Ce nu te strivește dă dependență… și mai cum?

Ies târziu în noapte și groggy din ring. N-a slăbit o clipă ritmul. I-am căutat și cele mai mici breșe. Să respir măcar între ele. Să-mi văd de viața mea între timp. Cu cât le căutam, cu atât mă izbea mai tare. E de ajuns să iubești ca celălalt să se schimbe de dragul dragostei tale? E de ajuns să te sacrifici pentru celălalt ca el să devină alt om, un om nou? E de ajuns?

Nu, poate că nu e de ajuns. E chiar prea mult. Cu cât iubești mai mult, cu atât suferi mai mult.

E o lege imuabilă și se aplică, pare-se, nu doar relațiilor de cuplu, ci și relației mamă-fiu. Când dansul dependenței te suge în vârtejul lui, s-ar putea să nu-l salvezi nici pe el, nici pe tine.

Poți fugi? Și dacă da, îți poți ierta că ai fugit? Dar dacă rămâi? Ce devii tu, cine devine celălalt?

Shuggie Bain – un băiețel efeminat și agresat permanent de colegi și adulți pentru că ”nu e normal” ca ceilalți – crește într-un capăt de Glasgow atins crunt de efectele politicii lui Margaret Thatcher din anii 1980: șomaj, sărăcie, dependență de alcool, droguri.

O mamă alcoolică, de o frumusețe care aduce cu Elizabeth Taylor, un frate și o soră proveniți dintr-o căsătorie anterioară, un tată care-i abandonează într-un cartier sărac de case de mineri aflat lângă o mină părăsită – e peisajul înnegurat în care Suggie trăiește zece ani cu foamea și frica-n mațe și-n pantaloni.

Cartea, bazată pe copilăria autorului, e o dureroasă lecție de devotament și atașament față de o mamă deraiată, abuzând de alcool și alții de ea, bărbați care vin și pleacă violent, lăsându-i șanturi adânci nu doar în carnea de pe/dintre pulpe, dar mai ales în carnea sufletului.

Care nu se vindecă, nu se repară și nu se înlocuiește precum ciorapii rupți sau lenjeria intimă întinată. Shuggie e acolo mereu veghind, întinzându-i, în marea de alcool și propriile-i fluide umane, colacul de salvare și … găleata. De care se agață trăgându-l și pe el puțin câte puțin, trăgând din el sevă proaspătă. Dar e de ajuns?

Douglas Stuart, nu doar scriitor, ci și designer de modă, are 46 de ani și este la prima lui carte. O carte de debut scrisă impecabil, cu ritm nebun din care nu ieși când vrei tu, alimentându-se din trăiri la limita vieții, răsplătită (desi refuzată la început de câteva zeci de edituri) cu un premiu mare – Booker Prize 2020 – și nominalizări, finalist la alte premii, e o chestiune cât se poate de exotică. Și curajoasă.

La fel de curajoase și inspirate mi se par editarea ei în colecția Anansi Contemporan, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, și traducerea, bine-bine reușită, plină de culoare a Mihaelei Ghiță.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi carte

Related Posts

  • Banana bread fără zahăr (și proteică)Banana bread fără zahăr (și proteică) 3-4 banane bine coapte 2 ouă 3 linguri îndulcitor stevia 3 linguri ulei fulgi de ovăz râșniți fin (cât ”se cere” până vei obține un aluat gros, ușor fluid) 3 linguri cacao 1 plic praf de copt 1 vârf linguriță bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie […]
  • Sânziene și nu preaSânziene și nu prea Intru ieri seară într-o lib, pardon!, florărie să întreb ce ... întreabă o mamă la sfârșit de an școlar. Vânzătoarea tocmai ieșise să fumeze. Înserarea lăsată cu frison îmi aduce fumul și cred că și mirosul pletelor ei în plină figură. O întreb chestiunea din ușa florăriei și-mi […]
  • Carnavalul feselor de la Rio, samba şi prezervativeleCarnavalul feselor de la Rio, samba şi prezervativele Carnavalul de la Rio de Janeiro este la final. În timp ce noi ne luptăm cu munţii de zăpadă, în celălalt colţ de lume, milioane de oameni se luptă cu distracţia. Zorzoane, pene, fulgi, fese de toate formele şi culorile, sâni acoperiţi parţial (sau deloc) în punctele esenţiale, muzică […]
  • Sport, sală sau mișcare?Sport, sală sau mișcare? -”Da! Bună! Nu pot vorbi, fac sală. Te sun eu mai târziu”. Moment în care apelata slobozește niște bezele  imaginare - mmmțțțzzzooo, mmmțțțțzzzzooo (în mod normal aș fi pus niște emoticoane cu pupături, dar aș fi pierdut efectul) - care ar face să crape de invidie orice altă […]
  • Slăbesc cu L-Carnitină?Slăbesc cu L-Carnitină? M-a întrebat cineva aseară. Răspunsul meu:- L-Carnitina este asiduu promovată ca supliment de slăbit; în realitate, carnitina joacă un rol important în transportul acizilor grași către mitocondrii (uzina de energie a celulei), dar nu poate face ca grăsimea stocată pe șolduri, […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *