Bicicleta de apartament – un ”bibelou” care slăbește…

                                ….cu condiția: 1.  să fie folosită…..; 2. să fie folosită corect….

Bicicleta staticaZilele trecute, socrul meu, cadru militar în rezervă, intră pe ușă precipitat, la față roșu ca sfecla, și-mi spune că nu mai poate, că îl dor picioarele…. Știind că are o condiție fizică de invidiat – printre altele, în fiecare dimineață face cel puțin 20 de flotări – m-am mirat spre speriat. ”Aaa, zice, am pedalat 10 minute pe bicicletă și mă dor coapsele, m-a dat gata”. Întrebându-l la ce intensitate a folosit-o, am descoperit că tocmai coborâse de la munte, de la muntele urcat pieptiș – adică a folosit-o la nivelul de intensitate 5, mare chiar și pentru o persoană mai tânără și antrenată.

Sun-o pe maică-ta, zice el, acum face ea la intensitate… 4” – ea având o condiție fizică de….ocazie, adică de făcut sarmale…. , altminteri foarte gustoase și deloc grase, cu multă varză. 🙂 Dar talia subțire nu cu (făcut de) sarmale se ține. 🙂

După ce am slobozit strigătul lui Tarzan în variantă feminină, 🙂 le-am ținut amândurora lecția de bună purtare pe bicicletă.

Cauza numărul 1 pentru care mulți dintre posesorii de biciclete de cameră dezarmează, este că li se pare prea greu – și pe bună dreptate. Nu poți trece brusc de la starea de asfalt la cea de munte, lucrând la intensitate maximă cu niște cai pe care i-ai ținut în grajd; cu atât mai puțin făcând asta la galop. Acesta e momentul în care apare și scuza ”nu mai am timp”.

Va să zică, ai o bicicletă. Perfect, folosește-o! Cum?

Pasul 1. O aduci de pe balcon (Doina, prietena mea, știe! ), o ștergi de praf sau, dacă ai folosit-o pe post de cuier (cam costisitoare pentru această întrebuințare), elibereaz-o de haine.

Pasul 2. Instaleaz-o în fața televizorului.

Pasul 3. Urcă-te pe ea încălțat/ă cu pantofi de sport; nu papuci, nu șosete. Pe lângă faptul că îți protejezi articulațiile și tendoanele, te ajută să intri în starea de sport, chiar dacă ești la tine acasă.

Pune mijlocul pantofului pe pedală, nu vârful, nu călcâiul; păstrează spatele drept, fără cocoașă, brațele pe coarne. Verifică-ți și pulsul!

Pasul 4. Dacă n-ai mai folosit-o de multă vreme, adică, cum ar veni, ești un fel de începătoare/începător, nu-ți propune cucerirea Turului Franței. Cei mai mulți își spun că prima treaptă de intensitate este prea ușoară. Adevărat, dar valabil pentru primele 2 minute. După 30 de minute ți se va părea altfel. 😉

Ține minte că pentru slăbire sau întreținerea sistemului cardiovascular, ai nevoie de efort (aerob) de intensitate medie și mai mult de 30 de minute. Intensitate medie este atunci când, deși transpiri, nu-ți pierzi suflul și nu-ți aduni limba de pe pantofi. 🙂 Uită deocamdată de programe.

Pasul 5. Anduranța, rezistența la efort, este precum un copil: se naște, se crește și se educă cu răbdare și constanță! Și nu se abandonează! Propune-ți să reziști (când pulsul o ia la munte, ponderează caii) cel puțin 30 de minute și cel puțin 2 ori pe săptămână.

Pasul 6. Privește la televizor sau meditează; este dovedit științific că efortul de tip aerob dezvoltă funcția cognitivă. Nu știu dacă neapărat te face brusc mai deștept, dar știu, de pildă, că poți găsi rezolvări la probleme care te chinuie, că îți pot veni idei care altminteri nu s-ar fi ițit, că-ți poti face planuri, proiecte…., că mintea ți se eliberează.

Pasul 7. După cele, să zicem, 30 de minute pe bicicletă, fă câteva exerciții de întindere pentru coapsa anterioară, posterioară și fesieri. Nu uita de brațe și spate.

Pasul 8. Împrietenește-te mai bine cu bicicleta ta, invit-o des pe la tine și nu te limita la a-i face curte. Va fi atât de bucuroasă, încât te va transpira, te va ajuta să pierzi kilograme și să-ți conservi starea bună de sănătate. Nu asta-ți dorești? E chiar lângă tine! E ca-n parabola cu fericirea pe care Dumnezeu a ascuns-o în noi înșine; și e atât de bine ascunsă, încât mulți o caută aiurea.

Bicicleta poate fi o foarte bună prietenă a celor cu probleme la coloană, a Bicicleta statica1celor cu ceva kilograme la bord, a celor care vor să se întrețină, a celor care n-au niciodată timp pentru ei, pentru sport, a celor care parchează mașina chiar în buza intrării în casă…. 🙂  Chiar cei/cele cu tensiune pot folosi bicicleta la un nivel de intensitate mic/moderat, în funcție și de vârstă. În nici un caz la intensitate mare; valabil și pentru alte tipuri de efort. Desigur, aceste sugestii nu pot înlocui avizul medicului.

P.S. Astăzi, socrul meu s-a declarat mândru de faptul că a pedalat câte 30 de minute în două reprize și că a parcurs 24 de kilometri, jucându-se cu treptele 1 și 2 de intesitate. La care s-a adăugat și o plimbare lungă prin parc. Vedeți, bravul oștean al tării s-a conformat ordinului. 🙂 

Related Posts

  • Cum să te menții în formă de sărbători cu echipamente propriiCum să te menții în formă de sărbători cu echipamente proprii Urmând zicalele franțuzești  ”Faute de mieux, on couche avec sa femme” (În lipsă de altceva mai bun, te culci și cu nevasta) sau ”Faute de cheval, on se sert d'ane” (Neavând cal, te urci și pe măgar), vă recomand, când sălile de sport sunt în remont 🙂 , reabilitarea bicicletei statice, […]
  • Miraculoasele pastile de slăbit au ajuns și în România!Miraculoasele pastile de slăbit au ajuns și în România! ” "Am slabit 18 kg. in 2 luni' ...Am folosit tot ce se putea pentru a slabi. X este un produs eficient, nu ca altele - niciodata nu am fost in stare sa slabesc 18 kg. in doar 8 saptamani. Ceea ce se scrie despre acest produs este mai mult decat adevarat si este achizitia mea cea […]
  • Fitness-ul din cafeaFitness-ul din cafea Ieri, am primit un mesaj privat pe facebook în care eram informată, cu date științifice (cum altfel), despre apariția și minunile cafelei fitness. Pe principiul mănânci/bei fitness, slăbești instantaneu și pătrățelele sar în ochi, auzisem despre multe produse din galantare, dar nu și […]
  • Întrebări frecvente despre slăbitÎntrebări frecvente despre slăbit Când începi un program de slăbit, este absolut firesc să (îți) pui câteva întrebări care să te ajute în a înțelege mai bine drumul pe care ai pornit: 1. Cât de mult voi pierde în greutate într-o săptămână? Atunci când începi un program de scădere în greutate, principala ta preocupare […]
  • Ciocolată cu îndulcitor, stafide, caiseCiocolată cu îndulcitor, stafide, caise 250 gr. lapte praf 250 gr. zer pudră (zerul poate fi înlocuit tot cu lapte praf) 150 ml apă 80 gr. cacao conținut redus de grăsime 200 gr. unt 45% grăsime 5 linguri îndulcitor stevia esență rom stafide sau alte fructe confiate PREPARARE: Fierbi apa și […]

You may also like...

1 Response

  1. Veronica says:

    Am gasit blogul cautand articole despre bicicletele statice. Am cumparat-o pe Bici (desi toata lumea din jur mi-a prezis ca va sfarsi pe post de suport de haine… articolul dvs. m-a convins ca e o idee buna). Am asezat-o in fata monitorului, ca sa pot vedea mailurile (lucrez de acasa). si pedalez, cat imi permite conditia fizica execrabila, dar in fiecare zi si, da, ma simt mult mai bine (nu am slabit prin minune, dar nici nu mai gafai cand urc 3 trepte). Multumesc mult pentru sfaturi, mi-au fost de un real ajutor. Felicitari pentru blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *