Am dureri de spate! Ce sport sa fac?

Dacă spatele doare, mai putem face sport? Da,  sportul va fi chiar benefic, cu condiția să alegi sportul adecvat. Și vă spun aceasta în deplină cunoștință de cauză. La 31 de ani, după ce am născut primul copil, am avut prima criză majoră de lombosciatică. M-a ținut la pat o săptămână. Timp de niște ani, n-am reușit să-mi țin coloana dreaptă. Ședințe3micle de fizioterapie și băile la Olănești nu m-au ajutat prea mult… 🙂

Nici alergările și nici aerobicul nu m-ar fi ajutat prea mult dacă, în paralel, n-aș fi făcut exerciții pentru întărirea musculaturii spatelui. Iar aceasta se face, în general, cu greutați și anumite exerciții ….., fie că vă place, fie că nu….

Cu ceva vreme în urmă, medicii recomandau, în cazul crizelor de spate, repaus total. Acum, lucrurile sunt nuanțate și, se pare, că un repaus total crește intensitatea durerii.

Ca să ai o coloană vertebrală dreapă și nedureroasă, trebuie să o întreții. E ca la mașină: nu-i faci revizia perioadică, nu mai funcționează optim…. 

În cazul persoanelor care suferă de dureri de spate, regula de aur este să iși amintească permanent că exercițiile pe care le fac, trebuie să fie NEDUREROASE pentru coloană.

În cazul în care, în timpul unui exercițiu, simți tensiune la nivelul coloanei vertebrale, trebuie să te oprești…. Continuând și ingnorând semnalul pe care ți-l dă spatele, nu faci decât să sporești presiunea pe discurile intervertebrale.

Fie că suferi de lumbago, hernie de disc, sciatică etc. numai medicul îți poate spune după un consult și o radiografie.  Acesta îți va spune, de asemenea, dacă îți poți sau nu continua activitatea sportivă și la ce intensitate. 

Ce sport este recomandat pentru spate

Trei discipline sunt recomandate în special pentru sportivii care suferă de spate:

– înot
ciclism
mersul pe jos

– exerciții de întărire a musculaturii spatelui, făcute sub îndrumare de specialitate

Într-un bazin sau pe bicicletă, corpul tău este purtat. Coloana vertebrală și articulațiile sunt cumva degrevate de greutea corpului tau. Mai mult decât atât, înotul este adesea recomandat ca parte a unui program de reabilitare a coloanei. Dacă nu îți place să înoți, poți alege o formă de aquagym.

În ceea ce privește bicicleta, unele măsuri de precauție sunt absolut necesare. Ghidonul trebuie să fie adaptat înălțimii tale, șaua reglată astfel încât picioarele abia dacă ating solul. Foarte important: când ești pe bicicletă, păstrează-ți spatele drept și nu cocoșat, precum cicliștii participanți la Turul Franței.

În ceea ce privește mersul pe jos, aceasta va contribui la consolidarea spatelui și a coapselor. Începe treptat, alegând un teren plat. Si nu uita să îți pui pantofi comozi, cu ceva amortizare. Activități precum yoga, pilates, stretching sau masaj ajută, de asemenea, la întinderea și detensionarea coloanei vertebrale.

Ce sport să eviți

Fotbal, handbal, baschet, alegarea, săriturile. Aceste sporturi necesită schimbări frecvente de direcție, rotații și te expun mai intens durerilor de spate. Salturile, miscările de tip judo sunt contraindicate.

De asemenea, trebuie să reții că e necesar să limitezi/ elimini mișcăr20160424_105642ile care necesită eforturi asimetrice, cum ar fi tenis, golf, datul cu sapa, săpatul în grădină, datul zăpezii din fața casei…. 🙂 

Exercițiile pentru abdomen incorect executate fac rău spatelui

Ca posesoare de sensibilități în zona spatelui, sunt empatică cu cei care fac exerciții pentru abdomen după ”ureche”.

Cum să îți întărești abdomenul fără să deranjezi coloana

Amintește-ți tot timpul că un abdomen plat are nevoie de un spate puternic. Degeaba îți întăreșți abdomenul, dacă nu reușești să îți ții spatele drept. Din profil, tot timpul va părea că ai burtă. În plus, spatele și abdomenul se lucrează constant și egal, în oglindă. Am tot scris articole pe tema aceasta, nu mai reiau explicațiile detaliate.

 Care sunt miscarile corecte? Și, mai ales, ce exerciții e bine să eviți?

Dacă suferi de dureri de spate, evită participarea la cursuri de grup. Alege antrenamentul personal, ghidat de un profesionist.

Amintește-ți că, în timpul exercițiilor, trebuie să îți tii întotdeauna spatele plat și drept (excepție fac doar unele exerciții pentru abdomen), iar picioarele vor fi drepte sau îndoite spre piept. Acest lucru limitează riscul de curbură excesivă la nivelul coloanei vertIMG_1071ebrale lombare.

Gesturi incorecte

Văd adeasea, în sălile de sport, oameni care fac exerciții pentru abdomen punând palmele în spatele capului și trăgând de gât. În cazul acesta, musculatura abdominală superioară NU lucrează deloc. ”Lucrează”, în schimb, vertebrele cervicale și ligamentele. Iar aceasta înseamnă suferință. De asemenea, evită aducerea bărbiei în piept.

levee-jambesPicioarele nu se coboară prea mult spre podea, acest lucru poate provoca dureri de spate.

GESTURI CORECTE
Privește în sus și păstrează un pumn distanță între bărbie și stern pen
tru a nu muta tensiunea pe vertebrele cervicale. Știu! Poate părea mai greu, dar tocmai de aceea e mai eficient pentru musculatură și menține coloana în siguranță.

Păstrează-ți gen7 mic intorsunchii aproape de piept. Orice coborâre a picioarelor mai jos de 45 de grade ”obligă” coloana la arcuire. La exercițiile pentru zona inferioară a abdomenului, spatele ar trebui să rămână tot timpul pe sol.

Cum respiri?

Expiri pe gură atunci când ridici bustul: în timpul acestei faze a mișcării, efortul este maxim. În momentul coborârii, inspiri. Expirarea trebuie să fie lentă și constantă pentru a nu împinge, printr-o contracție intensă, viscerele spre perineu.

Vezi aici un articol pe tema greșelilor frecvente care se fac în sălile de sport:

3 exerciții fizice vulnerabile pentru spate

Related Posts

  • “Cu calm”!“Cu calm”! De când cu articolele neprietenoase de pe Internet la adresa Danone, despre care se zicea că foloseşte în iaurturi bacterii conlocuitoare, eu nu le-am mai cumpărat lactatele. Ei şi! Totuşi, fiind o corporaţie vorbitoare de franceză, faţă de care am sentimente speciale, mi-aş fi dorit să […]
  • Femeile, mai expuse riscului de rupere a ligamentelorFemeile, mai expuse riscului de rupere a ligamentelor Privește  poziția picioarelor unei femei care stă pe scaun și a unui bărbat: vei observa că, în timp ce bărbatul își ține genunchii depărtați, în V, femeia îi apropie (admițând că ambii poartă pantaloni). Exact același lucru se întâmplă și în sport, fapt care pare să-i avantajeze pe […]
  • Pregătirea fizică pentru plajăPregătirea fizică pentru plajă Cu un bikini suntem toți datori! Cum adică pregătirea fizică pentru plajă? Păi, la plajă  nu facem sport. Corect în cele mai multe cazuri......Dar pentru că tu mă citești pe mine, îți spun că de acum și până la vacanța din iulie mai sunt aproximativ 4 luni, timp suficent pentru a […]
  • 1 an de arte marțiale #rezist1 an de arte marțiale #rezist Să v-o spun p`a dreaptă? Mă cam rutinasemn în fitness, aerobic, alergare, zumba. Sportul seamănă întrucâtva cu amorul: are nevoie permanentă de dovezi și exercițiu pentru ca flacăra să nu ajungă prea repede la capătul fitilului, chiar și după ani buni de practică. În plus,  mă […]
  • Coapse tari pentru la skiCoapse tari pentru la ski Făcând, printre altele, ”scăunelul dinamic la perete”. Bun, tare bun pentru antrenarea coapselor nu doar înainte de a pleca la ski, dar și pentru a crește forța musculară a picioarelor, fără să apăsăm prea mult pe genunchi. Avantajele de a lucra exercițiul ăsta sprijinindu-ne de […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *