Ursitul din ciulin

Înainte să-ți îndeplinească vreo dorință (și de ce tocmai el?), scaietele aruncat pe streașină în noaptea de Sânziene cerea sacrificiul sângelui. Și i-l ofeream.

Scaite (Carduus nutans)

În preziua Sânzienelor, mama ne atenționa că trebuie să ne întoarcem de la Balta Pietroiu cu trei scaieți, câte unul pentru fiecare dintre noi, fetele ei.

Ea nu mai avea ce dorinți să-și pună la streașină. Doar se ruga, când ne scotea dinții cu ața, fără să-i tremure vreun mușchi pe față, și apoi îi aruncam peste casă cu ”Ia cioară un dinte de lapte și dă-mi unul de oțel”, să ne crească dantură bună și puternică.

Pesemne că la mine, al treilea copil, nu s-a mai rugat așa strașnic, că și ruga asta, odată slobozită, ai senzația că universul lucrează în contumacie și-o lași mai moale.

Am rămas cu doi dinți de lapte până la 30 de ani. O anomalie. Auzi tu, dinți de lapte, frontali, mici cât bobul de orez, intacți, într-un trup de femeie.

Cazul rarisim mi-a fost prezentat de doctorul stomatolog la un congres, cu tot cu poze.

Și apoi, ce ursit să mai viseze ea. Gata, îi trecuse vremea. Înțelesese cum e cu cel hărăzit prin scaiete. Spera pentru noi în același basm.

Iar el, cel mai mic dintre noi patru, fiind băiat, nu se încadra în tradiția născocită prin părțile Brăilei de cine știe cine.

Cât scaietele stătea cu țepii înfipți în epiderma buricelor stângii, tăiam fin cu forfecuța de unghii perișorul movaliu din pălăria florii, fin ca mătasea.

Și natura asta cum le mai potrivește; pune cele mai delicate lucruri în carapace de țestoase. Sau suflete dantelate în carcase de oameni duri și, aparent, impenetrabili.

Mici licăriri de sânge sclipeau pe degete. Sugeam seva ca să se întoarcă în noi, dând streșinii scaietele învestit cu puterea apariției lui Făt-Frumos.

A doua zi dimineața, dacă găseam perișorul crescut la loc (întotdeauna creștea), era clar. Scaietele lucrase. Primisem verde să visăm la EL, ursitul.

Abia acum, când sunt mai intimă cu funcționarea florilor, am înțeles că plante de tipul scaietelui (a propos, este și hepatoprotector), rezistente la secetă, au resurse de creștere și după ce le tai.

Am plantat la începutul verii în grădină un Helichrysum bracteatum galben ( „Floare de pai”, „Margareta de hartie” sau „Aurul vesnic”).

Trei dintre primele flori le-am tăiat și le-am pus la fereastră, fără pic de apă. În două zile, din boboci strânși ca pumnul bebelușului au devenit așa, soare în plină strălucire (așa cum îl vezi în poză).

A înghețat galben-soare în fereastră.

Related Posts

  • Basculanta care iubea munteleBasculanta care iubea muntele Am ezitat dacă să scriu asta. Voiam să șterg cu totul din minte și de pe haine mirosul de grătar pe care vântul mi-l lipise de păr ca pe gumă, deși ne aflam la vreo 50 de metri distanță, imaginea lor, cu burțile ieșite ca o banchiză de sub tricou, dansând și chiuind într-o basculantă, […]
  • Hortensia era lăptoasă și nudăHortensia era lăptoasă și nudă În miezul prăjit al Bucureștiului de ieri - pe o linie ascunsă de teii care lasă caldarâmul borțos, cu rădăcinile violând timpanul trotuarului, - țârâit de cicade în tăcerea gazelor de eșapament. Doar masculii fac gălăgia asta de tocilărie. Uite ia, că nu doar femelele sunt […]
  • Aprilisme cu pistil (I)Aprilisme cu pistil (I) Sub coama unui măr Golden și in coasta unui trandafir parfumat ca gata de dulceață, tufa asta de rozmarin - cu flori azurii de o gingășie si discreție nemeritate de o tulpină atât de dură si frunze aspre ca acele de brad - tufa asta, deci, sta de vreo 7 - 8 ani. Nu îngheață, nu se […]
  • Și bărbații fac aerobic! Cei inteligenți!Și bărbații fac aerobic! Cei inteligenți! Maimuța cu trompă (Nasalis larvatus) și penis veșnic în erecție - o fi vreo binecuvântare asta? și dacă da, pentru cine? - este pe cale de dispariție; mai sunt    3 000 de exemplare din această specie care, în teorie darwinistă, își folosește nasul ca armă de seducție (funcția creează […]
  • Masajul reduce, cu adevărat, febra musculară?Masajul reduce, cu adevărat, febra musculară? Timp de vreo 3 ani , diverși cercetători s-au contrat în studii și cercetări pe tema beneficiilor sau prejudiciilor aduse de masajul terapeutic. La mijlocul lui 2009, un grup de profesori-cercetători de la Universitatea Queen’s, Canada, (o instituție respectabilă, cu o lungă istorie), […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *