Tort-mousse două ciocolate

INGREDIENTE pentru blat:

 • 2 ouă
 • 60 gr. zahăr pudră
 • 45 gr. faină
 • 10 gr. cacao
 • 10 gr. unt topit

INGREDIENTE pentru mousse ciocolată albă:

1 foaie de gelatină

50 ml lapte

200 gr ciocolată albă

450 ml frișcă (neîndulcită)

INGREDIENTE pentru mousse ciocolată neagră:

1 foaie de gelatină

50 ml lapte

200 gr ciocolată neagră 70%

450 ml frișcă (neîndulcită)

PREPARARE BLAT:

Preîncălziți cuptorul la 165 ° C.

Bateți ouăle cu zahărul până când amestecul își triplează volumul și se albește.

Se adaugă cacao, faina si untul topit. Amestecați foarte ușor, de jos în sus.

Turnați aluatul într-o formă apropiată de dimensiunea platoului sau chiar într-o formă de tort, acoperită cu hârtie de copt. Pe aceasta din urmă o puteți folosi pentru a monta cele două mousseuri, după ce blatul se va răci complet.

Coaceți timp de 15 minute.

Lasati sa se răcească complet.

PREPARARE MOUSSE ALB:

Pentru a economisi timp, am bătut înainte cei 900 ml de frișcă pentru cele două mousseuri și am lăsat-o la frigider cât timp am pregătit blatul și am topit cele 2 ciocolate. Bateți timp de zece minute, mărind viteza treptat. Aveți grijă să nu tăiați frișca!

Puneti gelatina într-un vas cu apă rece.
Topiți ciocolata albă deasupra unui vas cu apă care fierbe.

Se încălzește laptele și, imediat luat de pe foc, se adaugă gelatina storsă. Amestecă rapid până ce aceasta se topește bine.

E bine ca ciocolata albă să o topiți și să o lăsați (la rece) să se răcească binișor și abia apoi să topiți gelatina în lapte. Dacă întârziați să puneți gelatina, aceasta se va solidifica și va fi dificil de folosit. Peste ciocolata alba topită și aproape răcită (atenție, nu o lăsați să revină la starea solidă!) se toarnă laptele si gelatina. Amestecă. Se adaugă o lingură de friscă amestecând energic, apoi restul de frișcă amestecând cu delicatețe. Toată această primă parte a rețetei trebuie să meargă foarte repede pentru ca gelatina să nu se solidifice.

Turnați mousseul alb peste blatul răcit. Eu nu însiropez blatul. Daca folositi o formă de tort cu cercul detașabil, puțeți unge pereții cercului cu puțin unt, astfel încât, după răcire completă, cercul să se desfacă de pe mousse uniform. Cel mai bine e să folosiți folie rodoidă sau o formă de silicon.

Puneți la congelator cât timp ce pregătiți restul.

PREPARARE MOUSSE CIOCOLATĂ NEAGRĂ:

La fel ca la mousseul alb, puneti gelatina într-un vas cu apă rece.
Topiți ciocolata negră deasupra unui vas cu apă care fierbe.

Se încălzește laptele și, imediat luat de pe foc, se adaugă gelatina storsă. Amestecă rapid până ce aceasta se topește bine.

E bine ca și ciocolata neagră să o topiți înainte de gelatină și să o lăsați (la rece) să se răcească binișor și abia apoi să topiți gelatina în lapte. Dacă întârziați să puneți gelatina, aceasta se va solidifica și va fi dificil de folosit.

Peste ciocolata neagră topită și aproape răcită (atenție, nu o lăsați să revină la starea solidă! ciocolata neagră se solidifică mai repede decât cea albă) se toarnă laptele si gelatina. Amestecă. Se adaugă o lingură de friscă amestecând energic, apoi restul de frișcă amestecând cu delicatețe. Toată această primă parte a rețetei trebuie să meargă foarte repede pentru ca gelatina să nu se solidifice.

Dați din nou la congelator pentru 30 minute 1 oră sau chiar mai mult și apoi desfaceți cercul și ornați după preferință.

Eu nu ornez în exces torturile; în general, rad puțină ciocolată sau pun fructe de pădure. Deși par puține, ornamentele pot fi extrem de bogate caloric. Și, doar pentru un efect vizual, n-aș da de lucru în plus organismului.

Related Posts

 • „N-am timp de sport” s-a predat „N-am timp de sport” s-a predat Pornesc de la premisa că ceea ce ne lipsește pentru sport nu este cheful (da, da, avem un chef nebun! - știu), ci timpul. Si atunci, dacă timpul e o problemă - de fapt, nu-i nici o problemă! În ultimii doi ani, au devenit tot mai numeroase studiile care spun că 30 de minute de sport pe […]
 • “Hai sictir!” sau cum ajungi de la pâine la Pavlova…“Hai sictir!” sau cum ajungi de la pâine la Pavlova… Pe vremea cand presa descoperea ca printul Charles are o amanta, incepui si eu sa navighez firav - dintr-o farama de tara pe care Radu Tudoran mi-o creionase, inainte sa debarc, idilic - spre o meserie astazi pe cale de disparitie. Desi necoapta (la mijloc, cumva ca paine din […]
 • De la Amos Oz la Shlomi Amon – It’s always about having fun…De la Amos Oz la Shlomi Amon – It’s always about having fun… Dintotdeauna cred că situaţiile, experienţele spirituale, culturale etc., pe care le trăim nu sunt întâmplătoare. Sau, cel puţin, nu sunt izolate, nu rămân fără ecou într-un timp mai apropiat sau mai îndepărtat. Pe acelaşi fir, o experienţă cheamă o alta, legându-se precum zalele unui […]
 • O delicioasă plăcintă dieteticăO delicioasă plăcintă dietetică Plăcinta asta are parfum de Veliko Tarnovo. Am mancat-o prima dată pe terasa la Stratilat, o cofetărie intinsa pe 2 etaje, cu mese lucioase ca glazura de pe prajiturile din multele vitrine insirate peste tot - chiar si pe scara interioară - precum acvariile cu pesti exotici. O cofetărie […]
 • Podgoriile Drăgășanilor – geometria vinuluiPodgoriile Drăgășanilor – geometria vinului Si Zamolxe, oricât de sportiv ar fi fost, tot s-ar fi odihnit duminica. Azi, doar o povestioară  oltenească, de familie - iertată să fiu pentru asta! Cu Tămâioasa de Drăgășani, prin `68-`69, putea rivaliza doar Dobrin. Marele dribleur Dobin, care fusese invitat cu F.C. Argeș la […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.