Cât la sută e grăsime?!

Simpla cutare a abdomenului între degete nu îți dă răspunsul deplin – neplăcut (dar ar fi mai bine să nu știm pe principiul ”ce nu știm, nu există”) – la întrebarea ce procent de grăsime am în organism. Din nefericire, pe lângă grăsimea vizibilă, palpabilă, există și grăsime, să-i zicem, ”invizibilă”,  inserată printre organe – prezentă îndeosebi la silueta de tip android, formă de măr. De aceea, circumferința abdomenului este un indice important în determinarea problemelor de obezitate și de risc cardiovascular.

Măsoară-ți abdomenul în jurul ombilicului cu un metru de croitorie! Rezultatul bun la femei ar trebui să fie mai mic de 88 cm; la bărbați – mai mic de 100 cm.

Procentul de grăsime din organism este dat de calculul indicelui de masă corporală (IMC). IMC normal la femeile adulte  se află între 24% si 28%. Există cântare și aparate speciale cu ajutorul cărora poți afla cum stai cu grăsimea. Subsemnata este la 17%.

La culturiste și sportive de performanță, de exemplu, IMC este 10%. Grăsime, ioc – dermă și mușchi:).

Zonele în care se instalează grăsimea la femei  (de parcă nu le-am ști:) – dar e bine să le reamintesc) sunt: sâni (după 40 de ani, locul glandei mamare în regresie este luat de grăsime), interiorul brațelor, abdomen inferior (mai ales), coapse exterior și interior, fese, șolduri, genunchi, gambe.

!!!! Reducerea masei musculare și lipsa de femitate a acesteia favorizează instalarea grăsimii. În cazul femeilor, tendința naturală, biologică, de a acumula masă grasă între 30-35 de ani pentru a pregăti organismul pentru menopauză, poate fi ameliorată prin sport și alimentație sănătoasă.

”Burta pentru bere”

La bărbații adulți, IMC normal se află între 16% și 22%. (4% în cazul culturiștilor și sportivilor de performanță)

 Zonele pufoase ale bărbaților sunt mai puțin numeroase decât ale femeilor datorită masei musculare mai grele (care consumă și mai multe calorii): piept, interiorul brațelor, abdomen, șolduri, interiorul coapselor.

Concluzia: orice ai fi făcut înainte, după 30 de ani este obligatoriu să faci sport. Nu trebuie să fie sport de performanță – și mersul pe jos mai mult de 30 de minute se cheamă tot sport, dacă alte variante nu ai:).

Ce obții: scazi masa grasă, reduci pierderea de masă musculară (inevitabilă după 30 de ani), reduci tensiunea arterială, reduci COLESTEROLUL (probat și dovedit de soțul meu), scazi riscul de accident cardiovascular, REDUCI NIVELUL STRESULUI.

M-am bucurat când un prieten cu o bogată și premiată activitate sportivă automobilistică mi-a scris foarte fericit zilele trecute că a slăbit 4,5 kilograme în 6 săptămâni ”reducând păpica și jucând mai mult tenis”. Da, exact asta e rețeta: papa sănătos + mișcare!

Poate pentru că e atât de simplu e, de fapt, foarte greu! Doar pentru cine nu încearcă…..

Related Posts

  • Zumba fitness: compania anului 2012Zumba fitness: compania anului 2012 Nu cunosc în industria fitness-ului o altă disciplină care să democratizeze atât de mult mișcarea și să adune atât de mulți participanți, simpatizanți, cum o face de mai bine de 10 ani Zumba fitness: 14 milioane de persoane din 150 de țări  participă, cel puțin o dată pe săptămână, la […]
  • 5 erori de antrenament de evitat (II)5 erori de antrenament de evitat (II) 1. Antrenamente prea lungi Cei care nu au obișnuința antrenamentelor constante (și poate că nici a celor inconstante ) cred despre aceia care afișează o musculatură vizibilă că petrec ore în șir la sala de sport. Fals. Ceea ce dă cele mai bune rezultate nu este neapărat durata, care […]
  • Instructorul care mă face să slăbescInstructorul care mă face să slăbesc Atenție la ”celebritățile din lumea virtuală, care se laudă că lucrează personalizat”, cum îmi scria pe Facebook, ieri, o doamnă. Un instructor bun nu e neapărat cel care are urmăritori fără număr pe rețelele sociale, cazuri de slăbiri scose din joben ca iepurii și zeci de clienți cu […]
  • Muntele Roșu – mai mult verdeMuntele Roșu – mai mult verde La mall-ul de la Muntele Roșu, cu parcarea înțesată de mașini scumpe, e aproape închis; sau aproape deschis. La vremea asta, în urmă cu cinci-șase ani, muntele, văzut de la poalele lui, dinspre Cabana Muntele Roșu, era ... roșu. Acum e doar verde. Pe partea asta se pare că nu mai […]
  • Postul – cea mai bună ”cură” de slăbire după RevelionPostul – cea mai bună ”cură” de slăbire după Revelion Înainte de a-ți pune echipamentul de sport și de a (re)veni la locul...transpirației, ia măsuri de îndepărtare a ispitei din frigider; nu să-ți faci cruce sau să porți ametist la gât 🙂 înainte de deschiderea ușii acestuia, ci să-ți propui 2-3 zile de post pe săptămână. Aceasta însemnând […]

You may also like...

1 Response

  1. marius says:

    CUUUM? e asa simplu? nu-i nici o dieta miraculoasa: gen o pastilutza direct in paharul cu bere? … nu cred ca o sa aiba prea mult succes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *