Marmeladă rapidă fără zahăr

Marmelada mere_pere2Bunica-mea Calofira facea un fel de magiun din corcoduse.
O tortură…. Era al naibii de acru si lipicios. Da` culoarea era frumoasa. Un fel de toamna la borcan. Cand o intrebam, copii fiind, daca n-are si ea ceva dulce, ne trimitea la gemul din dulapiorul ei verde, umed la interior si pastrand – vara si iarna – un damf de acru.
Incununarea suprema a utilitatii magiunului ei erau niste cornulete facute din aluat de paine, pe care, deseori, le ducea la biserica sa le imparta.
Noi fugeam de cornuletele ei ca necuratul de tămâie, ba mai faceam si glume pe seama darniciei ei traduse în cativa dumicați de pâine mânjiti cu magiunul de corcoduse.
Deh, copchii prosti si fără minte!
Reteta mea de marmelada e ceva diferit de maginul ei. E dulce, e aromata, e fara zahar si parca nu produce asa turbulente stomacale apocaliptice….
INGREDIENTE (prima foto):
1 kg. de mere DULCI si ZEMOASE
1 kg. de pere DULCI si zemoase.
Scortisoara sau vanilie. Cum iti place.
Poti adauga si prune. MMarmelada mere_pere_prune1armelada va fi si mai dulce (vezi a doua foto).
Eu nu le curăț de coajă.
PREPARARE:
Ca sa iși lase, dintr-un inceput, zeama (altfel, se lipeste… prea repede), e bine sa dai fructele prin masina de tocat. Le pui la fiert imediat ce ai produs primele linguri, ca sa nu oxideze (poti adauga si cateva picaturi de zeamă lamâie).
Le fierbi la foc mic, 30-45 minute pana simti ca se ingroasă. Stai pe langa ea si amesteca des, se lipeste. Foloseste un vas cu pereti înalți, o apuca bolboroseala.
La final, o poti transforma in pasta cu un mixer vertical. Pui scortisoara.
Intre timp, sterilizezi borcanele la 100 grade (15-20 minute). Pui marmelada fierbinte in borcanele fierbinti (stiu, o sa arda! eu am bataturi la mâini, asa ca nu mai simt…) si le inchizi cu capace NOI. Le dai pentru inca 30 minute la cuptorul fixat la 100 grade.
E bine sa le pui in recipiente mici pentru ca, imediat ce deschizi borcanul, mai mult de 2-3 zile nu rezista nici la frigider.
Pentru ca marmelada sa fie dulce, este OBLIGATORIU ca fructele sa fie foarte coapte si dulci. Si, in orice caz, să nu lipsească perele.
Buna, mai ales, cand vine pofta apriga de dulce, dar tii si la silueta….

Related Posts

  • Se poate slăbi cu un regim flexitarist?Se poate slăbi cu un regim flexitarist? Flexitarismul  pledează pentru un consum limitat de carne roșie și pește - o dată sau de două ori pe săptămână - fără a renunța complet la acesta, așa cum este cazul vegetarianismului. Mai mult, flexitarismul nu interzice niciun fel de […]
  • Foietaj franțuzesc rapidFoietaj franțuzesc rapid Foietaj franțuzesc rapid. E făcut de băiatul meu. Timp de preparare: 15 min, timp de coacere: 25 min. INGREDIENTE: 500g faină 400 g unt foarte rece 1/2 linguriță de sare 200 ml de apă rece PREPARARE: Începeți prin a tăia untul în bucăți. Trebuie sa fie foarte […]
  • Campioana și boabele de mazăreCampioana și boabele de mazăre "După aceea, Isus a turnat apă în lighean și a început să spele picioarele ucenicilor Săi și să le șteargă cu ștergarul cu care era încins" (XIII, 1-5).... Am 1,70 înălțime (mama a fost destul de generoasă, zic eu!). Dar în prezența Izabelei Lăcatuș Cîrstea, una dintre cele mai mari […]
  • Postul – cea mai bună ”cură” de slăbire după RevelionPostul – cea mai bună ”cură” de slăbire după Revelion Înainte de a-ți pune echipamentul de sport și de a (re)veni la locul...transpirației, ia măsuri de îndepărtare a ispitei din frigider; nu să-ți faci cruce sau să porți ametist la gât 🙂 înainte de deschiderea ușii acestuia, ci să-ți propui 2-3 zile de post pe săptămână. Aceasta însemnând […]
  • Instantanee cu oameni asudând – Convenția de fitness 2013Instantanee cu oameni asudând – Convenția de fitness 2013 Vezi si  Pe valurile Convenției de fitness 2013 – ziua 1 Pe valurile Convenției de fitness – ziua 2

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *