Instructorul care mă face să slăbesc

Atenție la ”celebritățile din lumea virtuală, care se laudă că lucrează personalizat”, cum îmi scria pe Facebook, ieri, o doamnă. Un instructor bun nu e neapărat cel care are urmăritori fără număr pe rețelele sociale, cazuri de slăbiri scose din joben ca iepurii și zeci de clienți cu care lucrează în paralel după același singur tipar.
Instructorul pe mâna căruia m-aș da eu ar trebui să fie:- empatic, să țină cont de problemele medicale pe care le am, de exercițiile care nu-mi plac sau care îmi fac rău, când îi spun că eu chiar nu mai pot să nu urle la mine ”hai că mai poți, știu sigur că poți!”, lucru pe care li-l spune, de fapt, tuturor, unora chiar fără să-i cunoască deloc.
– bine instruit nu doar sportiv, ci să aibă și cunoștințe de kinetoterapie, anatomie, astfel încât să fie capabil să-mi modifice exercițiile în funcție de posibilitățile mele fizice, de rezistența mea la efort, de gradul meu de flexibilitate, de starea mea de moment (se poate întâmpla uneori să fiu mai obosită, mai fără chef, mai nedormită), de starea articulațiilor mele, de numărul de kilograme.
Că, dacă sunt supraponderală, nu mă aștept să mă pună să fac sărituri sau să sar coarda, sau nesfârșite exerciții pentru abdomen, care oricum nu-mi plac, sau să facă instrucție cu mine ca pe front.
– să fie disponibil pentru mine pe toată durata antrenamentului, nu să mă țină la povești despre viața lui și nici să stea cu un ochi în telefon, pe FB, și celălalt aiurea.
– să-mi urmărească evoluția de la ședință la ședință, să-mi construiască un plan de antrenament abia după ce a văzut ce și cât pot duce, să-mi crească gradual dificultatea exercițiilor – asta înseamnă personalizare.
– să fie capabil să-mi arate propriile lui exerciții, adecvate mie, gradului meu de fitness, nu luate de pe Youtube la grămadă; de pe Youtube pot lucra și eu fără să-l mai plătesc pe el.
– să aibă ceva cunoștințe de nutriție; mi-ar fi util, de pildă, să știu ce e bine și când să mănânc înainte de antrenamentele cu el și ce după, în funcție de tipul de efort.
– să arate nu ca scos din manualul de anatomie, dar nici să pară că se întâlnește cu sala de fitness din an în Paști; adică el însuși să practice tipul de efort pe care mi-l cere mie.
– să fie onest cu mine încă de la început, să-mi spună dacă ce-mi doresc eu, adică dacă obiectivul meu de a pierde în 3 luni 40 de kilograme, astfel încât după aceea să fiu cu prietenii pe catamaran, în Egee, în costum de baie și să arăt de să se întoarcă și soarele după mine, e realizabil.
Dacă nu, să-mi spună totuși ce se poate face, cu ce efort, în cât timp, eventual și cu ajutorul unui specialist în nutriție.
Iar de la mine am să cer, cel puțin cât voi lucra cu el, implicare, constanță, punctualitate, bunăvoință și blândețe față de corpul meu. N-am să-i cer să devină, în doar o lună, de 55 de kilograme câtă vreme el a acumulat peste 20- 40 kg. în niște ani.

Related Posts

  • Bavarezii mei ca Brăila lui IstratiBavarezii mei ca Brăila lui Istrati Pe Eminescu colț cu Independenței (fostă Karl Marx) există de când lumea, adică de când orbul a nimerit Brăila, o covrigărie. Intrarea, așa cum o vedeam atunci, după ce ieșeam din librăria de vis-a-vis de unde cumpăram caiete, nu e pe nici unul dintre bulevardele astea brăilene, ci fix […]
  • Ce exerciții să faci când afară plouă (ninge)Ce exerciții să faci când afară plouă (ninge) Vremea ploioasă se însoțește bine cu ședințele de tonifiere la domiciliu. Acum, chiar nu încap scuze: în lipsa ganterelor, umple cu apă niște sticle de platic, gym ball-ul îl poți înlocui cu  un taburet comod; 3 metri pătrați sunt suficienți... Exercițiu pentru tonifiere biceps, […]
  • Muntele Roșu – mai mult verdeMuntele Roșu – mai mult verde La mall-ul de la Muntele Roșu, cu parcarea înțesată de mașini scumpe, e aproape închis; sau aproape deschis. La vremea asta, în urmă cu cinci-șase ani, muntele, văzut de la poalele lui, dinspre Cabana Muntele Roșu, era ... roșu. Acum e doar verde. Pe partea asta se pare că nu mai […]
  • Sport la 45 – 50. Cum și în ce felSport la 45 – 50. Cum și în ce fel Ce putem face sportiv, la 45 de ani sau 50, pentru ca pielea să fie (mai) fermă, musculatura întărită, grăsimea (intra)abdominală redusă. Și în cât timp se văd rezultatele. Am să încerc o generalizare (revin asupra subiectului și în zilele următoare), cu riscul de a nu putea răspunde […]
  • Anca Bucur, despre industria de fitness din România – partea a IIaAnca Bucur, despre industria de fitness din România – partea a IIa Partea a II-a Ai o musculatură ”curată”,  cum se spune în jargonul de fitness,  adică nu aplelezi la substanțe anabolizante care să ”pompeze” musculatura.  În cât timp poate o persoană cu o muncă de birou si care are 3-4 antrenamente pe săptămână să ajungă la o formă apropiată de a […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *