Dulceața de gutui – remediu digestiv și chiar mai mult

Două lucruri importante, după mine, când faci dulceață de gutui:
– pe măsură ce le scoți partea lemnoasă din mijloc, neapărat să le scufunzi în apă amestecată cu zeama de la 3-4 lămâni; în felul ăsta se mai hidratează (unele soiuri sunt foarte lemnoase) și nu se oxidează.
– să nu o fierbi prea mult; dulceața de gutui, în timp, se va închide la culoare.
 
INGREDIENTE:
– la 8 kg. de gutui tocate grosier (produs finit; cu coajă, dar fără cotoare și partea lemnoasă) am pus:
– 3 kg. zahăr (375 gr. zahăr la 1 kg. fructe tocate),
– 1 litru apă, 
– 2 păstăi vanilie,
– zeama de la 2 lămâi,
– nuci ușor uscate în cuptor
 
PREPARARE:
Am făcut un sirop din apă cu zahăr și zeama de lămâie, pe care nu l-am fiert prea mult. Cât am tocat gutuile, acestea au stat scufundate într-un lichean cu apă și zeama de la 3-4 lămâi.
Gutuile tocate grosie sau mai mărunt (după pohta inimii) le-am pui în cratița în care a fiert siropul. Timpul de fierbere: aproximativ 1 oră și jumătate (chiar mai puțin, dacă siropul e mai repede absorbit). La final, vanilia și nucile. Am pus dulceața în borcane sterilizate (obligatoriu capacele să fie noi, sterilizate și ele), apoi le-am dat la cuptor, 100 de grade, pentru încă 30 minute. 
 
 
Dulceața de gutui – remediu digestiv sau un simplu dulce? Vă imaginați că dulceața de azi are la bază o rețetă medicinală antică? Se consuma la începutul mesei pentru a favoriza digestia și mai avea reputația (neverificată nici până în ziua de azi) că ajuta femeile însărcinate să nască copii frumoși.
 
În cartea sa de bucate, Sanda Marin amintește, la pelteaua de gutui, și de chitonag (o pastă de gutui). Provine din franțuzescul ”cotignac”, diferit de peltea și de dulceață. Este ceea ce am încercat și eu să fac. Pasta este acum în proces de uscare (câteva zile) la temperatura ambiantă. 
 
 

”Inventat în Evul Mediu în orașul Cotignac (Var) de un apotecar (precursorul farmacistului) după o veche rețetă medicinală. Și-ar fi perfecționat rețeta ceva mai târziu, după ce s-a stabilit în orașul Orleans, unde ar fi distribuit-o pe scară largă. Astfel s-ar fi născut specialitatea orasului, Cotignac d’Orléans, pasta de gutui numita si dulceață de Orléans, în care fructul este amestecat cu vin dulce și uneori cu colorant de coșenilă pentru a-i conferi o culoare rubinie. Dar, ca toate rețetele tradiționale și alte specialități regionale, cea de la Cotignac călătorește și suferă schimbări. De asemenea, găsim o variantă a cotignac d’Orléans în cartea de bucate a Château de Cirey (aparținând lui Émilie, tovarășa de viață și muza lui Voltaire), un cotignac făcut din vin alb și mirodenii. Rețeta de mai jos o reproduce fidel pe cea a lui Cirey, dar e adaptată la tehnicile moderne de gătit.

- 1 kg de gutui (curățațe, fără semințe)
- 1 kg zahăr 
- zeamă de lămâie
- cuișoare pudră
- praf de scorțișoară
- nucșoară pudră
- ghimbir pudră
- 25 cl vin alb
- Curățați gutuile, îndepărtați inima, semințele și părțile lemnoase. Tăiați în sferturi, apoi în bucăți mici sau felii subțiri înainte de a le scufunda într-un lighean cu apă și suc de lămâie (necesar pentru a preveni ca gutuile să se înnegrească).
- Fierbeți 25 cl de vin alb, apoi turnati zahărul. Lăsăm zahărul să se topeasca si să devină sirop, apoi adaugăm gutuile scurse și condimentele: o linguriță de cuișoare pudră, o lingură rasă de scorțișoară, o lingură rasă de nucșoară și o linguriță de ghimbir.
- Gătiți o ora la foc foarte mic (chiar minimum), amestecând des. Pentru a verifica gătirea: turnați câteva picături de preparat pe o farfurie, acestea ar trebui să se întărească imediat.
- Se ia de pe foc, apoi se pasează fin cu blenderul. Turnați în borcane de sticlă sterilizate.” 
Sursă: Books-tea-pie.blogspot.com

Related Posts

  • Tort (ușurel) de mereTort (ușurel) de mere Am făcut acest tort de mere pentru ziua lui Ștefan (27 decembrie 2016). Astă seară, primesc un sms: ”Bună seara și scuze dacă deranjez! V-a lăudat  atât de mult R. pentru tortul de mere, încât vrea să-l fac și eu. Îmi puteți trimite rețeta?” Iat-o mai jos, am cules-o de aici.  […]
  • Banana bread fără zahăr (și proteică)Banana bread fără zahăr (și proteică) 3-4 banane bine coapte 2 ouă 3 linguri îndulcitor stevia 3 linguri ulei fulgi de ovăz râșniți fin (cât ”se cere” până vei obține un aluat gros, ușor fluid) 3 linguri cacao 1 plic praf de copt 1 vârf linguriță bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie […]
  • Lipie la tigaieLipie la tigaie Vremea aceasta friguroasă cere grăsimi sau pâine caldă. O paine caldă peste care zacusca abundentă din vară (2016 a fost anul vinetelor; cel puțin la mine în grădină așa a fost) să se răsfețe într-o glorie efemeră înainte de a fi înghițită. Avantajul lipiei este că timpul de […]
  • Fursecuri ușurele cu dulceață de caiseFursecuri ușurele cu dulceață de caise Ingrediente: 1,2 kg. făină (plus încă dacă va fi nevoie) 1 pachet 1/2 de unt 4 ouă 250 gr. zahăr 600 gr. dulceață de caise sau orice altă dulceață ceva mai fluidă 2 linguri bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie esență de rom Preparare: Topești […]
  • Placintă cu ștevie și 2 feluri branză caprăPlacintă cu ștevie și 2 feluri branză capră Ștevie? Nu, multumesc! Plăcintă? Oui, merci beaucoup! Ingrediente: -300-400 gr. stevie opărită ( în apă cu sare) doar cât să iși reduca volumul. Când spun 300-400gr., ma refer la ce rezulta dupa opărire, adica 2 pumni de ștevie. Se lasă la scurs câteva minute. - 2 linguri […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *