Tort-mousse două ciocolate

INGREDIENTE pentru blat:

  • 2 ouă
  • 60 gr. zahăr pudră
  • 45 gr. faină
  • 10 gr. cacao
  • 10 gr. unt topit

INGREDIENTE pentru mousse ciocolată albă:

1 foaie de gelatină

50 ml lapte

200 gr ciocolată albă

450 ml frișcă (neîndulcită)

INGREDIENTE pentru mousse ciocolată neagră:

1 foaie de gelatină

50 ml lapte

200 gr ciocolată neagră 70%

450 ml frișcă (neîndulcită)

PREPARARE BLAT:

Preîncălziți cuptorul la 165 ° C.

Bateți ouăle cu zahărul până când amestecul își triplează volumul și se albește.

Se adaugă cacao, faina si untul topit. Amestecați foarte ușor, de jos în sus.

Turnați aluatul într-o formă apropiată de dimensiunea platoului sau chiar într-o formă de tort, acoperită cu hârtie de copt. Pe aceasta din urmă o puteți folosi pentru a monta cele două mousseuri, după ce blatul se va răci complet.

Coaceți timp de 15 minute.

Lasati sa se răcească complet.

PREPARARE MOUSSE ALB:

Pentru a economisi timp, am bătut înainte cei 900 ml de frișcă pentru cele două mousseuri și am lăsat-o la frigider cât timp am pregătit blatul și am topit cele 2 ciocolate. Bateți timp de zece minute, mărind viteza treptat. Aveți grijă să nu tăiați frișca!

Puneti gelatina într-un vas cu apă rece.
Topiți ciocolata albă deasupra unui vas cu apă care fierbe.

Se încălzește laptele și, imediat luat de pe foc, se adaugă gelatina storsă. Amestecă rapid până ce aceasta se topește bine.

E bine ca ciocolata albă să o topiți și să o lăsați (la rece) să se răcească binișor și abia apoi să topiți gelatina în lapte. Dacă întârziați să puneți gelatina, aceasta se va solidifica și va fi dificil de folosit. Peste ciocolata alba topită și aproape răcită (atenție, nu o lăsați să revină la starea solidă!) se toarnă laptele si gelatina. Amestecă. Se adaugă o lingură de friscă amestecând energic, apoi restul de frișcă amestecând cu delicatețe. Toată această primă parte a rețetei trebuie să meargă foarte repede pentru ca gelatina să nu se solidifice.

Turnați mousseul alb peste blatul răcit. Eu nu însiropez blatul. Daca folositi o formă de tort cu cercul detașabil, puțeți unge pereții cercului cu puțin unt, astfel încât, după răcire completă, cercul să se desfacă de pe mousse uniform. Cel mai bine e să folosiți folie rodoidă sau o formă de silicon.

Puneți la congelator cât timp ce pregătiți restul.

PREPARARE MOUSSE CIOCOLATĂ NEAGRĂ:

La fel ca la mousseul alb, puneti gelatina într-un vas cu apă rece.
Topiți ciocolata negră deasupra unui vas cu apă care fierbe.

Se încălzește laptele și, imediat luat de pe foc, se adaugă gelatina storsă. Amestecă rapid până ce aceasta se topește bine.

E bine ca și ciocolata neagră să o topiți înainte de gelatină și să o lăsați (la rece) să se răcească binișor și abia apoi să topiți gelatina în lapte. Dacă întârziați să puneți gelatina, aceasta se va solidifica și va fi dificil de folosit.

Peste ciocolata neagră topită și aproape răcită (atenție, nu o lăsați să revină la starea solidă! ciocolata neagră se solidifică mai repede decât cea albă) se toarnă laptele si gelatina. Amestecă. Se adaugă o lingură de friscă amestecând energic, apoi restul de frișcă amestecând cu delicatețe. Toată această primă parte a rețetei trebuie să meargă foarte repede pentru ca gelatina să nu se solidifice.

Dați din nou la congelator pentru 30 minute 1 oră sau chiar mai mult și apoi desfaceți cercul și ornați după preferință.

Eu nu ornez în exces torturile; în general, rad puțină ciocolată sau pun fructe de pădure. Deși par puține, ornamentele pot fi extrem de bogate caloric. Și, doar pentru un efect vizual, n-aș da de lucru în plus organismului.

Related Posts

  • Postul – cea mai bună ”cură” de slăbire după RevelionPostul – cea mai bună ”cură” de slăbire după Revelion Înainte de a-ți pune echipamentul de sport și de a (re)veni la locul...transpirației, ia măsuri de îndepărtare a ispitei din frigider; nu să-ți faci cruce sau să porți ametist la gât 🙂 înainte de deschiderea ușii acestuia, ci să-ți propui 2-3 zile de post pe săptămână. Aceasta însemnând […]
  • Red Velvet? No, thanks!Red Velvet? No, thanks! Red Velvet este un tort care face furori in America. Cum suntem la un click distanta, furorile au ajuns, desigur, si in bucatariile noastre. La rugamintea unei prietene, am facut calculul de kcalorii pe o bucata de tort. Aceste furori mi-au cam dat frisoane..... ; de aceea, am refacut […]
  • Tort cu ciocolată neagră, caise, dulceață fără zahărTort cu ciocolată neagră, caise, dulceață fără zahăr Există momente în care  mă ”supăr” și iese câte un tort, aproape perfect, ca acesta. Nu o spun eu, ci degustatorii! E ”fructos”, ”ciocolătos” și, totuși, mult mai cuminte decât alte torturi cu rating mai mare pe FB. 😉 Partea mai puțin plăcută e că mă ”supăr” foarte […]
  • Sport pe plaja: cum și de ce (cateva precauții)Sport pe plaja: cum și de ce (cateva precauții) În ultimii 5 ani, n-am lăsat nici o vacanță la mare să treaca fără să fac o formă de mișcare pe plajă: fie am alergat, fie am făcut exerciții pe șezlong, pe pietre, pe nisip, pe barcă (vezi aici filmul), fie toate la un loc în aceeași zi, zi după zi, după cum mi-au fost cheful, […]
  • Top 13 alimente așa-zis “dietetice” (II)Top 13 alimente așa-zis “dietetice” (II) Rămăsei datoare cu a doua parte a articolului despre alimentele așa-zis "dietetice". 7. Cereale de "slăbit" pentru micul dejun  Mai multe cereale pentru micul dejun sunt prezentate ca dietetice sau fitness. Scriind pe ambalaj "bogat în vitamine", "bogat în minerale", "grâu […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *