„N-am timp de sport” s-a predat

Bosu IzabelaPornesc de la premisa că ceea ce ne lipsește pentru sport nu este cheful (da, da, avem un chef nebun! – știu), ci timpul. Si atunci, dacă timpul e o problemă – de fapt, nu-i nici o problemă!
În ultimii doi ani, au devenit tot mai numeroase studiile care spun că 30 de minute de sport pe zi la o intensitate mai mare (spre 80-90% din capacitatea cardiacă maximă, adică abia poți vorbi în timpul efortului) au pentru inimă și întreg sistemul cardiovascular același efect ca și în cazul ședințelor de sport realizate la o intensitate moderată (poți vorbi în timpul efortului), dar mai întinse în timp.
Ba mai mult, unele studii recente vorbesc chiar de 10 minute, dar mie mi se pare o treabă cam iepurească (iertată să-mi fie trimiterea la blândul animăluț) pentru că taman atunci când îți vine cheful și intri pe pilot automat, creierul se setează și își face singur treaba, trebuie să te și oprești. În plus, doar o persoană antrenată poate să-și dozeze bine efortul și știe cum să-și atingă scopul într-un interval așa de scurt. Cuiva mai puțin obișnuit cu efortul dus la diferite grade de intensitate, îi va fi mai greu să treacă brusc (și aproape instantaneu) de la o stare de repaus la una extremă.

Pentru cei al căror program de lucru începe la 9.00 și se termină după ora 18.00, singurele posibilități de timp pentru sport sunt dimineața și seara, la care se adaugă sfârșitul de săptămână. Eu cunosc ambele variante: și din postura de angajat full time, dar și din cea de instructor. Am făcut sport și dimineața, a jeun cum ar veni (adică pe stomacul gol, de la ora 6.00), dar și seara după program.

Cel mai mare avantaj al sportului făcut dimineața este că te ajută ca pe parcursul zilei să mânânci mai atent (mai scade pofta de dulce), te injectează cu energie suficientă pentru toată ziua. Și dacă efortul este făcut la intensitate mare, atunci lumea (ziua) e a ta.

Cealaltă variantă, sport după ora 19.00, e cu două fețe:

1. O ședință de efort moderat (aerobic, Zumba, cicling, jogging, pilates, yoga, înot etc.) te ajută să te relaxezi fizic și mental, să-ți destinzi musculatura, ligamentele, tendoanele, să resetezi computerul și, în final, să dormi ca un prunc.

2. În cazul unei ședințe de efort intens (dus spre 90% din rata cardiacă maximă, excelentă pentru dilatarea vaselor de sânge) corpul intra într-o stare de surescitate și vivacitate nu tocmai potrivită pentru seară când ne pregătim de reapusul noctur. Deci, ai toate șansele să fii în priză și după ora 22.00; iar dacă asta pentru tine înseamnă energie în plus să mai lucrezi până spre miezul nopții, de ce nu? Și astfel, în liniștea nopții, auzi cum tropăie adrenalina prin vene….(poate fi începutul unei poezii, dar las vouă continuarea).

Eu țin însă la respectarea orelor de somn și a ritmului biologic – ne trezim odată cu răsăritul soarelui , la cântatul cucoșului, ne culcăm când se lasă întunericul. Nu râdeți! Ideea nu e deloc depășită, ba foarte actuală. Medicii și cercetătorii asociază din ce în ce mai des problemele de obezitate cu insomnia. Lipsa somnului de noapte, suficient, duce la dereglări metabolice greu de stăpânit și dezechilibre energetice (voi veni cu un articol dedicat chestiunii).

Dacă totuși programul nu-ți lasă loc pentru o altă variantă, reconfortant după o oră intensă de Stretching dupa Zumbaefort este stretching-ul, care ajută organismul să revină la starea de calm, yoga sau, ideal, o ședință de masaj de relaxare, cu uleiuri aromatice și o muzică în surdină, calmă. La rigoare, o baie cu sare de mare poate avea un efect apropiat. Poți adăuga, de exemplu, și un ulei de trandafir roz sau roșu. Relaxează.

Sâmbăta și duminica sunt ideale pentru a face sporturi/mișcare complementare celor din timpul săptămânii: jogging în aer liber, ciclism, promenade, tenis, fotbal, baschet, badminton – toate, pe cât posibil, să fie făcute în aer liber și cât mai departe de miezul orașului dezlănțuit.

Lăsând studiile la o parte, sincer vorbind și privindu-ne ochi în ochi, ce scuză mai poți găsi la îndemnul de a face la sfârșit de săptămână plimbări mai lungi? Tot sport se cheamă. 

Related Posts

  • Românii fac sport, dar la coadă…..Românii fac sport, dar la coadă….. Citesc un articol publicat pe www.wall-street.ro, care încearcă să mă convingă de numărul enorm de ore de sport - 1 800 000 -  pe care îl fac ”românii”, corporatiști îndeosebi, beneficiari ai unui anume card (nu-i dau numele pentru că nu-i fac publicitate pe site-ul meu), cu acces […]
  • Despre normalitateDespre normalitate Am schimbat la mijlocul săptămânii trecute zăpada Bucureştiului cu gerul de -15 grade al  Vienei şi al oraşului Brno. Am avut ca destinaţie finală Cehia, unde mi-am obţinut licenţa de instructor de zumba fitness pentru copii si seniori. Pentru 2 zile, ne-am  aclimatizat în Viena, […]
  • Să se vadă frumos la doamna!Să se vadă frumos la doamna! Simt deja în aer febra pregătirilor pentru costumul de baie. Și în fitness, proverbul ”iarna car și vara sanie” e perfect valabil, dar astfel tradus: ce am subțiat primămava, tonifiem vara. Sigur că efortul nu e atât de simplu precum zicerea proverbului, dar la omul gospodar și boii sunt […]
  • Jocurile Olimpice de la LondraJocurile Olimpice de la Londra Britanicii au coborât inelele olimpice pe Tower Bridge: astăzi încep Jocurile Olimpice  2012. Londra este în aceste zile capitala întregului mapamond; peste 200 de ţări participante de pe 5 continente. România este reprezentată anul acesta de un număr de 103 sportivi. Prima […]
  • Dulceață de smochine verzi ca la Eforie SudDulceață de smochine verzi ca la Eforie Sud Smochinele,  alături de magiunul de prune fără zahăr și leguminoase (fasole uscată, linte, năut etc.) sunt în topul alimentelor anticonstipație. Din pivniță nu îmi lipsește niciodată magiunul  făcut din mai multe soiuri de prune din livada mea , inclusive albe. Prietenii mei  cunosc deja […]

You may also like...

1 Response

  1. marius says:

    da, da, da – principala piedica e una mentala, d-aia e important sa faci sport in felul care ti se potriveste si care te atrage, numai sa faci…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *