Sportul în timpul menstruației!

Din păcate, încă bântuie printre femeile moderne mitul inactivității aproape totale în timpul menstruației. ”Nu fac efort în perioada menstruației” – este o barieră psihologică pe care multe femei și-o impun fără să-și datoreze vreo explicație – vine de undeva, de departe. O chestiune băbescă – până la urmă; dacă nu ai voie să intri în biserică (?!?!) când te afli în etapa respectivă, atunci nu trebuie să faci nici efort. Comparația poate fi inconsistentă, dar se înscrie în același registru.

În afara cazurilor speciale, nu există nici un impediment de ordin medical sau științific pentru ca în perioada respectivă femeile să nu facă efort fizic.

Dimpotrivă, exercițiile reduc crampele menstruale și cresc secreția de endorfină  – care induce buna dipoziție, reduce stresul și anxietatea.

Sunt rare cazurile în care, un antrenament foarte intens, poate provoca întârzierea sau absența menstruației (amenoree).

Cu ajutorul tampoanelor igienice adecvate, o femeie poate trece cu ușurință peste perioada respectivă, ținând cont și de nivelul energetic. Este foarte posibil ca în primele zile, din pricina pierderilor de fier inevitabile, să apară senzația de slăbiciune. Adaptează-ți efortul în consecință, evită mișcările bruște, săriturile, ridicarea de greuțăți foarte mari. Un efort aerobic de intensitate medie (alergare ușoară, bicicletă, dans fitness, fitness etc.), n-ar trebui să creeze probleme. Tu și doar tu îți vei regla intensitatea efortului.

De altfel, pierderile pot fi compensate printr-o alimentație bogată în fier, magneziu, calciu, vitamina B6 (responsabilă cu starea de bine): drojdie de bere, ficat de pui, gălbenuș de ou, nuci, fasole roșie, cartofi copți, pâine integrală, somon, ton, spanac, sfeclă roșie, broccoli, salată verde – mâncată fără oțet, struguri negri, brânză proaspătă de vaci.

 

Ca o informație, există companii farmaceutice care produc suplimente conținând acid folic, vitamina D, magneziu (ameliorează crampele și durerea), vitamina B6, potasiu  pentru perioada ciclului menstrual. Nu este o recomandare, ci doar o informație!

În ceea ce mă privește, nimeni și nimic nu mă împiedică  să fac mișcare, chiar și în zilele în care nivelul de energie nu este foarte ridicat. În cazul acesta, mă bazez mai mult ca oricând pe principiul verificat și iar verificat ”pofta vine mâncând făcând sport”!

Și mai știu că odată scurse primele 20 de minute de la începerea antrenamentului, voi trece pe pilot automat:) – corpul meu știe ce are de făcut!

Related Posts

  • E bun stretchingul înainte de alergare?E bun stretchingul înainte de alergare? În parcul Tineretului unde alerg, mă așteaptă, cel puțin în fiecare week-end, un măr pădureț, roșiatic, de robustețea unei balerine ieșite la pensie - l-am botezat ”copacul ciupercă”; cam la nivelul șoldului meu, are o excrescență de forma unei ciuperci generoase pe care, înainte de […]
  • Jos chiloțelul lui Jane!Jos chiloțelul lui Jane! Sunt în metrou, într-una din zilele când îmi țin orele de Zumba fitness. Mă așez și-mi scot cartea din sacul de sport. Îmi reiau lectura de la pagina 73; întorc foaia. N-apuc bine să citesc, că mă crispez toată, mă repliez, închid ca arsă cartea, păstrând totuși un deget înfipt între […]
  • Consumul de calorii în funcție de activitatea sportivăConsumul de calorii în funcție de activitatea sportivă Marile consumatoare de calorii sunt activitățile de tip aerobic. Acestea sunt cele mai indicate persoanelor care vor să slăbească și să-și modeleze corpul: fitness aerobic, Zumba fitness, alergare, natație, bicicletă, volei, baschet, fotbal, tenis etc. (vezi și […]
  • Păpădie, ştevie şi alte mezelicuri..Păpădie, ştevie şi alte mezelicuri.. Cunoşti,  desigur, expresia: ei, spanac! Mare scofală! În cazul spanacului, chiar aşa şi este. Criza din 1929 a făcut din spanac mare vedetă, graţie şi consumatorului fruntaş Popeye. Dar nu e deloc aşa. Păpădia, ştevia, urzica, leurda sunt mult mai bogate în fier şi vitamine decât […]
  • Vestea bună: femeile ard mai multe grăsimi decât bărbații…Vestea bună: femeile ard mai multe grăsimi decât bărbații… În secolul sublimării nudității filiforme și anorexice, abdordăm covârșitor chestiunea grăsimii abdominale strict din perspectiva sex-appeal-ului și a esteticii. Cei care privesc cu totul altfel chestiunea sunt medicii și cercetătorii, care asociază acumularea grăsimii pe abdomen cu […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *