Modelul Popey de fitness face victime printre bărbați

Dexter_Jackson_mr Olympia 2012

Ce păcat că bodybuilding-ul, un sport care cere muuuultă rigurozitate, disciplină, voință, cunoaștere de anatomie și ceva legi ale fizicii (poate și puțină nebunie), e greșit înțeles în România!

Pentru mulți bărbați, mersul la sala se reduce la ”trasul de fiare” într-un mod urechist, bazat pe sfaturile colegului de aparat sau ale băiatului care supraveghează sala, neținând cont, în primul rând, de particularitățile sale anatomice.

Așa se face că, în cel mai fericit caz, ajung să aibă un corp disproporționat, cu pectorali, brațe, trapez supradimensionați în comparație cu restul corpului pe care nu-l lucrează: Popeye-littlesweatpea1936deloc, foarte rar sau insuficient, astfel încât armonia proporțiilor să fie respectată – un fel de feng shui anatomic, dacă vrei.

E foarte adevărat că, în general, bărbații nu au problema femeilor, aceea de a acumula grăsimi pe coapse, fese, gambe, și nu fac o obsesie din această parte a corpului; dar, la fel de adevărat, este că toată încărcătura excesivă a părții superioare se sprijină pe niște articulații a căror sarcină se dublează sau triplează, în condițiile în care nici mușchii coapselor, fesierii nu sunt pregătiți să facă față, să preia din încărcatură.

Așa se face că mulți bodybuilderi au probleme la genunchi sau acuză dureri lombare din pricina faptului că transferă articulațiilor și coloanei, printr-o postură greșită și nerealizând un blocaj la nivelul bustului, greutatea excesiv de mare cu care-și lucrează brațele sau pectoralii – ca să nu mai pomenesc de posibile rupturi musculare.

O altă cale pe care se aventurează mulți începători este aceea de a lucra direct pentru masă musculară pe un corp care, poate, are mai întâi nevoie de subțiere (la bodybuilderi, procentul de grăsime se află în jurul valorii de 4%, adică grăsime cvasiinexistentă). Altminteri, cum se vor vedea pătrățelele sau bicepșii sub cămașa care stă să crape?

Și, în sfârșit, un alt păcat în care cad mulți bodybulderi este acela de a renunța cu desăvârșire la sporturile de anduranță (alergare, înot, fotbal, baschet, aerobic etc.) pe motiv că pierd masă musculară. Nimic mai adevărat. Pentru sănătatea sistemului cardiovascular și chiar a minții (efortul de tip aerob îmbunătățește funcția cognitivă: vezi articolul Și bărbații fac aerobic! Cei inteligenți!) acestea nu trebuie să lipsească din planul unei săptămâni de antrenament.

Ca să nu creadă bărbații ca am ceva cu ei, spun că există și femei cu păcatele lor, printre care acela de a se cala excesiv pe partea inferioară (vezi aici și articolul despre cum ne subțiem coapsele) a corpului în detrimentul brațelor (motivul fiind că nu vor brațe mari), a mușchilor care susțin coloana vertebrală. Să nu uităm că aceștia sunt responsabili cu echilibrul și postura, iar pentru cele cu joburi sedentare, coloana vertebrală e chiar mai importantă decât subțirimea coapselor.

Dragi combatante, brațele se umflă când lucrezi cu greutăți mari. Folosirea unor gantere de 500 gr. sau un kilogram nu dăunează aspectului – doar îl completează.

Related Posts

  • Slăbirea de după sărbătoriSlăbirea de după sărbători De mâncat, am tot mâncat, să trecem la subțiat! Pentru ca un program de slăbit să fie sănătos, echilibrat și să acopere toate nevoile nutriționale ale organismului, trebuie să ținem cont de niște borne, jaloane fără de care, misiunea ar fi dificilă sau ar lăsa urme nedorite, sau ar […]
  • Sexy legs? Oh, yes!Sexy legs? Oh, yes! De Revelion, ne prezentăm cu ce avem noi mai bun - la interior, dar și la exterior, căci ce-i frumos, place și lui Dumnezeu. Mai jos, un set, o înlănțuire de 4 exerciții pentru coapse, recomandată în special celor care vor să și le subțieze și tonifice în același timp. Secveța are […]
  • Să nu vrei să faci sport e perfect normalSă nu vrei să faci sport e perfect normal Ne reproșăm că nu facem suficientă mișcare sau exerciții fizice (e o diferență între cele două). Păi cică e normal sa nu vrem sa facem. Cartea asta zice că e în genele noastre să ne conservam energia, sa nu o cheltuim inutil (ca asta faceau și strămoșii noștri vânători-culegatori in […]
  • Acolo unde jogging-ul se unge cu bere şi “fish and chips”Acolo unde jogging-ul se unge cu bere şi “fish and chips” Dacă ajungi la Londra, nu ai cum să nu-i remarci pe cei care fac jogging dimineaţa, după-amiaza, dar mai ales la prânz. Îi vezi pe ambele maluri ale Tamisei, strecurându-se, uneori cu mare, mare dificultate, printre zecile de turişti coloraţi. Într-o zi obişnuită, la fiecare 2 minute, […]
  • Câinii, prietenii alergătorilor de ieri. O poveste despre începuturiCâinii, prietenii alergătorilor de ieri. O poveste despre începuturi La 2 luni după ce l-am născut pe Ștefan, am început să fac sport, după și de capul meu. Aveam fix 3 antrenamente acasă (cu gantere de 1 și 2 kg, un gym ball, o bandă elastică) și 2 alergări în parc. Dacă alergam în Herăstrău, departe însă de unde locuiesc, era bine. Cei mai mulți dintre […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *