”Nu înțelegem pe deplin nicio alegere”

Azi, 13 aprilie*, zodia Berbecului, Zeruya Shalev împlinește 64 de ani. Și n-am dar mai mare a-i face, ca neînsemnat, mărunt cititor ce sunt, decât să fi terminat chiar acum de citit romanul ăsta, recent publicat de Humanitas Fiction, în traducerea Ioanei Petridean, cu care m-am mai întâlnit plăcut și printre romanele lui Amos Oz.

Lucrătura cărții face parte dintre acelea atât de fin fațetate, dintre vocile acelea atât de armonios modulate și deloc stridente (necum anoste), încât, atunci când ceața se va așeza peste amintirea ei, tot va rămâne o cicatrice care-ți va evoca ce fluid vital ai primit într-un timp atât de scurt, cât îți va lua lectura romanului.

Am fost prezentă la lansarea cărții, am ascultat patru doamne vorbind seducător despre ițele poveștii, dar alte sensuri am descoperit eu, alte voci. Mi-am auzit-o și pe a mea printre. Am citit cartea cu voce tare, într-o tonalitate interioară à haute voix.

Cu adevărat, ăsta e drumul bun al literaturii. Fiecăruia i se relevă sub alte chipuri, în alte culori.

Poate că or fi existând, dar eu nu cunosc un alt scriitor care să fi luminat atât de bine și de crud chiar și cele mai mici interstiții dintre cărămizile dulci și erotice, dar uneori tocite, șubrede, iluzorii, ale vieții de cuplu, ale iubirii de început cu patimă, care este, în esență, o pierdere asupra căreia timpul lucrează și el cu asiduitate, asupra iubirii materne, care creează dependență în ambele sensuri.

Nu, psihologul nu repară în totalitate mecanismul defectat al trăirii. Dar literatura poate mai mult? Eu cred că da, poate mai mult de atât.

Am zis că n-o să povestesc despre carte, dar trebuie neapărat să pomenesc câteva coincidențe.

Coincidența face să fiu născută sub aceeași zodie a Berbecului (asta nu-mi atribuie, desigur, nicio calitate).

Coincidența face să am aceeași vârsta ca și Atara, una dintre cele două femei ale căror povești de viață se ciocnesc, printr-un pur hazard, într-un moment dureros și poate întârziat sau tocmai de aceea.

Coincidența face să am tot doi copii, ca și Atara, o fată și un băiat.

Coincidența face să fi fost o răzvrătită nevindecată împotriva autorității paterne, ca și Atara.

Coincidența facă să… Ah!…

Aș mai putea continua cu coincidențele, dar țin deja de o peșteră obscură și necartografiată în care nimeni, nici măcar eu, n-are curajul să pătrundă, ”pentru că nu putem înțelege pe deplin nicio alegere pe care o facem.”

Cu atât mai puțin în clipa oarbă în care o facem.

Gata, trebuie să pun frână. Nu e, credeți-mă, lectură mai potrivită în zilele astea post pascale decât ”Destin”. Ați aduce sufletului o caldă lumină citind-o.

*Cronica am scris-o chiar pe 13 aprilie

Related Posts

  • “De ce faci poză la cartof?”“De ce faci poză la cartof?” Am date certe să cred că o nouă specie de cartof mă va înrădăcina în casă pentru câteva zile (în afară de șosete, altceva nu pot purta).  Mi-a crescut  dureros încă de ieri, chiar în articulația degetului mare de la piciorul drept, la finalul unor kumite săvârște cu un partener […]
  • ”Cazuri de succes și poze înainte și după””Cazuri de succes și poze înainte și după” Mi-a scris cineva pe Facebook că așteaptă de la mine ”cazuri de succes, cu poze înainte și după”. În primă instantă am vrut să-i trimit linkul paginii de pe blog unde odinioară m-am dedat și eu acestei practici comercial-sportive, venite din zorii încețoșati ai industriei de […]
  • E bine de ştiut înainte de alergareE bine de ştiut înainte de alergare În ultima vreme,  prieteni, cunoscuţi, cursanţi de-ai mei s-au hotărât să ia asfaltul la goană: au început să alerge! Cum să respir?; Cât să alerg la început?; Ce fel de pantofi să-mi cumpăr? - sunt întrebările care mi s-au pus cel mai des în ultima vreme. Ai jos câteva informaţii de […]
  • Cum iubesc eroiiCum iubesc eroii Eroii rareori se lecuiesc de iubire. Își ies din ei și trăiesc prin plămânii lumii ăsteia când orbitor de frumoasă, când strâmbă, când anapoda. Funcționează pe bază de aer viciat, precum copacii. Inspiră și-l expiră reciclat - pentru cine are plămâni de auzit și ochi de simțit -, stând […]
  • Și campionii plâng câteodată….Și campionii plâng câteodată…. Cu ceva vreme în urmă, când i-am spus lui sensei că mă tem foarte tare ca nu cumva ceea ce scriu să alunece în ridicol, mi-a răspuns cam așa: dacă ție îți place să scrii, scrie; scrie pentru tine, ce-ți pasă de ce cred alții. Tu crezi că, dacă îmi era vreo teamă de ridicol, m-aș mai fi […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *