Ia priviți, regele e gol și face sex!

Termin în două frânturi de noapte și încă nu-mi dau bine seama ce m-a lovit. O cometă, de unde-o fi apărut?, dar una care nu trece prin zonele marginale ale sistemului solar literar, ci chiar prin centru, deși țâșnește tocmai din Mexic.

O cometă în magma căreia tot ce este propriu unor vieți marginale sărace dintr-un sat mexican – sex, droguri, violențe, crime, drame de famile, crime pasionale – coexistă ca praful gros și aerul de furnal din lanurile de trestie de zahăr înaintea sezonului uraganelor.

O carte scrisă pe șleau, cu furie, fără finețuri și volute literare, dintr-o suflare (și tot așa se și citește; respiri o dată și gata!, ai terminat deja cartea), cu toate organele la vedere, dar mai ales cele sexuale și buco-anale, ca și cum ar fi o celulă, pereții scrijeliți cu toate obscenitățile și cutele interioare ale orificiilor umane sub lupă.

O viață nefardată – ba mai degrabă efectul unui fard greu care s-a scurs grotesc, făcând trăsăturile și mai vizibile – a unui sat mexican sărac, condensată într-un stil literar curajos, cu atât mai meritoriu cu cât este mânuit abil de o femeie, scriitor la prima carte.

Sex la/între/cu adolescenți descris tel quel, adolescenți care n-au prea multe variante de distracție în afara drogurilor, și care-i scot cu orele, zilele, din cotidianul jegos și sărac, lipsa de orizont, de perspectivă clară, luminoasă, a unei zile de mâine bune și întru câtva îndestulătoare și previzibile.

Magistrală cursa asta nădușită a cărții, din care umanitatea înzorzonată – ia priviți, împăratul e gol! – a fost izgonită prin toți porii și înlocuită de instinct brutal, căci acolo de unde cultura se cară, instinctul animalic își face cuib din nuiele grose.

O carte-lupă, pentru cine are urechi de… văzut.

La fel de curajoasă – și ce bine că-i așa! – și publicarea ei în colecția Anansi Contemporan, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Iar traducerea, neapărat trebuie să spun asta – un tur de forță exemplar, reușită admirabilă a lui Marin Mălaicu-Hondrari.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „experiență exper literară intensă hipnotică." MARIAN ENRIQUEZ FERNANDA MELCHOR Sezonul urag uraganelor PANDORA ROMAN FINALIST AL INTERNATIONAL BOOKER PRIZE 2020 NATIONAL Book AWARD 2020 Anan CONTEMPO”

Related Posts

  • Când voi fi mare, patiserie ma fac….!Când voi fi mare, patiserie ma fac….! Ieri, lipsa umbrelei m-a obligat sa ma adapostesc intr-o statie de metrou. La metrou, ca la metrou: un du-te vino aproape continuu, alti oameni care se ascundeau de ploaie si, desigur, o patiserie/covrigarie.... Am ignorat-o trufas cu... coada ochiului si m-am retras intr-un colt. Am […]
  • Un ceai cald, o carte si rumbaUn ceai cald, o carte si rumba E un cocktail bun intr-o zi..... - si ma pregateam sa scriu ploioasa (in care, desigur, nu pot alerga in parc) - dar cand mi-am intors privirea spre fereastra, deodata stropii s-au transformat in fulgi de nea mari si grei.... Va sa zica, "antrenamentul" meu din dimineata aceasta se […]
  • O labă ca mătaseaO labă ca mătasea Mă atinge o labă. Nu mă rănește, mă adie ca mătasea. O labă de urs albă și păroasă. Tresar violent și-i răspund cu un dos de palmă. Icnește surd, geme, se întoarce pe partea cealaltă. Sunt leoarcă. Trebuie să mă schimb. În jurul gâtului am un guler de sudoare. Încă tremur. M. mă simte. […]
  • Campioana și boabele de mazăreCampioana și boabele de mazăre "După aceea, Isus a turnat apă în lighean și a început să spele picioarele ucenicilor Săi și să le șteargă cu ștergarul cu care era încins" (XIII, 1-5).... Am 1,70 înălțime (mama a fost destul de generoasă, zic eu!). Dar în prezența Izabelei Lăcatuș Cîrstea, una dintre cele mai mari […]
  • ”Soluția Schopenhauer” nu e o soluție”Soluția Schopenhauer” nu e o soluție E dominat de compulsie sexuală. Ca și filosoful Schopenhauer. E arogant, disprețuitor și sclipitor de inteligent. Ca și Schopenhauer. E insensibil față de ceilalți și, mai ales, față de sutele de femei cu care se culcă, niciodată mai mult de două ori. Cea mai mare parte a timpului și-o […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *