Coapsele NU se subțiază cu greutăți

Coapse la mareSpre deosebire de bărbați, femeile sunt programate genetic să acumuleze grăsime în zona coapselor (si nu numai, voi mai vorbi despre asta), organismul anticipand o viitoare (posibilă) sarcină.

Deși atunci când ne îngășăm, locurile unde găsimea se așează mai întâi sunt burta, șoldurile, coapsele, când slăbim ordinea nu mai este aceeași: față, brațe, abdomen, coapse, genunchi, gambe. E nedrept, dar așa trebuie să fie; organismul fiecărei femei conservă specia și opune rezistență! Nu fiți mânioase pe el.

Știind aceste lucruri, este inutil să ne aruncăm în seturi lungi, haotice și dureroase de exerciții pentru coapse în speranța că le vom micșora circumferința.

În timp ce tonifierea, creșterea masei musculare prin exerciții, se poate face izolat, pe grupe musculare, slăbirea – nu!

Slăbirea se face progresiv și de sus în jos

Când începi procesul de subțiere a coapselor, ține cont de faptul că trebuie să ai cel puțin 2-3 ședințe pe săptămână de antrenament aerob realizat la 60-80% din frecvența cardiacă maximală (te poți testa prin încercarea de a vorbi în timpul efortului, fără să ai sincope): aerobic, Zumba, alergare, Taebo, Kangoo Jumps, mers nordic sau plimbări lungi, pentru cei cărora efortul mediu nu le este recomandat.

Având drept țintă partea inferioară a corpului, eu n-aș sugera antrenamente de înot sau bicicletă, care pot dezvolta fie fesierii, fie coapsa anterioară (cvadricepsul) – și nu asta îți dorești în prima fază a subțierii, nu-i așa? Sau, dacă deja ai o bicicletă acasă, nu te încărca! Folosește prima treaptă de viteză, pedalat constant, astfel încât să nu simți că partea care lucrează cel mai mult este coapsa anterioară (cvadricepsul)

Ședințele de rezistență trebuie însoție de exerciții de fitness de tip cardio, bazate pe greutatea propriului corp, fără greutăți adiționale care nu fac altceva decât să mărească masa musculară.

Saritura broastei 1Exercițiile trebuie să fie dinamice și explozive –  Saritura broastei 2săritul coardei, genuflexiuni, extensii, fandări, combinate cu sărituri  – pentru ca timpul de contracție musculară să fie redus. Fiind solicitante și intense, exercițiile dinamice nu pot fi făcute în serii lungi. 10-15 repetări, o serie per exercițiu, sunt suficiente. (În imagini, un tip de exercițiu exploziv, l-am numit săritura broaștei.)

Atunci când timpul nu-ți permite, fă un compromis: 40 de minute de antrenament tip rezistență, 15-20 de minute exerciții dinamice. În funcție de rezultate, poți reconsidera proporția.

În final, știu că a rămas un lucru neclar – în cât timp subțiezi copasele. Nu vreau să te dezamăgesc, dar este nerealist să speri că mai devreme de un an poți ajunge la rezultatul dorit, în condițiile unor antrenamente riguroase, constante, de preferat sub îndrumarea unui instructor calificat, și a unui regim hipocaloric. Te asigur că rezultatul va fi unul sănătos și de durată.

Soțul meu, asistând la discuția cu o vecină interesată de cum și în cât timp am slăbit, a avut ulterior următoarea remarcă: ”nu mai spune că ai avut nevoie de aproape 1 an și jumătate pentru a ajunge la forma actuală, că le sperii”.

Nu vreu să te sperii, ci doar să privești cu încredere și răbdare efortul tău; și, mai ales, să nu abandonezi la jumătatea drumului, după ce ai parcurs partea cea mai dificilă.

Atenție, aici drum cu sens unic!   

Related Posts

  • Grăsimea de pe abdomen NU se topește cu exerciții de tonifiereGrăsimea de pe abdomen NU se topește cu exerciții de tonifiere Unii instructori de fitness și chiar nutriționiști-vedetă TV, continuă să propage MITUL conform căruia circumferința taliei, țesutul adipos de pe abdomen, se subțiază cu exerciții de tonifiere - clasicele ”abdomene”. ”M-am apucat de slăbit și fac câte 200 de abdomene....”. Intenția […]
  • 5 exerciții anticelulită pentru coapse5 exerciții anticelulită pentru coapse N-am mai scris de ceva vreme un articol cu exerciții, deși se cere. Și mie îmi era dor..... Nu de exerciții (ne întâlnim foarte des), ci de un post mai tehnic. Am așteptat un set de poze care să mă mulțumească și a venit aseară. Fotografului i-am promis o ciorbă caldă, de fasole (de […]
  • Sportul în timpul menstruației!Sportul în timpul menstruației! Din păcate, încă bântuie printre femeile moderne mitul inactivității aproape totale în timpul menstruației. ”Nu fac efort în perioada menstruației” - este o barieră psihologică pe care multe femei și-o impun fără să-și datoreze vreo explicație - vine de undeva, de departe. O chestiune […]
  • Pantofii de alergare NU sunt potriviți pentru Zumba, aerobic sau dancePantofii de alergare NU sunt potriviți pentru Zumba, aerobic sau dance Mă aflam ieri seară într-un mare magazin cu articole sportive. Având un auz foarte fin, fără să vreau, am tras cu urechea la discuția dintre vânzătoare și o clientă. Aceasta din urmă proba, fără prea multă convingere și pricepere, niște pantofi din raionul de training. Începuse să […]
  • 1 an de arte marțiale #rezist1 an de arte marțiale #rezist Să v-o spun p`a dreaptă? Mă cam rutinasemn în fitness, aerobic, alergare, zumba. Sportul seamănă întrucâtva cu amorul: are nevoie permanentă de dovezi și exercițiu pentru ca flacăra să nu ajungă prea repede la capătul fitilului, chiar și după ani buni de practică. În plus,  mă […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *