Singapore – cea mai sănătoasă țară din lume

Ce rețetă miraculoasă a descoperit Singapore – un stat a cărui suveranitate n-a atins nici măcar vârsta pensionării – astfel încât să devină, conform unui studiu realizat de agenția  de știri Bloomberg, cea mai sănătoasă țară a planetei?

Pentru un occidental, Singapoare poate fi sinonimul exotismului, în sensul pe care îl  atribuie Michel Houellebeq, copilul teribil al literaturii franceze contemporane: ”Se pare că nu voi întelege niciodată cu adevărat Asia, ceea ce, de altfel, nu conteză prea mult. Poți trăi pe lume și fără s-o înțelegi, e destul să poți obține hrană, mângîieri, iubire”. (Platforma, 2001)

Sau tocmai exotismul, într-un anume sens dificil de perceput pentru un occidental, stă la temelia sănătații acestui stat a cărui populație o cuprinde de două ori și ceva pe cea a Bucureștiului. Țara în care tarele comune societăților occidentale – corupția și obezitatea – nu au ajuns să îți pună amprenta, poate fi privită cel puțin bizar: Singapore este țara cea mai puțin coruptă din Asia și printre primele 10 cel mai puțin corupte (conform Transparancy International) -, dar și țara cu cele mai multe execuții pe cap de locuitor; iar obezitatea în rândul adulților este de 10% , ceea ce te poate face să crezi că singaporezii au extras tot ce e mai sănătos dintr-un melanj de culturi culinare chineze, malaeziene, indiene. 

Pentru un singaporez din clasa medie, plata a 450 de franci într-un cabinet de oftalmologie elvețian – doar consultația, fără medicamente – e un motiv suficient de indignare. El știe că în țara lui, acolo unde spitalele sunt în comepetiție pentru pacienți, deși absolut toată lumea are acces gratuit la sistemul de sănătate publică, pleacă de la o consultație și cu medicamentele în buzunar.

Având cea mai scăzută rată a mortalității inantile, o speranță de viață de 83 de ani pentru femei și un sistem de sănătate eficient, nu e de mirare că guvernul local își propune să facă din Singapore o tară în care turismul medical să prospere.

În sfârșit, în țara în care aproape toată populația are acces la alimentarea cu apă, iar sporturile de apă sunt cu acces nelimitat, în care cauzele de deces și factorii de risc sunt mult reduși, guma de mestecat – pentru noi, copiii de altădată ai vremurilor comuniste, fiind însăși esența libertății -, este  interzisă.

Greu de acceptat, poate, pentru cei care cred că pastele îngrașă (despre pizza mai discutăm:)), dar al doilea loc în topul Bloomberg este ocupat de Italia, urmată îndeaproape de Australia, Elveția, Japonia, Israel, Spania, Olanda, Suedia și Germania.

România ocupă un …regulamentar loc 69!

Studiul, realizat de către agenția de știri Bloomberg în luna august 2012, a luat în calcul indicatori precum speranța de viață la naștere, mortalitatea infantilă, rata mortalității, cauzele de deces, factori de risc: numarul fumătorilor, al celor supraponderali, accesul la alimentarea cu apa etc.

Related Posts

  • Pastila cu care am slăbitPastila cu care am slăbit Pentru cine se mai îndoiește de pastila de slăbit numită multămișcareșigrijălamâncare, evoluția mea în imagini reale, netrucate: 2004 - prima sarcină + 20 kg. 2005 - două blocaje lombare, vertebra T12 tasata, osteofite multe (”ciocuri de papagal”), fizioterapie, kinetoterapie și băi […]
  • ”Război” célinian, după 88 de ani”Război” célinian, după 88 de ani Excepțională traducerea Magdei Răduță. Chiar și doar pentru asta, romanul merită toată vâlva strârnită printre pasionații de Céline (eu, printre). Citii în ultimul an cărți bune, fără îndoială, dar traduse într-o româno-franceză admirabilă. Vreau să spun cu asta că simți franceza […]
  • Pâine cu drojdie obținută în casăPâine cu drojdie obținută în casă Pentru francezi, pâinea este o adevărată mândrie. Emblemă gastronomică. Perfecționată și fasonată sub toate aspectele - gust, mărime, calitatea grâului, condiții de dospire, coacere, calitatea drojdiei (inclusiv cu arome fructate) - pâinea lasă încă loc inovațiilor gastronomice, […]
  • Kasutera – în variantă personalăKasutera – în variantă personală   Kasutera sau "castella" (paine de Castilia) este o prajitura foarte populara in Japonia. Este un fel de sponge cake facut din faina, oua, zahar si sirop de malt, fara grasimi, fara agenti de crestere. Nu are consistenta înecacioasa a pandispanului romanesc; este usor umeda, […]
  • Când nu merge de la sine, o împingi!Când nu merge de la sine, o împingi! Anul trecut, cam pe vremea asta, nea Vasile din Dragasani a mesterit socrului meu 2 minisisteme artizanale de alungat pasarile din livada. - "Ilie, asculta la mine: le pui p-astea si nu mai ai treaba cu pasarile.....!" La cea mai mica adiere a vantului, minunile industriei […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *