Cartea celor cinci gusturi

Fir-ați ale naibii, că frumoase mai sunteți, a strigat într-o seară o doamnă gătită și foarte grăbită, care mi-a tăiat calea cu o viteză suspectă. De puțin m-a ratat. Am recunoscut-o imediat pe Roubini (Raraou – nume de scenă) din cartea asta, femeia rămasă prizonieră în mintea fetiței crescute într-un oraș al Greciei, ocupat în anii celui de-al Doilea Război Mondial de nemți și italieni.

Cartea este de o simplitate răvășitoare, deși cuprinde toate tonalitățile coardelor umane. Un delir-confesiune inocent, ironic, lucid, ludic, dureros, explodând de umor pe ici, pe colo, ca niște pauze între replicile de teatru, astfel încât spectatorii să-și tragă sufletul sau să râdă cu poftă. Sau să aplaude. Ce e de râs în povestea asta amestecată cu războiul, veți zice. Patientez, s’il vous plaît.

Căci aici e marele schepsis al romanului ăstuia. Despre care încă nu spun că e scris de un bărbat, ca să nu aplaudați înainte (like, în cazul de față; pentru carte, desigur).

Dacă prima respirație o vei face la jumătatea cărții (deși la fel de bine ar putea fi chiar la final), vei simți un gust de lectură dulce-amărui. Raraou este o povestitoare desăvârșită. Își cunoaște bine publicul, asta ca să n-o credeți vreo figurantă. Mai iei o gură de cafea, mai un cornuleț, taclaua cu ea curge ca mierea zilelor de vară până-n seară.

După prima jumătate intervin alte două gusturi, sărat și acru.

Abia ăsta-i momentul când vei descoperi că adevărata Roubini nu este cea pe care deja ai și îndrăgit-o ca pe mătușa grecoaică venită în vizită la Brăila, ci o ființă a cărei bunătate se poate înăspri ca sarea grunjoasă. Pentru că și împrejurările o cer. Ohohoho, și încă cum!

Abia la final de tot intervine și cel de-al cincilea gust: umami (pariez că știați că distingem nu patru, ci cinci gusturi).

Ascultați cât de savuros sună gustul umami când Raraou cea ludică și alunecos-lucidă ”face filosofie”:

”În ultima vreme am început să cercetez adesea cerul. Îl privesc. Atât de mult cer!, îmi zic. Atât de mult cer inutil! Noroc că acum am două pensii. Pentru că abia acum am descoperit ce e, în fond cerul. Cerul e acoperișul unui ocean. Iar noi trăim și ne deplasăm în oceanul ăsta, nestingheriți, și privim acoperișul ăsta de deasupra noastră și-l numim cer. Îl privim în timp ce ne mâncăm prăjitura și apoi ne întoarcem acasă, ca să avem grijă de mama noastră.”

Acum, recunoscând că romanul m-a sedus, încerc să-mi amintesc ce alte cărți am mai citit anul ăsta și dacă l-aș putea încadra într-un top al preferatelor. Hai că nu vreau să vă rețin de la sarmale și alergătura de Crăciun. Zic așa că e sus bine în top.

Poate și datorită traducerii excepționale a lui Claudiu-Sfirschi Lăudat?

Citiți cartea grecului Pavlos Matesis și fiți generoși cu ea. E un regal de scriitură. Unde mai pui că e al naibii de greu ca bărbat să scrii din perspectiva unei femei.

P.S. Vă lămurește Raraou ce e cu numele cărții și de ce atârnă șpilhozenii cu steagul Greciei pe sârmă.

Ed. Curtea Veche Publishing, colecția Byblos, coordonată de Luana Schidu

Related Posts

  • Ce nu te strivește dă dependență… și mai cum?Ce nu te strivește dă dependență… și mai cum? Ies târziu în noapte și groggy din ring. N-a slăbit o clipă ritmul. I-am căutat și cele mai mici breșe. Să respir măcar între ele. Să-mi văd de viața mea între timp. Cu cât le căutam, cu atât mă izbea mai tare. E de ajuns să iubești ca celălalt să se schimbe de dragul dragostei tale? E […]
  • Pe când “chinezu.eu” era fără burtă….Pe când “chinezu.eu” era fără burtă…. .....,iar eu cenuşăreasă grăsuţă, berea nu avea atât de mulţi prieteni blogări şi nici PET-ul nu era aşa de căutat ca acum. Şi cât ai zice blog, au trecut vreo 10 ani de când ne-am cunoscut - colegi fiind la Camera Deputaţilor munceam.... chinezu.eu, adică Cristian China Birta,  e […]
  • Dulceața de gutui – remediu digestiv și chiar mai multDulceața de gutui – remediu digestiv și chiar mai mult Două lucruri importante, după mine, când faci dulceață de gutui: - pe măsură ce le scoți partea lemnoasă din mijloc, neapărat să le scufunzi în apă amestecată cu zeama de la 3-4 lămâni; în felul ăsta se mai hidratează (unele soiuri sunt foarte lemnoase) și nu se oxidează. - […]
  • E bun stretchingul înainte de alergare?E bun stretchingul înainte de alergare? În parcul Tineretului unde alerg, mă așteaptă, cel puțin în fiecare week-end, un măr pădureț, roșiatic, de robustețea unei balerine ieșite la pensie - l-am botezat ”copacul ciupercă”; cam la nivelul șoldului meu, are o excrescență de forma unei ciuperci generoase pe care, înainte de […]
  • Cum ne subțiem după RevelionCum ne subțiem după Revelion Se pare că am acumula, între Crăciun și Revelion, între 0,4 și 0,9 kilograme, o greutate pe care, zic cercetătorii, ”probabil” n-o prea mai pierdem în cursul anului și care ar contribui la o creștere constantă a greutății corporale. Ar fi un ”dar” pe care ni-l facem în ultima perioadă a […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *