Panettone (rapid) cu fructe confiate

Panettone cu merisoare si stafide4Dintre toate versiunile de cozonac pe care le-am făcut de-a lungul timpului (si-am făcut!), acesta este cel mai rapid, cel mai putin pretențios și aproape atent cu silueta. Este bine aerat (mănânci, dar înghiți și mult aer. Atenție, desigur, și la cantitate!…), iar ingredientele sunt ”ușurate” binișor de povara multelor calorii conținute într-un cozonac – să-i zic – tradițional.

Rețeta de mai jos am făcut-o de două ori: o variantă conținând curmale – a ieșit foarte dulce si a doua variantă cu stafie și merișoare.

INGREDIENTE:
– 100 gr. fructe confiate

– 2 gălbenușuri (la cozonacul în care am pus curmale, am folosit ouă de la bunica Maria. Panettone cu merisoare si stafide2Cozonacul a ieșit mai gălbior)

– 350 gr. făină albă sau tip 650

– 50 gr. îndulcitor

– 50 gr. unt 40%, la temperatura camerei, tăiat în bucățiPanettone cu merisoare si stafide3

– 200 ml lapte 1,5% grăsime, călduț

– 2 linguri apă de trandafiri (se poate înlocui cu alcool)

– 7 gr. drojdie uscată

– 1 linguriță de miere

PREPARARE:

Drojdia o amesteci cu mierea și 100 ml lapte călduț. O lași timp de 15 minute până se activeaze.

Panettone cu merisoare si stafide1Toate ingredientele, mai puțin fructele confiate, se amestecă. Mixezi (cu mixerul sau alte ustensile de frământat) și adaugi puțin câte puțin drojdia activată. Mixezi și mixezi până ce epuizezi drojdia; mai mult de 10 minute, dacă nu chiar spre 20. Vei observa că aluatul începe să devină lucios, pufos  și Panettone cu merisoare si stafide5să se desfacă în fâșii subțiri ca pânza de paianjen. E momentul să te oprești din mixat și să adaugi fructele confiate. Lași aluatul la crescut în jur de 2 ore. Îl torni apoi într-un vas cu pereți înalți (eu am folosit o cratiță căreia i-am scos ”urechile” ), diametrul de 18 cm. Nu uita să tapetezi fundul vasului cu hârtie de copt și să ungi cu grăsime, inclusiv pereții. După ce ai pus aluatul în vas, îl mai lași la crescut 30-45 minute. Ungi cu ou, presari migdale, nuci, după ”pohtă” și inspirație.

Lași la copt 40-50 minute, temperatura de 180 grade. Dacă suprafața se colorează prea repede, o poți acoperi cu hârtie de copt.

Related Posts

  • Colectia mea de fluturi londoneziColectia mea de fluturi londonezi Dintr-una dintre calatoriile mele, m-am intors cu o colectie de fluturi. Fluturii, ca si oamenii, dupa cum isi strang sau isi deschid aripile, devin fie extrem de luminosi, fie intunecati. Fotografiile sunt facute de mine.   
  • Un exercițiu simplu pentru abdomen și talieUn exercițiu simplu pentru abdomen și talie Ninge in luna lui marte, cum ar fi putut spune poetul dacă ar fi apucat ziua de azi - timp potrivit pentru stat la adăpost și făcut un exercițiu simplu pentru abdomen și talie. Și pentru că e miercuri, e un exercițiu simplu. Când spunem exerciții pentru abdomen, foarte mulți dintre […]
  • Ce-şi doresc, de fapt, femeile?Ce-şi doresc, de fapt, femeile? Ne place să credem  că toate femeile îşi doresc doar un poponeţ ferm şi obraznic, restul nu mai contează. Sau cel puţin aşa arată modelul pe care presa glamour ni-l serveşte precum pieptul de pui la grătar pe post de: sigur nu îngraşă! Moda ultimilor 2 ani a acoperit mai mult dorsalul […]
  • A ∈ (aparține)… Cui?A ∈ (aparține)… Cui? Adus ușor de spate, intră planând cu privirea peste sală cum ai căuta un ceas de perete să afli ora. Pășește mic, măsurat, netezindu-și cu aceeași mână capetele gulerului descheiat. E conștient că mișcările lente și privirea care nu fixează pe nimeni și nimic ne lăsă să-i studiem în […]
  • Într-o poveste, niciodată nu sunt doiÎntr-o poveste, niciodată nu sunt doi Există bărbați care cer din partea femeii o disponibilitate totală (sexuală, amoroasă, afectivă, maternă, camaraderească, menajeră), unii dintre ei, geniali. Hemingway. Și femei îndrăznețe - care respiră profesional prin plămânii lor, creează într-o lume a bărbaților (războiul, […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *