Celulita: există tratamente eficiente? (prima parte)

Piața anticeluliticelor abundă de produse și proceduri adesea costisitoare care pot îmbunătăți doar temporar aspectul celulitei.

  • creme
  • geluri
  • masaj viguros folosind aparate
  • tratamente cu laser, radiofrecvență sau ultrasunete;
  • substanțe injectate în stratul superficial al pielii sau în profunzime.

Chirurgia poate, de asemenea, estompa celulita.

Tratamentul celulitei: ce trebuie să știi înainte de a începe

Niciuna dintre metodele oferite de piață nu poate promite eliminarea celulitei. În cel mai bun caz, există o îmbunătățire temporară a aspectului celulitei.

Unele persoane răspund mai bine decât altele la tratament. Dificil de anticipat eficacitatea lor pentru un anumit individ. Uneori, celulita nu se ameliorează după tratament.

La scurt timp după oprirea tratamentelor, beneficiile acestora, dacă există, dispar. Ele trebuie continuate pentru a obține un efect de durată.

Există încă puține dovezi științifice ale eficacității metodelor anticelulitice. Cercetarea este la început.

Tratamentele care folosesc unde, lasere sau injecții pot avea efecte secundare rare, dar greu de corectat, cum ar fi cicatricile sau maronirea pielii.

Terapia cu vacuum

Cunoscută și sub numele de Endermologie®. Principiul de functionare al aparatelor în endermologie este cel al masajului sub presiune – vacuum. Aparatul, prin mișcări de “dute-vino” pe suprafata corpului, realizează un masaj profund prin aspirarea unei porțiuni de piele între doua role compresoare reglabile. 

O ședință durează aproximativ 45 de minute. Sunt necesare 10 – 20 de sedinte, maximum trei pe săptămână pentru un prim efect vizibil.

Dar atenție! Potrivit terapeutilor în endermologie, rezultate considerabile în reducerea celulitei se obțin în aproximativ un an și nu înlocuiește dieta și exercitiile fizice periodice. Efectul sedintelor de endermologie este limitat și dacă pacientul nu își schimbă stilul de viață. În 12 – 18 luni pielea își va recapata aspectul neplăcut de dinaintea terapiei. Se recomandă 2 sedinte pe luna, pentru întreținere.


Efecte secundare și riscuri

  • echimozele (dispar în scurt timp)
  • stări de amețeală sau greață
  • dureri de cap, la persoanele deshidratate sau cu tensiune arterială scazută
  • un mic procent din pacienti – 1% – nu răspund la tratament.

Contraindicații:

– epilepsie

– boli cardiace

– boli de piele

– hipertiroidie

Drenaj limfatic manual

Tehnică de masaj blând bazată pe mișcări efectuate cel mai adesea de un kinetoterapeut maseur, stimulând motricitatea intrinsecă a vaselor limfatice și mobilizând astfel lichidul de edem acumulat.

Tehnica și-a demonstrat eficacitatea cu ajutorul imaginilor tridimensionale ecografice, dar rezultatele observate nu sunt permanente. Este astfel necesar să reînnoiți periodic masajul în asociere cu celelalte tratamente pentru a obține un rezultat de durată.

Presoterapie

 Se bazează pe o acţiune fizică, de compresie a anumitor zone ale corpului (gambe, abdomen, braţe) pentru a trata insuficienţa sistemului venos şi limfatic. Pacientul îmbraca un costum compus din jambiere, fașă abdominală și manșoane care este conectat la un aparat. Acesta umflă și dezumfla în mod repetat anumite camere de aer, exercitind asupra corpului o presiune pneumatică. Datorită efectului său drenant, eliminarea excesului de fluide conduce la o reducere graduală a celulitei, la normalizarea circulaţiei şi a metabolismului ţesuturilor.

Această tehnică este deosebit de utilă pe lângă drenajul manual.

 Se recomandă o serie de minim 10 sedinte. O ședință durează între 15-40 de minute.

Related Posts

  • GeorgicăGeorgică Apare de cum mă ivesc la fereastră. E Georgică. Își înalță capul ca să nu îi ratez cumva prezența. Discreția nu-i reușește. Se foiește de colo colo. Mi se pare mie sau acum mă privește cu coada ochiului? Îmi văd mai departe de treabă. Acum trepidează: dacă spațiul de manevră n-ar fi […]
  • 5 ani de blog. Doame-ajută pe mai departe!5 ani de blog. Doame-ajută pe mai departe! Urmează un anunț publicitar.... Ignoră sau mergi la toaletă! ”Se spune că cele mai bune idei ne vin pe toaletă.... Dați-mi voie să infirm asta și să spun că, în cazul meu, cele mai bune idei mi-au venit în alergare (nu că n-aș sta și eu pe toaletă.....). De pildă, ideea blogului […]
  • Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 2) Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 2) Și a fost ziua a doua, ziua în care atacăm exercițiile pentru COAPSELE POSTERIOARE ȘI FESIERI, păstrând formatul inaugurat ieri, cu 5 minute încălzire și un exercițiu + o variantă mai solicitantă pentru aceeași grupă musculară. 1. ÎNCĂLZIRE: 5 minute mers energic pe loc (sau dans, la […]
  • Sufleu magic cu spanacSufleu magic cu spanac Te-ai aștepta să aibă un gust dulce.... Dar e sărat. E ceva între sufleu si prajitură magică. Gustul este diferit de al omletei cu albus de ou. Doar spanacul este startornic în gust.... inconfundabil. INGREDIENTE: 8 albușuri (mi-au ramas de la cozonac si nu, nu le-am facut […]
  • Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 3)Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 3) Acum, că am pus la dospit cozonacul, să începem!..... Și a fost și ziua a 3-a, ajunul Crăciunului, cea în care ne punem la lucru centrul nostru de comandă - ABDOMENUL. Pentru noi, femeile, aici este centrul universului  (pământul, mările și plantele, făcute de Dumnezeu în ziua a […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *