Despre normalitate

Am schimbat la mijlocul săptămânii trecute zăpada Bucureştiului cu gerul de -15 grade al  Vienei şi al oraşului Brno. Am avut ca destinaţie finală Cehia, unde mi-am obţinut licenţa de instructor de zumba fitness pentru copii si seniori. Pentru 2 zile, ne-am  aclimatizat în Viena, îmbrăcând haina subţire a turistului “înfrigurat” nu de shopping, ci de atmosfera şi frumuseţea vieneză. Nici nu ştiu în ce magazine am intrat- am făcut-o doar ca să ne dezmorţim din când în când -, ştiu însă unde am mâncat apfestrudelul vienez.

Am intrat nu în cafenelele trecute în ghidurile turistice, ci în cele indicate de localnici. Şi ce bine am făcut.

În nici una dintre aceste cafenele nu am văzut străini. Am văzut vienezi, oameni de vârstă mijlocie sau peste, veniţi să îşi petreacă în tihnă o bucăţică dintr-o zi cu prieteni sau rude. Am văzut, de asemenea, multe femei – trecute bine de 50 de ani – care sporovăiau deasupra unei prăjituri sau a unei ceşti mari de ceai.

M-am bucurat să văd această normalitate pe care nu am prea remarcat-o pe plaiurile mioritice; m-a bucurat să văd cum se plasează în societate oameni trecuţi de o anumită vârstă şi cât de mult se preţuiesc.

La noi, cafenelele sunt ale tinerilor sau ale celor ajunşi la un oarecare statut financiar. Şi încă un detaliu: 19.00 – ora de închidere.

Ţine, vei spune, de cultură, de educaţie, de venit… – fără îndoială. Eu am surprins doar starea de normalitate.

 

Related Posts

  • Floarea ”vată pe băț”, cea mai frumoasă din Măcin, clandestină în florărie (I)Floarea ”vată pe băț”, cea mai frumoasă din Măcin, clandestină în florărie (I) Risipite pe culmea rahitică, compun cea mai spectaculoasă poiană din Munții Măcin, accesibilă la mai puțin de o oră de urcuș domol din satul Greci. Vedere spre satul Greci; urcare pe triunghi albastru Și nu știu dacă asta se datorează exclusiv florilor ca vata de zahăr sau miilor […]
  • Tort (ușurel) de mereTort (ușurel) de mere Am făcut acest tort de mere pentru ziua lui Ștefan (27 decembrie 2016). Astă seară, primesc un sms: ”Bună seara și scuze dacă deranjez! V-a lăudat  atât de mult R. pentru tortul de mere, încât vrea să-l fac și eu. Îmi puteți trimite rețeta?” Iat-o mai jos, am cules-o de aici.  […]
  • La picior de Paris (II)La picior de Paris (II) Venind dinspre drumul Eforiei, îmbrăcați în blândețea dimineții începutului de septembrie, debarcăm tuscinci în fața vilei Păpușica, astăzi, Primăria Techirghiol. Lumina arginitie a lacului și cerul azuriu, șters de orice dâră de nor, ne fac martorii unui pastel de o manufactură […]
  • Ciocolata care slăbeșteCiocolata care slăbește Va să zică, ciocolata... care nu îngrașă: - cum? nu ronțăită (că ni se zice fără ronțăieli ), ci ruptă în bucățele mici, ca în foto, și ținute, plimbate pe cerul gurii până se topesc complet; așa faci cu toate micile bucățele; minunată senzația că ai mâncat multă, dar și […]
  • SorcovaSorcova Sorcova vesela, să slăbiți, să vă-ntăriți Ca un măr, ca un păr, ca un fir de trandafir; Fesieri ca piatra, Brațe ca săgeata, Coapse ca fierul, Abdomenul ca oțelul. La anul și La mulți ani! Un an nou sănătos!

You may also like...

2 Responses

  1. monica says:

    Bravo!

  2. dumitra says:

    Multumesc, Monica! Cred ca tuturor ne face bine sa ne luam din cand in cand un timp din zi si pentru noi. Invatam de la altii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *