Luați și cu cartofi prăjiți!

Genială strategie! Editura asta, în al cărei stand la Gaudeamus, dacă ai fi scăpat ceva pe jos, ai fi ajuns negreșit cu nasul în dosul cuiva, a sesizat un lucru de milioane: racolează vedete ale social-media (preoți, cântăreți, prezentatori, interlopi, guru și coach în psihologie, relații toxice, fitness, dezvoltare personală, nutriție etc. ), asta însemnând – e o condiție, de fapt, marcă a notorietății – un număr de peste 150 000 mii de urmăritori pe un singur canal social media, și le face scriitori.

Că doar toți am scris poezii la viața noastră și, nu-i așa, în noi toți zace nedescoperit talentul scriitoricesc, toți ne dorim să motivăm, să dislocăm mase, să creăm trenduri, să manipulăm, să ne vedem numele pe o copertă, cartea pe raft, raftul în bibliotecă, biblioteca în bibliotecă etc.

Nimic greșit până aici. E doar de bine. Veți vedea. Și fenomenul trebuie neapărat urmărit.

Cinci mecanisme interesante aici (continuați, că n-o să vă plictisesc).

1. Scriitorul vedetă are un copilot (corector/redactor/aranjor), care e trecut sau nu pe copertă. De regulă, un jurnalist sau cineva priceput la limbă. Sau limbi.

2. Scriitorul vedetă este el însuși cel mai bun instrument de marketing și, ca atare, se promovează cu foc și convingător pe Facebook, Insta, TV, site-uri etc. Editura nu dă în bânci să-l promoveze că n-are de ce. Doar numără încasările.

3. Scriitorul vedetă vorbește pre limba poporului, clar, simplu și neapărat stoarce și câteva lacrimi, căci stilul ăsta de confesiune – evident, sinceră și fără ascunzișuri, publicul trebuie să știe oblogatoriu și când a apărut primul coș pe frunte – mai nou, vinde mai bine decât stilul umor și voie bună; hăhăială, gen.

4. Scriitorul vedetă, în business planul editurii, are din start o cifră previzionată de vreo 35 000 – 50 000 exemplare vândute. Ceea ce în domeniul cărții românești e zgârie nori. Zic și eu rotund, că nu am cifre.

Spre comparație, sper să nu scăpați telefonul din mână, cartea lui Nuțu Cămătaru (cum care? filosoful practician, adeptul ”școlii vieții” făcute la ”mititica”) se vinde zilnic în 100 exemplare. E la al patrulea tiraj (total vândute, spre 100 000 bucăți).

5. O vedetă guru-fitness (nu eu, că eu nu scriu cărți) anunța de curând că editura asta deșteaptă i-a propus colaborarea pentru prima carte, pe care a scris-o, atenție!,

într-o lună… Concluzia? Noapte bună, copii talentați la scris și la citit! Trageți un pui de somn și plapuma peste ochi. Luați și cu cartofi prăjiți!

Related Posts

  • ”Avem cu toții o poveste peste care trebuie să trecem””Avem cu toții o poveste peste care trebuie să trecem” ”Avem cu toții o poveste peste care trebuie să trecem.”, zice Vanessa Springora în ”Consimțământul” - cartea autobiografică care a produs valuri în mediul literar francez, evocând relația amoroasă dintre eleva care era la 14 ani și scriitorul Gabriel Matzneff, 50 de ani. O relatare ușor […]
  • Eforie come again (2020)Eforie come again (2020)
  • Cu genunchiul la psihologCu genunchiul la psiholog Credeți că e ceva anapoda în titlu, nu-i așa? Că oamenii normali se duc cu capul la psiholog; ce are a face genunchiul cu capul. Are. Și încă foarte mult, mai ales dacă ești un sportiv conștiincios, aproape prost de conștiincios - cum e cazul meu. E deja ca o relație paralelă, dacă […]
  • Despre piei, numai de …dulceDespre piei, numai de …dulce Nu s-a vorbit niciodată atât de mult despre corp ca astăzi. De ce ? ”Avem nevoie de religiozitate, de spiritualitate. Cu toate astea, valorile s-au mutat din cer pe pământ: corpul este acum obiect de cult prin excelență. El a devenit mesagerul privilegiat al întrebărilor […]
  • Hortensia era lăptoasă și nudăHortensia era lăptoasă și nudă În miezul prăjit al Bucureștiului de ieri - pe o linie ascunsă de teii care lasă caldarâmul borțos, cu rădăcinile violând timpanul trotuarului, - țârâit de cicade în tăcerea gazelor de eșapament. Doar masculii fac gălăgia asta de tocilărie. Uite ia, că nu doar femelele sunt […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *