Ia priviți, regele e gol și face sex!

Termin în două frânturi de noapte și încă nu-mi dau bine seama ce m-a lovit. O cometă, de unde-o fi apărut?, dar una care nu trece prin zonele marginale ale sistemului solar literar, ci chiar prin centru, deși țâșnește tocmai din Mexic.

O cometă în magma căreia tot ce este propriu unor vieți marginale sărace dintr-un sat mexican – sex, droguri, violențe, crime, drame de famile, crime pasionale – coexistă ca praful gros și aerul de furnal din lanurile de trestie de zahăr înaintea sezonului uraganelor.

O carte scrisă pe șleau, cu furie, fără finețuri și volute literare, dintr-o suflare (și tot așa se și citește; respiri o dată și gata!, ai terminat deja cartea), cu toate organele la vedere, dar mai ales cele sexuale și buco-anale, ca și cum ar fi o celulă, pereții scrijeliți cu toate obscenitățile și cutele interioare ale orificiilor umane sub lupă.

O viață nefardată – ba mai degrabă efectul unui fard greu care s-a scurs grotesc, făcând trăsăturile și mai vizibile – a unui sat mexican sărac, condensată într-un stil literar curajos, cu atât mai meritoriu cu cât este mânuit abil de o femeie, scriitor la prima carte.

Sex la/între/cu adolescenți descris tel quel, adolescenți care n-au prea multe variante de distracție în afara drogurilor, și care-i scot cu orele, zilele, din cotidianul jegos și sărac, lipsa de orizont, de perspectivă clară, luminoasă, a unei zile de mâine bune și întru câtva îndestulătoare și previzibile.

Magistrală cursa asta nădușită a cărții, din care umanitatea înzorzonată – ia priviți, împăratul e gol! – a fost izgonită prin toți porii și înlocuită de instinct brutal, căci acolo de unde cultura se cară, instinctul animalic își face cuib din nuiele grose.

O carte-lupă, pentru cine are urechi de… văzut.

La fel de curajoasă – și ce bine că-i așa! – și publicarea ei în colecția Anansi Contemporan, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Iar traducerea, neapărat trebuie să spun asta – un tur de forță exemplar, reușită admirabilă a lui Marin Mălaicu-Hondrari.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „experiență exper literară intensă hipnotică." MARIAN ENRIQUEZ FERNANDA MELCHOR Sezonul urag uraganelor PANDORA ROMAN FINALIST AL INTERNATIONAL BOOKER PRIZE 2020 NATIONAL Book AWARD 2020 Anan CONTEMPO”

Related Posts

  • Podgoriile Drăgășanilor – geometria vinuluiPodgoriile Drăgășanilor – geometria vinului Si Zamolxe, oricât de sportiv ar fi fost, tot s-ar fi odihnit duminica. Azi, doar o povestioară  oltenească, de familie - iertată să fiu pentru asta! Cu Tămâioasa de Drăgășani, prin `68-`69, putea rivaliza doar Dobrin. Marele dribleur Dobin, care fusese invitat cu F.C. Argeș la […]
  • Genuflexiunile ajută la subțierea coapselor?Genuflexiunile ajută la subțierea coapselor? Sunt tot mai numeroase cele care îmi scriu întrebându-mă cum își pot subția coapsele, cum pot scăpa de aripioare. Vă înțeleg perfect! Și eu am avut mulți ani o nemulțumire permanentă legată de mărimea coapselor (și nu sunt prea sigură că m-am vindecat complet), legată de faptul că […]
  • Consumul de calorii în funcție de activitatea sportivăConsumul de calorii în funcție de activitatea sportivă Marile consumatoare de calorii sunt activitățile de tip aerobic. Acestea sunt cele mai indicate persoanelor care vor să slăbească și să-și modeleze corpul: fitness aerobic, Zumba fitness, alergare, natație, bicicletă, volei, baschet, fotbal, tenis etc. (vezi și […]
  • Dezlegare la îngheţată!Dezlegare la îngheţată! Nutriţioniştii ne dau liber la îngheţată! Combinaţia de lapte şi zahăr face din îngheţată un produs cu absorbţie lentă şi indice glicemic redus. În plus, alegând variantele cu grăsime puţină-puţină, nu eşti  supusă riscului de îngrăşare. Şi chiar dacă ai senzaţia că ai mâncat multă […]
  • ”Pe lună nu mergi decât o dată””Pe lună nu mergi decât o dată” M-am întristat teribil citind de dimineață vestea că Bogdan Socol, comentator sportiv, a murit subit în timpul unui antrenament de înot în ape foarte reci. Înțeleg că, dezamăgit de sistem, se retrăsese de curând din media, dedicându-se pasiunii ăsteia. Apoi mi-au înțepat retina […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *