Ia priviți, regele e gol și face sex!

Termin în două frânturi de noapte și încă nu-mi dau bine seama ce m-a lovit. O cometă, de unde-o fi apărut?, dar una care nu trece prin zonele marginale ale sistemului solar literar, ci chiar prin centru, deși țâșnește tocmai din Mexic.

O cometă în magma căreia tot ce este propriu unor vieți marginale sărace dintr-un sat mexican – sex, droguri, violențe, crime, drame de famile, crime pasionale – coexistă ca praful gros și aerul de furnal din lanurile de trestie de zahăr înaintea sezonului uraganelor.

O carte scrisă pe șleau, cu furie, fără finețuri și volute literare, dintr-o suflare (și tot așa se și citește; respiri o dată și gata!, ai terminat deja cartea), cu toate organele la vedere, dar mai ales cele sexuale și buco-anale, ca și cum ar fi o celulă, pereții scrijeliți cu toate obscenitățile și cutele interioare ale orificiilor umane sub lupă.

O viață nefardată – ba mai degrabă efectul unui fard greu care s-a scurs grotesc, făcând trăsăturile și mai vizibile – a unui sat mexican sărac, condensată într-un stil literar curajos, cu atât mai meritoriu cu cât este mânuit abil de o femeie, scriitor la prima carte.

Sex la/între/cu adolescenți descris tel quel, adolescenți care n-au prea multe variante de distracție în afara drogurilor, și care-i scot cu orele, zilele, din cotidianul jegos și sărac, lipsa de orizont, de perspectivă clară, luminoasă, a unei zile de mâine bune și întru câtva îndestulătoare și previzibile.

Magistrală cursa asta nădușită a cărții, din care umanitatea înzorzonată – ia priviți, împăratul e gol! – a fost izgonită prin toți porii și înlocuită de instinct brutal, căci acolo de unde cultura se cară, instinctul animalic își face cuib din nuiele grose.

O carte-lupă, pentru cine are urechi de… văzut.

La fel de curajoasă – și ce bine că-i așa! – și publicarea ei în colecția Anansi Contemporan, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Iar traducerea, neapărat trebuie să spun asta – un tur de forță exemplar, reușită admirabilă a lui Marin Mălaicu-Hondrari.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „experiență exper literară intensă hipnotică." MARIAN ENRIQUEZ FERNANDA MELCHOR Sezonul urag uraganelor PANDORA ROMAN FINALIST AL INTERNATIONAL BOOKER PRIZE 2020 NATIONAL Book AWARD 2020 Anan CONTEMPO”

Related Posts

  • În fitness – mai mult nu însemnă (neapărat) mai bine…. În fitness – mai mult nu însemnă (neapărat) mai bine…. ....dimpotrivă! Câteodată, din generozitate față de noi înșine, comprimăm timpul într-o eprubetă și încercăm să recuperăm ceea ce n-am putut, n-am gândit, n-am simțit, n-am știut, n-am aflat să facem cu mai mult timp în urmă. Odată pornit motorul, acordă-i timp suficient pentru […]
  • Femeile, mai expuse riscului de rupere a ligamentelorFemeile, mai expuse riscului de rupere a ligamentelor Privește  poziția picioarelor unei femei care stă pe scaun și a unui bărbat: vei observa că, în timp ce bărbatul își ține genunchii depărtați, în V, femeia îi apropie (admițând că ambii poartă pantaloni). Exact același lucru se întâmplă și în sport, fapt care pare să-i avantajeze pe […]
  • Vitamina D – esentiala pentru sistemul osos/Surse de vit.DVitamina D – esentiala pentru sistemul osos/Surse de vit.D Vitamina D este esentiala pentru metabolizarea calciului in organism: contribuie la absorbția acestui mineral în intestine și reabsorbția de catre rinichi. Esențială pentru creșterea oaselor in timpul copilariei, vitamina D contribuie la mentinere sanatatii oaselor si a dintilor si ajuta […]
  • Treaba cu ganterele…. :)Treaba cu ganterele…. 🙂 Irinel, autoarea blogului de mai jos, zice că am îmblânzit ganterele, dar eu cred ca este exact invers. Am povestit cu ea câte-n lună și stele despre sportul de plăcere, despre diete, despre celulita. Vezi și tu mai jos. […]
  • Consumul de calorii în funcție de activitatea sportivăConsumul de calorii în funcție de activitatea sportivă Marile consumatoare de calorii sunt activitățile de tip aerobic. Acestea sunt cele mai indicate persoanelor care vor să slăbească și să-și modeleze corpul: fitness aerobic, Zumba fitness, alergare, natație, bicicletă, volei, baschet, fotbal, tenis etc. (vezi și […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.