”Cazuri de succes și poze înainte și după”

Mi-a scris cineva pe Facebook că așteaptă de la mine ”cazuri de succes, cu poze înainte și după”.

În primă instantă am vrut să-i trimit linkul paginii de pe blog unde odinioară m-am dedat și eu acestei practici comercial-sportive, venite din zorii încețoșati ai industriei de fitness, în care orice instructor se visa guru și mare motivator și dislocator de mase sportive.

M-am răzgândit.

Dumitrei, celei de acum, logica asta ”înainte și după” i se pare depăsită moral (și chiar fizic 🙂 ) și dătătoare de false speranțe privitorilor, care, la rându-le, așteaptă aceleași ”minuni” produse de un corp care are cu totul alte particularități, alt istoric sportiv, alte disponibilități de timp, alt context de viață.

Să explic de ce:

a) cursantele pe care le pui să pozeze în ipostaze ”înainte și după” (eventual, cu tricoul ridicat până peste sâni și colanții coborâți la limita lenjeriei intime) se simt nasol, reduse la statutul de piesă privită prin lupă și plimbată/strigată prin târg precum covrigii calzi; eu țin seama și mă interesează în primul rând starea de bine a cursanților mei și cu niciun chip nu-mi doresc să-i pun în situații jenante pentru ei (pentru gloria mea), chit că, de dragul meu, poate, ar consimți.

b) mă interesează mai mult decât orice să exprim anume eu – să arăt prin ceea ce fac, ceea ce sunt, ceea ce spun despre sport – și alte lucruri decât o fac cei mai mulți instructori.

c) sportul meu, așa cum îl înțeleg eu acum, a depășit faza rujeolată a copilăriei lui ”înainte și după” și a intrat în faza sportului care face bine, în primul rând, la cap, apoi și la trup; dar nu măsurând succesul sportiv prin numărul de kilograme pierdute, ci prin numărul de minute, ore, zile, ani petrecuți făcând sport, fiecare cum poate și cât timp are, într-o sală, acasă sau în aer liber, respirând bine și simțindu-ne bine în pielea noastră, cu toate cele câteva kilograme peste standardele instagramabile.

Iată de ce sportul meu, cel puțin aici, pe pagina asta, nu e despre ”cazuri de succes cu poze înainte și după” – deși rezultate există și cursanți care le pot confirma -, ci despre dacă reușesc, și azi, și mâine, să vă fac poftă de sport. Măcar și pentru câteva minute.

Azi, și despre pofta de flori. 🙂

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi floare

Related Posts

  • Pâinea îngrașă! O concepție demodatăPâinea îngrașă! O concepție demodată Propagată încă din anii 80, ideea că pâinea îngrașă continuă să facă victime printre consumatorii atenți la siluetă. Cotropiți și seduși de această concepție, cei mai mulți dintre cei care se hotărăsc să piardă câteva kilograme, încep prin scoaterea completă a pâinii din meniul zilnic […]
  • 5 min. de tonifiere abdo-brațe-spate5 min. de tonifiere abdo-brațe-spate Tonifiere abdomen (îndeosebi), spate, umeri, brațe, ceva fesieri. Suita asta de exerciții e ca un coș cu fructe din care fiecare va alege ce-i place sau tolerează. Poți lua de aici unul sau mai multe exerciții, de la mai simplu la mai complicat. Nu uita să faci, înaintea fiecărui […]
  • Crăciun fericit și tonic!Crăciun fericit și tonic!
  • Din pâine albă, ca din erotism – guștiDin pâine albă, ca din erotism – guști Ștefan îmi semnalează erotismul dus dincolo de pilota conjugală: Tu, când citești, faci câteodată așa nu știu cum din buze (țuguindu-și blând buzele să-mi arate) și e clar că iubești cartea aia. Dimineață, pun în iaurt o liguriță de dulceață de cireșe și mă plescăi toată de […]
  • From Mamaia with… rainFrom Mamaia with… rain

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.