Cât de sărat să fie!?!

Înţelepciunea populară bate de multe ori  ştiinţa: fata cea mică a împăratului din povestea lui Petre Ispirescu ştia că fără zahăr şi miere se poate trăi, dar nu şi fără sare. Cu condiţia să fie atât cât trebuie. Nici mai mult, nici mai puţin!

Specialiştii ne recomandă să reducem consumul de sare mâncând mai puţine alimente procesate industrial cum ar fi mezelurile, preparatele din carne sau brânzeturile etc. Măsura este benefică în ceea ce priveşte cancerul şi riscurile cardio-vasculare.

Un studiu american publicat în New England Journal of Medicine, în 2010, arată că beneficiile reducerii cu 3 grame a aportului cotidian de sare în SUA înseamnă cu 50 000 – 100 000 de infarcturi miocardice anuale mai puţin. Consumul în exces de sare stă, din păcate, pe aceeaşi treaptă alături de tabagism, obeziate şi colesterol.

Mai mult, nutriţioniştii francezi atrag atenţia asupra regimurilor “la modă” pe Internet. Acestea conţin prea puţine fibre, minerale, vitamine, glucide şi prea multă sare. 

În 2003, Marea Britanie a lansat un program de reducere a consumului de sare, implicând  fabricile de alimente, astfel încât să diminueze cantitatea de sare din produsele alimentare pe care le vand, sensibilizând publicul şi îmbunătăţind etichetele de pe produse.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 5 grame de sare pe zi (aprox. 2 000 mgr de sodiu)

În România ce se întâmplă? Doar nişte reclame seci la televizor, 2-3 cărţi de nutriţie recent apărute şi cam atât. Lipsesc recomandările publice, regulate, legate de consumul zilnic de sare şi explicarea implicaţiilor nefaste ale depăşirii unei anumite cantităţi; doar ici-colo recomandări ale medicilor în ceea ce priveşte consumul de sare la bebeluşi, copii şi bătrâni- în cazuri extreme.

Până un – alta, ce facem pentru noi şi familiile noastre e sfânt:  învăţăm să citim cu atenţie etichetele produselor, urmărim pe propriul nostru organism consecinţele consumului de sare în exces, ne informăm permanent din surse demne de încredere, apelăm la mici trucuri gastronomice cum ar fi condimetarea în defavoarea sării (mărarul, de pildă, poate înlocui cu brio sarea!)  etc.

Eu ştiu, de pildă, că 2-3 măsline sărate mâncate azi (de aceea nici nu suntem prietene), mâine înseamnă cel puţin 1 kg. în plus la cântar, retenţie de apă, mâini şi picioare umflate. Compensez bând apă şi ceai. Multă apă!

Merită însă 2 măsline atâtea sacrificii? Evident că nu!

Related Posts

  • TRX – la ce să fii atentTRX – la ce să fii atent TRX - Total Resistance Exercice. Lucrezi cu el exerciții pentru toate grupele musculare, având ca greutate propriul corp, sfidând legea gravitației, într-un mediu instabil generat de unghiul de lucru. Nu, nu e o formulă matematică.TRX este pe cât de simplu, pe atât de ingenios, […]
  • Flori de primăvară din Piatra Craiului (I)Flori de primăvară din Piatra Craiului (I) Ar fi trebuit să ajungem azi la Izvorul lui Orlowsky* din Piatra Craiului, dar niște proaspete labe de urs tatuate în zăpada, altminteri neatinsa de tălpi de bocanci, ne-au încurajat să renunțăm. Așa că am colindat pajiștile dimprejur adunând cel mai frumos buchet de...poze. Multe […]
  • „Nu avem p… “ zice Nichita Stănescu, dar nu la BAC„Nu avem p… “ zice Nichita Stănescu, dar nu la BAC Maria susține că n-are cum Cărtărescu - Poema chiuvetei - să pice la BAC, că nu e scriitor canonic. Io îi zic că tocmai l-au canonizat la New York, că Solenoid (a propos, știați că, mai pe la sfârșitul cărții, sunt fix 12 pagini cu cuvântul - singurul - din poză? Fix 12, pe număratelea […]
  • Grăsimea de pe abdomen NU se topește cu exerciții de tonifiereGrăsimea de pe abdomen NU se topește cu exerciții de tonifiere Unii instructori de fitness și chiar nutriționiști-vedetă TV, continuă să propage MITUL conform căruia circumferința taliei, țesutul adipos de pe abdomen, se subțiază cu exerciții de tonifiere - clasicele ”abdomene”. ”M-am apucat de slăbit și fac câte 200 de abdomene....”. Intenția […]
  • Fesieri-coapse: tonifiem/subțiem cu banda elasticăFesieri-coapse: tonifiem/subțiem cu banda elastică Exercițiile din video pot fi făcute acasă, pe un scăunel, sprijin de o mobilă. Veți vedea în video că sunt mai multe variante, unele ceva mai solicitante, altele mai domoale. Bune pentru a lucra zona aripioarelor, fesierii, coapse - partea anterioară. Variantele care presupun […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *