Femeile, mai expuse riscului de rupere a ligamentelor

Privește  poziția picioarelor unei femei care stă pe scaun și a unui bărbat: vei observa că, în timp ce bărbatul își ține genunchii depărtați, în V, femeia îi apropie (admițând că ambii poartă pantaloni). Exact același lucru se întâmplă și în sport, fapt care pare să-i avantajeze pe bărbați.

Studii recente arată că, din pricina diferențelor anatomice, sportivele sunt de trei ori Ligament incrucisat anteriormai predispuse riscului de a suferi rupturi ale ligamentelor încrucișate anterioare* decât bărbații.

 

 

 

Explicația constă în faptul că încheietura prin care trece ligamentul încrucisat anterior, cât și ligamentul încrucisat posterior, e semnificativ mai mică la femei decât la bărbați.

Medici specialiști în medicina sportivă și ortopedie spun că multe femei, practicante ale basketului, handbalului etc. Baschet2aterizează cu genunchii drepți și orientați spre interior, ceea ce pune o presiune puternică pe ligamentele încrucișate, în timp ce bărbații tind să aterizeze cu genunchii mult mai departați și mai indoiti.

Mai mult decât atât, femeile, spre deosebire de bărbați, nu încordează în timpul săriturilor/aterizărilor/pivotărilor mușchii coapsei posterioare/anterioare, fesierii, lucru care ar ușura presiunea pe ligamente.

Universal valabil: când execuți sărituri/aterizări, ține genunchii depărtați  în V și îndoiți pentru protejarea ligamentelor încrucișate anteriore. 

Mișcările de tip HI IMPACT (la un moment dat ambele picioare sunt in aer) din Pozitie corecta genunchihandbal, volei, fotbal, jogging, aerobic etc. trebuie executate cu maxima atenție și control al săriturii și revenirii, astfel încât riscurile de accidentare să fie reduse la minimum: genunchii îndoiți si depărtați în V.

În America, s-a început deja implementarea unor programe în cadrul antrenamentelor, care să pregătească sportivele în a-și gestiona cât mai bine săriturile și aterizările. Roadele au și apărut: rata accidetărilor s-a redus la jumătate în rândul femeilor sportive.

 Ligament incrucisat anterior2

*Ligamentul anterior încrucișat este unul dintre cele patru ligamente care susțin genunchiul. Acesta este dispus în interiorul articulației, pe mijlocul genunchiului. Alături de ligamentul încrucișat posterior, formează pivotul central al articulației. Celelalte două ligamente, medial și lateral, susțin exteriorul articulației genunchiului.

 

P.S. Nu-mi amintesc ca antrenorul meu de handbal sa fi insistat vreodata pe acest aspect.

Related Posts

  • Cake ciocolată și vanilie cu cremă de brânzăCake ciocolată și vanilie cu cremă de brânză Pare complicat la prima vede, dar nu e deloc. Amesteci ingredientele și alternezi straturile de ciocolată și cremă de brânză. În plus, e foarte puțină făină. INGREDIENTE: 80 gr. de făină 50 gr. făină de migdale 70 gr. cacao pudră (nu poate fi înlocuită cu […]
  • Băuturile dulci din farfuriile noastre (II)Băuturile dulci din farfuriile noastre (II) 6. Siropurile Siropul este,  pur și simplu, zahăr lichid. Deci, n-ar trebui să facă parte din meniul zilnic - poate nici din cel săptămânal. Ocazional, poți combina o măsură de sirop cu 7 părți apă. Ca alternativă mai ”ușoară”, găsești la magazinele naturiste siropuri cu extracte […]
  • Un exercițiu simplu pentru abdomenUn exercițiu simplu pentru abdomen Dacă există ceva în sport de care unii/unele dintre noi se feresc precum dracul de tămâie, acestea sunt clasicele ”abdomene”. Și poate pe bună dreptate. Pentru că, de multe ori, din lipsa tonicității  musculare abdominale și dorsale, dar și din lipsa unui control bun, solicităm fie gâtul […]
  • Vrei sa slăbești cu adevărat? Nu te lăsa manipulat!Vrei sa slăbești cu adevărat? Nu te lăsa manipulat! Dacă te-ai întrebat de ce proliferează publicitatea la produsele de slăbit miracol... Pentru că există o piață. Din păcate, industria produselor de slăbit generează cifre cu multe zerouri; în plus, funcționează legea cererii și a ofertei.... Iar cererea este din ce în ce mai […]
  • Cornulețe (groaznic de) fragede cu cotignacCornulețe (groaznic de) fragede cu cotignac Nu cogniac, ci COTIGNAC. Adică o pastă de gutui de care mânca și monsieur Voltaire pe la 1734. Émilie, sa maîtresse, o prepara la Château de Cirey, unde scriitorul și filosoful francez a locuit și scris timp de 14 ani. Publicarea, în 2012, a arhivelor private ale lui Émilie scoate la […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *