Întrebări frecvente despre slăbit

Când începi un program de slăbit, este absolut firesc să (îți) pui câteva întrebări care să te ajute în a înțelege mai bine drumul pe care ai pornit:

1. Cât de mult voi pierde în greutate într-o săptămână?
Atunci când începi un program de scădere în greutate, principala ta preocupare este dacă această metodă este eficientă și dacă vei pierde rapid în greutate.

Unele regimuri (cele hiperproteice, de pildă)  promit scăderi spectaculoase de până la 5 kilograme în 2 săptămâni. Ar trebui să știi că o pierdere rezonabilă și durabilă în greutate se realizează cu un regim alimentar echilibrat, care nu coboară sub 1200 kcal pe zi. În acest caz, scăderea va fi de la 500 g până la 1 kg pe săptămână.
Aceasta variază în funcție de vârstă, sex, activitate fizică, numărul dietelor pe care le-ai urmat deja în trecut etc.

2. Primesc o gustare?
Fie că este vorba de o persoană care lucrează la domiciliu și a deprins obiceiul de a ciuguli pe tot parcursul zilei, de o persoană care se eliberează de stres mănâncând, de o persoană care se trezește foarte deveme pentru a merge la serviciu sau de o mamă care gustă din mâncarea copiilor ei, conceptul de gustare este esențială atunci când urmezi un program de slăbit. Aceasta permite împărțirea meselor în 4 (sau 5) pe zi pentru a evita căderile cauzate de foame și te scutește de a te năpusti asupra produselor alimentare care conțin zahăr.

Gustarea se poate compune din fruct/e proaspete, un iaurt mai slab (nu 0%) sau un mic sandwich cu mozzarella, o legumă.

3. Pot să mănânc ciocolată?
Tuturor ne place ciocolata atât datorită gustului, cât și efectului anti-stres pe care îl are asupra creierului. Cu toate acestea, ciocolata este un aliment în sine. Din păcate, aceasta aduce aproximativ 550 kcal la 100 gr.! La fel ca tot ceea ce este gras și dulce, nu este binevenit dacă dorești să păstrezi linia. 

Pentru ca dieta să nu fie prea frustrantă, poți lua 1-2 pătrate de ciocolată pe zi, dar nu mai mult!

4. Pot să mănânc pâine la fiecare masă?
Pâinea face parte din cultura noastră și e greu de conceput o masă fără pâine. Pentru ca dieta să nu fie prea drastică, e bine să păstrezi, în cantități rezonabile, alimentele care conțin amidon, inclusiv pâinea. Poți avea la fiecare masă o mică porție de carbohidrati: cereale, leguminoase, cartofi sau pâine (1 felie la fiecare masă).
În termeni de calorii, 100 grame de leguminoase (fasole uscată, linte, năut etc.) fierte = 40 g de pâine.

5. Pot continua să beau vin?
Atât din motive de sănătate, cât și din motive de siluetă, este necesar să limitezi alcoolul de fiecare zi.
Cu toate că vinul roșu conține tanin, cu proprietăți antioxidante, nu e mai puțin adevărat că acesta este bogat în calorii (aproape de nivelul grăsimilor 9 kcal/gr.): 7 kcal/ gr. de alcool). Deci, de limitat sau chiar eliminat când urmezi un program de slăbire.

De reținut că un pahar de alcool furnizează aproximativ 100 kcal.  Limitează-te la 1 pahar pe săptămână pentru femei și două pentru bărbați, un bun etalon atât din punct de vedere al sanatatii, cât și pentru dieta.

Ocazional, poți înlocui fructul cu un pahar de alcool.

6. Ce ar trebui să mănânc într-un restaurant?
Să mănânci echilibrat, ușor și sănătos departe de casă rămâne un concept greu de înțeles. 
Dacă mânânci zilnic la restaurant, de exemplu, la locul de muncă, este important să înveți să faci alegerea potrivită. Poți opta pentru: carne la grătar și pește, legume, fructe, evitând mâncăruri cu sos, cârnați și cartofi prăjiți.

În cazul în care ieșirea la restaurant este excepțională, atunci îți poți face o mică plăcere alegând ceea ce îți place, compensând la o altă masă a zilei cu un piept de pui și legume fierte la abur, de exemplu.

7. Trebuie să fac sport pentru a slăbi?

Aici există două opinii: sportul te slăbește; sportul nu te slăbește. Adevărat sau fals?

În realitate, pentru a pierde în greutate, trebuie să crești consumul de energie și să reduci aportul de calorii. Sportul este o modalitate bună de a crește cheltuielile.

Există două tipuri de antrenament: cardio și de forță.

Exercițiile cardio, în special cele efectuate pe baza frecvenței ritmului cardiac, îți permit să “arzi” grăsimea; cele de forță te ajută să îți dezvolți masa musculara, ceea ce îți va permite redesenarea siluetei și creșterea metabolismului bazal.

IMPORTANT: Musculatura are o greutate mai mare decât grăsimea. Nu te baza numai pe cântar, când îți evaluezi pierderea în greutate datorată și sportului.

8. Ce se întâmplă dacă mi se face foame în timpul dietei?

În primul rând, nu confunda foamea cu setea. Cei care beau puțină apă, mai ales în dietă, au frecvent senzație de foame.
Poftele sunt obsesia celor care doresc să piardă în greutate. Pentru a limita poftele, este important să urmezi un program echilibrat, cu alimente care conțin amidon la fiecare masă și cel putin 1200 kcal pe zi,  3-4 mese pe zi. De asemenea, amintește-ți că e bine să mesteci bine alimentele, iar fiecare masă să dureze cel puțin 20 de minute, astfel încât organismul să ”integreze” informația legată de masă. 

În cazul în care senzația de foame persistă , bea o băutură fără zahăr: un pahar cu apă, ceai, cafea. Dacă nici așa nu reușești, optează pentru legume preparate fără grăsime, o cană de supă de casă, ridichi, conopida, morcov, castravete, sparanghel etc….. lista este lungă și variată!

În cazul în care nici acest lucru nu este suficient, încearcă proteine ​​slabe ca brânza slabă, un ou fiert,  care sunt rezonabile din punct de vedere al aportului caloric si asigură o bună sațietate.

9. Mă voi îngrășa din nou?
Când am ajuns la greutatea dorită, ne-am dori să o păstrăm, relunându-ne în același timp vechile obiceuri alimentare. Din păcate, acest lucru nu este posibil. O persoană care a avut un exces de greutate va avea întotdeauna tendință de îngrășare. De aceea, este necesar să menții o anumită vigilență legată de ceea ce mănânci.

Întotdeauna amintește-ți să compensezi excesul ocazional cu mese slabe  , să mănânci sănătos în fiecare zi și să ai o activitatea fizică regulată.

Cântărește-te o dată pe săptămână și nu așteapta să iei în greutate mai mult de 3 kilograme pentru a  reveni la dietă.

10. Pot să gătesc cu ulei de masline?
Pilon al dietei mediteraneene, cu multe virtuți, uleiul de măsline are o bună imagine în ceea ce privește sănătatea.
Acest ulei vegetal, bogat în acizi grași mononesaturați (omega-9), este deosebit de benefic pentru sănătate. Cu toate acestea, rămâne o grăsime, 100% lipide (90 kcal 10 ml),  ca și toate celelalte uleiuri!

Pentru sănătatea ta, asigură-te că ai o varietate bună de uleiuri pentru gătit și pentru salate, limitând în acelați timp cantitățile.  

Related Posts

  • Cum să ne împăcăm cu propriul corpCum să ne împăcăm cu propriul corp Corpul nostru face nazuri. Are chef de dulciuri când noi vrem să-l trecem la dietă, obosește când noi vrem să-l urcăm pe banda de alergare. Diferă foarte mult de ceea ce ne-am dori să fie. De ce relația cu corpul nostru este atât de complicată? De ce, de multe ori, ni-l percepem ca […]
  • Vrei sa slăbești cu adevărat? Nu te lăsa manipulat!Vrei sa slăbești cu adevărat? Nu te lăsa manipulat! Dacă te-ai întrebat de ce proliferează publicitatea la produsele de slăbit miracol... Pentru că există o piață. Din păcate, industria produselor de slăbit generează cifre cu multe zerouri; în plus, funcționează legea cererii și a ofertei.... Iar cererea este din ce în ce mai […]
  • Slăbitul sau mersul la nutritionisti – moda sau necesitate?Slăbitul sau mersul la nutritionisti – moda sau necesitate? Slăbitul si/ sau mersul la nutritionisti - moda sau necesitate? Pana sa clarificam, nu uita ca cel mai bun nutritionist esti chiar tu, iar cea mai buna metoda de slabire, cand nu ai un surplus ponderal mare, este cea care iti aduce si echilibru fizic, si echilibru mental, si […]
  • Psihanaliza dăunează grav iubirii?Psihanaliza dăunează grav iubirii? Eva Illouz: "Dificultățile noastre în dragoste se datorează unui exces de psihologie" Și dacă psihanaliza dăunează grav iubirii? Și dacă cele mai puternice și profunde emoții ale noastre sunt reproiectate, modelate de mediul nostru socio-economic? Sociologul Eva Illouz propune […]
  • As vrea, dar nu am timp sa fac sport!As vrea, dar nu am timp sa fac sport!   O propozitie repetata deoportiva de multe femei si barbati. Nu contest - pot fi  situatii obiective, nu le discut. Dar de cele mai multe ori reprezinta un scut de aparare impotriva  propriilor temeri, multe dintre acestea justificate. Ceea ce inseamna ca nu s-a produs […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *