Nimeni nu părăsește Orașul promis

Mi s-a întâmplat ceva și încă nu știu prea bine ce. Am terminat Orașul promis și încă mă plouă. Mă plouă pe dinăuntru. Mă plouă cum nu m-a mai plouat demult. Apa mi se prelinge nu pe ochi, ci în scobitura lor. Are cadențe variabile. De poezie sfâșietoare. De roman șotron. Curge în picături-mărgele orbitoare; ard celulele.

Ești într-un albastru de copil în cartea Valentinei Șcerbani.

E cald-rece, e arșiță-viforniță, e viața-morții fără de lacrimi. Și fără vaiete.

plouă mult și nu de înec mă umplu, ci de levitare. Și de o dragoste de început de lume pentru mamă.

De început fără niciodată sfârșit.

E cea mai frumoasă poveste despre cum se iubesc mamele și cum se fac mamele iubite. Mamele care nu pleacă niciodată cu adevărat.

Valentina abia dacă atinge cuvintele, dar ce descărcare diluviană de furnicături. E o necăutare a potrivirilor curcubeu. O și vezi scriind de la o măsuță de Cenușăreasă, privind pe fereastra cât un chip de copil.

Nu știu de unde a răsărit această scriitoare, din ce plămadă a Basarabiei, dar ce mers elegant. Trebuie neapărat să te oprești și să o privești. Și să o citești.

”Mergi prin viață elegant, Ileana, ca o păpușă frântă”, îi spune Ilenei mama cea din plicurile galbene. Ileana e copilul îmbătrânit ”rămas copil”.

Orașul promis e IUBIREA.

Mulțumesc, Valentina! E nespus de frumos la tine-n carte.

Editura Cartier

Cartea a costat 23 de lei.

Related Posts

  • (Educație) fizică a telomerilor(Educație) fizică a telomerilor Aș fi putut termina azi-noapte cele câteva pagini rămase până la final. Dar cu el nu pot sprinta. Nici respira nu pot prea bine. L-am lăsat pentru azi. Quichotte e o sminteala de carte, cură de dezintoxicare socială. E un tăvălug de sarcasm, pastișă, realism tăios, ficțiune, umor […]
  • 2016, la mare. Peisaj uman 2016, la mare. Peisaj uman "Dăcât" atat va zic: 43 de ani, 2 copii, fosta corporatista si, de 4 ani, n-am avut o zi de concediu....de la sport.
  • Cornulețe (groaznic de) fragede cu cotignacCornulețe (groaznic de) fragede cu cotignac Nu cogniac, ci COTIGNAC. Adică o pastă de gutui de care mânca și monsieur Voltaire pe la 1734. Émilie, sa maîtresse, o prepara la Château de Cirey, unde scriitorul și filosoful francez a locuit și scris timp de 14 ani. Publicarea, în 2012, a arhivelor private ale lui Émilie scoate la […]
  • Un exercițiu simplu pentru pieptUn exercițiu simplu pentru piept La cererea ascultătorilor noștri, inaugurăm astăzi rubrica ”Un exercițiu simplu” pe săptămână (sau chiar mai des - depinde de ”inspirație”, lumină și umbră. Exercițiile pot fi făcute oriunde - acasă, la birou, în parc, în mașină (atunci când nu ai volanul în mâini) etc.-  fără să fie […]
  • Atenţie, se vând feromoni!Atenţie, se vând feromoni! Căpşunile şi fructele de pădure conţin multă vitamina C cu efect antioxidant, dar au şi efect afrodisiac datorită seminţelor care descătuşează armata de feromoni "vinovaţi" de atracţia sexuală.     Tu când te-ai înfruptat ultima oară din aceste fructe? Mai ales că nici […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *