”Nu înțelegem pe deplin nicio alegere”

Azi, 13 aprilie*, zodia Berbecului, Zeruya Shalev împlinește 64 de ani. Și n-am dar mai mare a-i face, ca neînsemnat, mărunt cititor ce sunt, decât să fi terminat chiar acum de citit romanul ăsta, recent publicat de Humanitas Fiction, în traducerea Ioanei Petridean, cu care m-am mai întâlnit plăcut și printre romanele lui Amos Oz.

Lucrătura cărții face parte dintre acelea atât de fin fațetate, dintre vocile acelea atât de armonios modulate și deloc stridente (necum anoste), încât, atunci când ceața se va așeza peste amintirea ei, tot va rămâne o cicatrice care-ți va evoca ce fluid vital ai primit într-un timp atât de scurt, cât îți va lua lectura romanului.

Am fost prezentă la lansarea cărții, am ascultat patru doamne vorbind seducător despre ițele poveștii, dar alte sensuri am descoperit eu, alte voci. Mi-am auzit-o și pe a mea printre. Am citit cartea cu voce tare, într-o tonalitate interioară à haute voix.

Cu adevărat, ăsta e drumul bun al literaturii. Fiecăruia i se relevă sub alte chipuri, în alte culori.

Poate că or fi existând, dar eu nu cunosc un alt scriitor care să fi luminat atât de bine și de crud chiar și cele mai mici interstiții dintre cărămizile dulci și erotice, dar uneori tocite, șubrede, iluzorii, ale vieții de cuplu, ale iubirii de început cu patimă, care este, în esență, o pierdere asupra căreia timpul lucrează și el cu asiduitate, asupra iubirii materne, care creează dependență în ambele sensuri.

Nu, psihologul nu repară în totalitate mecanismul defectat al trăirii. Dar literatura poate mai mult? Eu cred că da, poate mai mult de atât.

Am zis că n-o să povestesc despre carte, dar trebuie neapărat să pomenesc câteva coincidențe.

Coincidența face să fiu născută sub aceeași zodie a Berbecului (asta nu-mi atribuie, desigur, nicio calitate).

Coincidența face să am aceeași vârsta ca și Atara, una dintre cele două femei ale căror povești de viață se ciocnesc, printr-un pur hazard, într-un moment dureros și poate întârziat sau tocmai de aceea.

Coincidența face să am tot doi copii, ca și Atara, o fată și un băiat.

Coincidența face să fi fost o răzvrătită nevindecată împotriva autorității paterne, ca și Atara.

Coincidența facă să… Ah!…

Aș mai putea continua cu coincidențele, dar țin deja de o peșteră obscură și necartografiată în care nimeni, nici măcar eu, n-are curajul să pătrundă, ”pentru că nu putem înțelege pe deplin nicio alegere pe care o facem.”

Cu atât mai puțin în clipa oarbă în care o facem.

Gata, trebuie să pun frână. Nu e, credeți-mă, lectură mai potrivită în zilele astea post pascale decât ”Destin”. Ați aduce sufletului o caldă lumină citind-o.

*Cronica am scris-o chiar pe 13 aprilie

Related Posts

  • Pancakes cu banană, lapte cocos și quinoa. Pentru sportivi și ne….Pancakes cu banană, lapte cocos și quinoa. Pentru sportivi și ne…. Într-o zi nehotărâtă ca aceasta - plouă ori nu plouă, iese ori nu soarele - niște clătite catifelate și ”bine crescute” pot fi o certitudine. La fel de sigur este că nici nu fac rău siluetei. INGREDIENTE: - 1 banană ”babană” și coaptă, redusă la piure cu furculița - 60 ml. […]
  • Într-o poveste, niciodată nu sunt doiÎntr-o poveste, niciodată nu sunt doi Există bărbați care cer din partea femeii o disponibilitate totală (sexuală, amoroasă, afectivă, maternă, camaraderească, menajeră), unii dintre ei, geniali. Hemingway. Și femei îndrăznețe - care respiră profesional prin plămânii lor, creează într-o lume a bărbaților (războiul, […]
  • Fluturași de bălegar (II)Fluturași de bălegar (II) Meargă pictorii la țară Ca să piară De caldură și de praf!  Mie dați-mi străzi pavate Măturate, - Dați-mi cinematograf!  Ca un fluture pe floare, Beat de soare, Pentru ce să mor așa? Nu mai vreau țărănci naive, Primitive... Mie dați-mi […]
  • Fursecuri cu făină de migdale. Rețetă rapidă și ușor sportivăFursecuri cu făină de migdale. Rețetă rapidă și ușor sportivă INGREDIENTE: 3 ouă 400 gr. făină de migdale 1 pachet unt 1 ceașcă de zahăr 2 linguri miere 100 gr. fulgi de migdale făină de grâu cât e necesară pentru ca aluatul să nu se lipească de mâini 1 lingură bicarbonat de sodiu stins cu zeama unei […]
  • Remedii “minune” si “rapide” pentru slabitRemedii “minune” si “rapide” pentru slabit Cum sa scapi de grasimea de pe burta in doua saptamani", zice o emisiune de tip Magazin la un post TV. De grasimea de pe abdomen, nu se scapa in 2 saptamani si in nici un caz de grasimea viscerala (si cu atat mai putin daca talia este groasa). In prima parte a […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *