Femeile, mai expuse riscului de rupere a ligamentelor

Privește  poziția picioarelor unei femei care stă pe scaun și a unui bărbat: vei observa că, în timp ce bărbatul își ține genunchii depărtați, în V, femeia îi apropie (admițând că ambii poartă pantaloni). Exact același lucru se întâmplă și în sport, fapt care pare să-i avantajeze pe bărbați.

Studii recente arată că, din pricina diferențelor anatomice, sportivele sunt de trei ori Ligament incrucisat anteriormai predispuse riscului de a suferi rupturi ale ligamentelor încrucișate anterioare* decât bărbații.

 

 

 

Explicația constă în faptul că încheietura prin care trece ligamentul încrucisat anterior, cât și ligamentul încrucisat posterior, e semnificativ mai mică la femei decât la bărbați.

Medici specialiști în medicina sportivă și ortopedie spun că multe femei, practicante ale basketului, handbalului etc. Baschet2aterizează cu genunchii drepți și orientați spre interior, ceea ce pune o presiune puternică pe ligamentele încrucișate, în timp ce bărbații tind să aterizeze cu genunchii mult mai departați și mai indoiti.

Mai mult decât atât, femeile, spre deosebire de bărbați, nu încordează în timpul săriturilor/aterizărilor/pivotărilor mușchii coapsei posterioare/anterioare, fesierii, lucru care ar ușura presiunea pe ligamente.

Universal valabil: când execuți sărituri/aterizări, ține genunchii depărtați  în V și îndoiți pentru protejarea ligamentelor încrucișate anteriore. 

Mișcările de tip HI IMPACT (la un moment dat ambele picioare sunt in aer) din Pozitie corecta genunchihandbal, volei, fotbal, jogging, aerobic etc. trebuie executate cu maxima atenție și control al săriturii și revenirii, astfel încât riscurile de accidentare să fie reduse la minimum: genunchii îndoiți si depărtați în V.

În America, s-a început deja implementarea unor programe în cadrul antrenamentelor, care să pregătească sportivele în a-și gestiona cât mai bine săriturile și aterizările. Roadele au și apărut: rata accidetărilor s-a redus la jumătate în rândul femeilor sportive.

 Ligament incrucisat anterior2

*Ligamentul anterior încrucișat este unul dintre cele patru ligamente care susțin genunchiul. Acesta este dispus în interiorul articulației, pe mijlocul genunchiului. Alături de ligamentul încrucișat posterior, formează pivotul central al articulației. Celelalte două ligamente, medial și lateral, susțin exteriorul articulației genunchiului.

 

P.S. Nu-mi amintesc ca antrenorul meu de handbal sa fi insistat vreodata pe acest aspect.

Related Posts

  • Cafeaua verde într-adevăr slăbește?Cafeaua verde într-adevăr slăbește? De ceva vreme, există o ofensivă publicitară în favoarea beneficiilor cafelei verzi asupra siluetei. Este și motivul pentru care au apărut numeroase studii, unele dintre acestea fiind chiar retrase sau infirmate de cercetări ulterioare. În documentarea pentru acest articol, am găsit un […]
  • Dieta Sisi pentru o talie cât un pomeloDieta Sisi pentru o talie cât un pomelo Tot ceea ce știam în copilăria mea comunistă despre Sisi era legat nu de șuncă, ci de balcon: "ești Sisi la balcon!", iar chestia asta o foloseam pentru a înlocui elegant un ireverențioș "băi, ești nebun!"  în toiul vreunei dispute printre ciulinii din fața casei alor mei, asta înainte […]
  • ….despre sport, numai de… rau!….despre sport, numai de… rau! Vorba poetului, rastalmacita: despre sport, numai de... rau..... Eu nu sunt un sportiv de performanta. N-am facut toata viata sport, desi, in copilarie, promiteam (antrenorul de handbal ii spunea tatii ca "am stofa", dar eu ma impotriveam). Dupa liceu, am facut 6 ani de studii […]
  • Tort-mousse două ciocolateTort-mousse două ciocolate INGREDIENTE pentru blat: 2 ouă60 gr. zahăr pudră45 gr. faină10 gr. cacao 10 gr. unt topit INGREDIENTE pentru mousse ciocolată albă: 1 foaie de gelatină 50 ml lapte 200 gr ciocolată albă 450 ml frișcă (neîndulcită) INGREDIENTE pentru mousse ciocolată […]
  • Cine sunt, ce-i cu mine…..Cine sunt, ce-i cu mine…..   .....si de ce scriu despre sport, sanatate, carti (1) Despre sport Am inceput sa iau lectii de inot la 5 ani (dar nici acum nu stiu sa inot). In clasa a V a jucam handbal in echipa orasului si volei pe maidan cand inca blocurile nu rasarisera in […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.