Viitorul pensiilor noastre va suna în engleză

Trenul de 8.30 spre Constanța e full. E și Maria în el. Face parte din procentul de 80% al celor de care ne râdem îngrijorat-grizonant că n-au nimerit sensul lui ”de bună seamă”. Că, din cauza lui ”de bună seamă” anapoda înțeles, viitorul pensiilor noastre sună rău.

Și eu m-am cutremurat intrând în pământul de sub mine când am auzit ce explicație a dat Maria. Și n-am semnat nicio petiție. Greșeala îi aparține.

Totuși…

Locuiește într-o casă în care cărțile ne înghit,

în care se cumpără lunar cărți de o sumă mai mare decât un plin de combustibil,

e crescută de doi cetățeni care citesc de când se știu,

e încurajată permanent să citească,

e corectată când vorbește greșit,

pune întrebări când folosim cuvinte pe care nu le înțelege,

a învățat ca papagalul cele aproape 30 de comentarii-eseuri pentru bac (și le-a făcut singură, n-a avut meditator).

În clasa a XIIa, a avut nenumărate nopți în care a dormit doar 4-5 ore. În care a făcut mononucleoză infecțioasă și, combinată cu antibioticul prescris de un medic tânăr de la Regina Maria, preț de aproape două săptămâni, a zăcut umflată și plină de bube roșii de sus până jos. Nemâncând, nebând mai nimic. Scuipând secreții cât albușul de ou la fiecare 30 de minute. Nevorbind, dar urlând de durere ascuțită în gât.

Revenind.

Niciunul dintre profesorii ei de gimnaziu n-a încurajat-o să citească altfel decât printr-o listă obligatorie de lecturi suplimentare. Ei înșiși nu citesc. Și lor le ies cuvintele ca prunele. Fie în scris, fie oral. Generalizez și nu e bine, dar toată lumea face la fel.

Nu mă alină gândul că Ștefan (a VIII a acum) a dat sensul corect din prima.

Și nici nu încerc explicații, ca tot românul care-și dă cu părerea și se încruntă sulfuros din tastatura ”smartfonului”.

Pe de altă parte, nu citește de rupe, dar citește.

”N-am înțeles, mamă, nimic din anii ăștia de liceu. A fost pandemia, profesorii intrau … cum intrau pe Zoom, apoi greva. Și profa de geografie, care era să lase aproape juma de clasă corigentă, acum, cât a fost greva, și când mai aveam atât de puțin până la bac, că n-am făcut cum trebuie proiectul de geogra, că toți vor proiecte…”

Până să învețe literele, Marius i-a citit în fiecare seară la culcare. ”Lumea Sofiei” e preferata ei.

I-am format gustul pentru lectură, dându-i cărți esențiale să citească. Povestim despre ele.

Nu s-a rupt cu Creangă, ca noi, care, a propos, a devenit aproape criptic, nici eu nu-l mai înțeleg. I-am citit lui Ștefan când era clasa a doua și mi-am mușcat limba…

La școală, profesorii de română le dictează comentarii din alte cărți care cuprind comentarii scrise de alții. Cuvânt cu cuvânt. Am stat seri la rând cu ea să descifrăm sensul unor poezii eminesciene. Să le priceapă și apoi să scrie ea ce înțelege.

Am făcut asta și cu Ștefan, în vacanța trecută, pe baza poeziilor din lista de lecturi suplimentare. I s-au ițit lacrimile că nu reușea să prindă sensul versurilor din ”O, mamă… ”. Eminescu. De frustrare.

Ce scriu eu aici la năduf nu e o scuză pentru inepția copilului și nici nu vreau să arăt ce deșteaptă-s eu.

Redau doar un tablou. Unul în care limba engleză pe care o mânuiesc tinerii ca pe cornetul de înghețată va înghiți, de bună seamă, o parte din frumusețea limbii române.

Și pe mine asta mă întristează teribil.

De fapt, e un ”pep talk” pentru mine. Că trebuie să-mi ajut în continuare copiii. Eu sunt absolventă de jurnalism, soțul meu este inginer. Exceptând muzica și desenul, acoperim toate materiile. Inclusiv sportul.

Căci mai am încă unul care anul viitor va trece printr-o evaluare și din nou vom scoate din piepturi oftaturi și îngrijorări de pensionari pe vremea cărora ”se făcea carte, nu glumă”. Că producem analfabeți funcționali.

Cât despre Maria și Ștefan, știu sigur că vor contribui corect și ”de bună voie” la pensiile noastre.

Related Posts

  • Slăbești sau nu cu sport? Ce spun unii nutriționiștiSlăbești sau nu cu sport? Ce spun unii nutriționiști Există printre nutriționiști, legat de recomandarea de a face sport în prima etapă a unui program de slăbire, două curente de opinie. 𝐔𝐧𝐢𝐢 𝐍𝐔 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝ă 𝐝𝐞𝐥𝐨𝐜 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭 î𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐚 î𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐥ă𝐛𝐢𝐫𝐞, 𝐚𝐥ț𝐢𝐢, 𝐃𝐀. Hai să vedem, fără să am pretenția că le știu pe toate […]
  • “Personalitatea noastră, cel mai mare producător de stres.” (II)“Personalitatea noastră, cel mai mare producător de stres.” (II) 2. PERSONALITATEA "E o chestie groaznică." zice doctorul Cristian Răchitan. "Personalitatea este cel mai mare dușman al omului." Mintea procesează informația, apoi o trece prin ultima cameră, personalitatea, mare producător de stres. La aceasta se adaugă alte determinări, dar și […]
  • Metro parisien? Chez moi!Metro parisien? Chez moi! Construiesti sau renovezi o casa si, de fapt, iti trebuie doar un colt care sa fie al tau si doar al tau. Coltul meu de fiecare zi, coltul diminetilor cand imi astept somnorosii la masa (Hai, Stefan, se raceste laptele!), coltul unde, cu laptopul pe picioare sau cu o carte in mana, […]
  • Prăjitură dietetică și de post, cu sos de roșiiPrăjitură dietetică și de post, cu sos de roșii La mine în casă, sosul de roșii și magiunul de prune fără zahăr - ambele făcute de mine, din ceea ce mi-au dat grădina și livada - sunt ca aerul, adică nelipsite. Le folosesc aproape la orice fel de mancare sau ca atare. Prajitura aceasta, cu indulcitor, e o idee excelenta de mic […]
  • Cum imi aleg pantofii de sport?Cum imi aleg pantofii de sport? Intrebare aparent banala, nu-i asa? Vazut, placut, cumparat! Atentie, insa! De aceasta alegere depind confortul si siguranta miscarilor pe care le vei face. O pereche buna de pantofi de sport, in care merita sa investesti, te scuteste, in primul rand, de dureri articulare si socuri in […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *