Ce să nu cauți la Gaudeamus….

Vremea când o carte de fitness ( ”Jane Fonda Workout” a fost numărul 1 în lista New York Times Best Sellers timp de 2 ani) rupea rafturile librăriilor, stând înaintea multor scriitori americani valoroși și consacrați, precum Philip Roth, a apus demult. Și nici nu cred – în plină explozie a Internetului, a multiplicării și diversității electronice – că va mai reveni vreodată. Nici dacă toate cântărețele în vogă, complet despuiate, vor prezenta – să zicem – exerciții de pilates sau tonifierea feselor și toate fotografiile vor fi adunate într-un tom generos….- să ne-nțelegem: descirerea  exercițiilor ar fi complet inutila….Cutia Pandorei e pe cale să se golească sau….cine stie?

Mai mult din vanitate (vanitatea își face loc și când e vorba de cărți), m-am aflat la Gaudeamus ca sa-mi culeg autograful pe care credeam că mi-l rezervasem demult – cu 20 de ani în urmă, pe vremea Podului de flori – când hazardul a făcut să fiu, nu pentru multă vreme, colegă de redacție la Sfatul Țării din Chișinău cu Emilian Galaicu-Paun, unul dintre scriitorii basarabeni, care, ieri, și-a lansat volumul de poeme A-Z.best.

Cu aparență de silf, plete năucite și căutare cristică, m-a fixat încurcat, când i-am întins pentru autograf același volum de poezii, LEVITAȚII deasupra HĂULUI,  pe care, în 93, îmi scrisese – lungind exagerat t-ul din prenumele meu și micșorând a-ul până la dimensiunea punctului – ….”D-șoarei Dumit (cu t prelung)ra – nu numai aceste poezii….cu drag, Galaicu Păun”. Speram ca asta să mă scutească de alte explicații…..N-a fost așa!

Nici nu-mi mai amintesc de cartea asta…, ha ha!” – îmi zise agitat și jovial scriitorul care, peste câteva minute, avea să-și lanseze noul volum.

Ba, eu mi-o amintesc!”, (cel mai frumos, cred, elogiu adus unui scriitor) îi aruncă peste umăr un congener ceva mai în vârstă, bărbă a la Dostoievski, cu care se întreținuse înainte de aterizarea mea. A fost rândul meu să-l privesc derutată și ușor tâmp, înțelegând că orice întoarcere în timp ar fi fost de prisos. Acum e rândul prezentului, așa că m-am mulțumit cu noul  autograf scris pe aceeași pagină îngălbenită”.…si peste 20 de ani,”

…”istoria trece cu pas de femeie: în 89, pe 7 noiembrie, -n timpul paradei

militare, culcată sub tancuri, alături de alte o sută, luată-n cărută de

ofițetul ulise ieșind din cei (cîți?) cai-putere pîn’-la epoleți: ”ăsta calcă, nu

fute””….. (tanka, pag.59, A-Z.best)

-”Îmi cer scuze, îmi zise jenat, călătoresc foarte mult, întâlnesc multă lume….

Mi-a lipsit curajul pentru un al treilea autograf – de data asta pe A-Z.best – ar fi fost prea mult pentru doar o singură zi….Altminteri, pentru iubitorii de poezie, versurile lui Galaicu-Păun sunt amețitoare, surprinzătoare prin compunere și viziune, senine și tulburi, inventează jocuri de cuvinte, de cifre, jonglează cu citatele, cu semnele de punctuație; se joacă cu cuvintele în timp ce Dumnezeu îl mângâie pe creștet.

Golită de orice entuziasm, mi-am continuat periplul printre cărți, sperând să găsesc și noutăți din lumea sportului. Din păcate, în afara celor 4-5 cărți conținând exerciții de pilates, stretching și yoga, apărute cu un an (poate chiar doi) în urmă, noutăți 0 (zero). Nici în materie de kinetoterapie n-am găsit apariții noi (pleonasm căutat)- de altfel, literatura în domeniu îmi pare foarte, foarte, săracă.

În altă ordine de idei, Radu Paraschivescu și-a lansat, astăzi, romanul Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri. Excelent titlul – de citit și romanul!

În rest, fiecăruia după preferințe, fără așteptări prea mari….

Related Posts

  • Ce și cât să mănânci pentru a-ți defini muscularaCe și cât să mănânci pentru a-ți defini musculara Practici fitness-ul sau bodybuilding-ul și îți dorești musculatură bine profilată? Dacă în sala de sport faci ceea ce trebuie (eventual, sub îndrumarea unui instructor), atunci trebuie să îți adaptezi și alimentația. Dau mai jos un exemplu de meniu (mic dejun, gustare 1, pranz, gustare […]
  • Eu, cea de altădatăEu, cea de altădată Acum 20 de ani, pe vremea când mâncam smântâna cu lingura, ca aperitiv, la bufetul din colțul redacției Sfatul Țării din Chișinău, Moldova, și la puțin timp după ce Podul de flori de peste Prut începea să se ofilească.... ....Ospătarița, o basarabeancă bondoacă și înțepată, trecută de […]
  • Jos chiloțelul lui Jane!Jos chiloțelul lui Jane! Sunt în metrou, într-una din zilele când îmi țin orele de Zumba fitness. Mă așez și-mi scot cartea din sacul de sport. Îmi reiau lectura de la pagina 73; întorc foaia. N-apuc bine să citesc, că mă crispez toată, mă repliez, închid ca arsă cartea, păstrând totuși un deget înfipt între […]
  • Câte nu știam despre cafeaCâte nu știam despre cafea Până mai ieri, acordam cafelei rolul exclusiv de fluid energizant și melancolic deopotrivă, de invadator sofisticat și catalizator al neuronilor, celulelor și capilarelor, de poțiune aflată la limita dintre concret și magic, un ”STOP and GO” al minutelor, al orelor, al […]
  • Instantanee cu oameni asudând – Convenția de fitness 2013Instantanee cu oameni asudând – Convenția de fitness 2013 Vezi si  Pe valurile Convenției de fitness 2013 – ziua 1 Pe valurile Convenției de fitness – ziua 2

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *