minunată supă de roşii O minunată supă de roşii Plasa mea de siguranţă în materie de alimentaţie se numeşte supă (sau ciorbă). Îmi este nelipsită şi rareori îmi încep masa de prânz sau de seară fără o "zamă".  Este pentru mine o garanţie că mănânc atât cât trebuie; fruntaşă din fire, zama lasă puţin loc în stomac pentru felul al […]
  • Tapas a la Facebook (I)Tapas a la Facebook (I) Afara ploua! 😉 Sa lamurim, puțintel si vulgar, chestiunea nedemnă a ”trasului de fiare” cu care păcătuiesc unele dintre noi, neserioase femei fiind....prin săli cutreieram..... - În timp ce industria fitness-ului se dezvolta cu o viteza uluitoare, intelegerea noastra, comună, […]
  • Amantul meu din baia mareAmantul meu din baia mare Avem deja o relație îndelungată, de vreo 8 ani, chiar dacă uneori îl cam lasă energia....Îi e greu să țină pasul cu mine, sunt nestatornică și fluctuantă, mai ales în ultimii patru ani. Multe au fost momentele când patima a dat pe dinafară, iar el m-a suportat cu îngăduință. Uneori ne […]
  • Și campionii plâng câteodată….Și campionii plâng câteodată…. Cu ceva vreme în urmă, când i-am spus lui sensei că mă tem foarte tare ca nu cumva ceea ce scriu să alunece în ridicol, mi-a răspuns cam așa: dacă ție îți place să scrii, scrie; scrie pentru tine, ce-ți pasă de ce cred alții. Tu crezi că, dacă îmi era vreo teamă de ridicol, m-aș mai fi […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *