Singapore – cea mai sănătoasă țară din lume

Ce rețetă miraculoasă a descoperit Singapore – un stat a cărui suveranitate n-a atins nici măcar vârsta pensionării – astfel încât să devină, conform unui studiu realizat de agenția  de știri Bloomberg, cea mai sănătoasă țară a planetei?

Pentru un occidental, Singapoare poate fi sinonimul exotismului, în sensul pe care îl  atribuie Michel Houellebeq, copilul teribil al literaturii franceze contemporane: ”Se pare că nu voi întelege niciodată cu adevărat Asia, ceea ce, de altfel, nu conteză prea mult. Poți trăi pe lume și fără s-o înțelegi, e destul să poți obține hrană, mângîieri, iubire”. (Platforma, 2001)

Sau tocmai exotismul, într-un anume sens dificil de perceput pentru un occidental, stă la temelia sănătații acestui stat a cărui populație o cuprinde de două ori și ceva pe cea a Bucureștiului. Țara în care tarele comune societăților occidentale – corupția și obezitatea – nu au ajuns să îți pună amprenta, poate fi privită cel puțin bizar: Singapore este țara cea mai puțin coruptă din Asia și printre primele 10 cel mai puțin corupte (conform Transparancy International) -, dar și țara cu cele mai multe execuții pe cap de locuitor; iar obezitatea în rândul adulților este de 10% , ceea ce te poate face să crezi că singaporezii au extras tot ce e mai sănătos dintr-un melanj de culturi culinare chineze, malaeziene, indiene. 

Pentru un singaporez din clasa medie, plata a 450 de franci într-un cabinet de oftalmologie elvețian – doar consultația, fără medicamente – e un motiv suficient de indignare. El știe că în țara lui, acolo unde spitalele sunt în comepetiție pentru pacienți, deși absolut toată lumea are acces gratuit la sistemul de sănătate publică, pleacă de la o consultație și cu medicamentele în buzunar.

Având cea mai scăzută rată a mortalității inantile, o speranță de viață de 83 de ani pentru femei și un sistem de sănătate eficient, nu e de mirare că guvernul local își propune să facă din Singapore o tară în care turismul medical să prospere.

În sfârșit, în țara în care aproape toată populația are acces la alimentarea cu apă, iar sporturile de apă sunt cu acces nelimitat, în care cauzele de deces și factorii de risc sunt mult reduși, guma de mestecat – pentru noi, copiii de altădată ai vremurilor comuniste, fiind însăși esența libertății -, este  interzisă.

Greu de acceptat, poate, pentru cei care cred că pastele îngrașă (despre pizza mai discutăm:)), dar al doilea loc în topul Bloomberg este ocupat de Italia, urmată îndeaproape de Australia, Elveția, Japonia, Israel, Spania, Olanda, Suedia și Germania.

România ocupă un …regulamentar loc 69!

Studiul, realizat de către agenția de știri Bloomberg în luna august 2012, a luat în calcul indicatori precum speranța de viață la naștere, mortalitatea infantilă, rata mortalității, cauzele de deces, factori de risc: numarul fumătorilor, al celor supraponderali, accesul la alimentarea cu apa etc.

Related Posts

  • “Nu mai vreau să fac pauză fară motiv”!“Nu mai vreau să fac pauză fară motiv”! Ieri seră am trăit un alt moment de bucurie sportivă. 1 Martie, flori, mărţişoare, prăjituri, 🙁 mesaje pe facebook, vine primăvara! - deşi tocmai ninsese - , să ai o primăvară frumoasă! (zice clişeul); femeile şi-au urat între ele toate cele.....te ia aşa cu o uşoară şi dulce amorţeală […]
  • Faci sport? Protejează-ți articulațiile!Faci sport? Protejează-ți articulațiile! Sportul, din păcate, e o activitate care operează cu standard dublu: practicarea lui îți oferă bucurii și satisfacții incomensurabile, pe de altă parte poate antrena o uzură a articulațiilor sau, în cazuri mai grave, rupturi musculare. O activitate fizică urmată după principii corecte te […]
  • Flotările – un exerciţiu complet, chiar şi pentru doamne!Flotările – un exerciţiu complet, chiar şi pentru doamne! Ce-ai zice, dragă cititorule bărbat, dacă azi, la revenirea de la serviciu, ţi-ai găsi partenera executând flotări? Am multe cliente care se plâng de lipsa de fermitate a braţelor, mai ales a părţii posterioare; şi, în chip de nemulţumire, ca şi când ar semnaliza de pe bicicletă […]
  • Legume românești din semințe bulgăreștiLegume românești din semințe bulgărești Cateva consideratiuni (din experienta personala de agricultor pasionat) pe marginea formulei publicitare "legume romanesti": - doar pamantul e al nostru, semintele, NU (prea...). Cele mai multe seminte de tomate, ardei, vinete, dovlecei etc. sunt BULGARESTI. Sunt soiuri hibird, […]
  • De astăzi, sunt aproape nouăDe astăzi, sunt aproape nouă Ieri, mi s-au strepezit dinții citind o smiorcăială de confesiune (de obicei, nu-mi pierd vremea cu filosofii de duzină pe tema ridurilor și a vieții care trece, trece implacabil.... - mi se pare o zguduială ieftină, genul de promoție la supermarket pentru produsele ajunse la expirare) a […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *