Sunt pregătită pentru jogging în Hyde Park! Şi tu?

Mi-am propus ca la următoarea mea debarcare la Londra să merg pregătită pentru jogging pe malul Tamisei şi prin Hyde park. Să mă pot bucura, cel puţin pentru scurtă vreme, de cea mai mare densitate de arbori (per capita), aşa cum nu găseşti în nici o altă capitală a lumii.

De cum păşeşti pe pământ londonez şi până pleci, sentimentul de verde este permanent: plămânii şi pantofii nu ţi se încarcă de praf, frunzele copacilor sunt de un verde-verde şi lucesc de parcă cineva le unge cu ceară  în fiecare dimineaţă, raţele ies nonşalant la plimbare pe Birdcage walk, veveriţele aşteaptă cuminţele să fie pozate, ştiind că va veni şi recompensa, căprioarele îşi trăiesc sălbăticia în mijlocul unei capitale, în care respiri nu doar istorie, ci şi un aer curat.

De cum laşi în urmă catedrala marilor încoronări regale – Westminster Abbey – şi te îndrepţi către Buckingham Palace mergând pe Birdcage walk, dai în St James`s park – primul din seria celor 3 parcuri generoase care înconjoară palatul regal. Înainte să treci prin parc, vizitează Churchill War Rooms, aflat chiar la intrare.

Dacă ajungi în St James`s  park înainte de schimbarea gărzilor Palatului Buckinghamora 11.30, mai zăboveşte ceva timp în locul acesta: veveriţele prietenoase îţi vor da de lucru; la fel şi pelicanii.

 

 

Peste drum de Buckingham Palace se află Geen Park – un loc în care densitatea platanilor te face să te simţi ca într-o adevărată pădure. De priveliştea Geen Park se bucură nu doar capetele încoronate de la Buckingham, ci şi cele neîncoronate de la Hotelul Ritz, aşezat în unghiul în care Piccadilly street închide  parcul.

 

 

 

 

Mergând de la Buckingham Palace pe Constitution Hill şi trecând prin Wellington Arch (poţi păşi chiar pe sub arc – nu are lanţuri de îngrădire), ajungi în mult prea celebrul Hyde Park.

La începuturi pădure a unei mănăstriri, loc de vânătoare şi de plimbare regală, cele 140 de hectare sunt considerate azi plămânii Londrei. Dar ce mai plămâni! Căprioare precum odinioară nu mai găseşti în Hyde Park, dar se face jogging intens, ciclism, se merge călare sau pe jos, se cuvântă – duminica fiind ziua de întrunire în Speaker`s Corner.

 

Mi-a plăcut îndeosebi grădina de trandafiri din Hyde Park.  Ramurile bătrâne ale rozelor agăţătoare convieţuiesc paşnic cu alte specii de trandafiri, maci violeţi şi roşii.

 

Londra nu se limitează la cele trei parcuri despre care îţi povestesc şi prin care eu m-am plimbat, am zăbovit, am respirat, am făcut poze.

Numărul parcurilor şi grădinilor londoneze este cu adevărat impresionant. Priveşte o hartă a Londrei şi vei constata cu uşurinţă abundenţa zonelor verzi; mergi pe străzile londoneze şi vei găsi la tot pasul copaci, platani în special, sau verdeaţă.

 

 

Dacă şederea la Londra îţi permite, nu rata Richmond Park – cel mai întins parc urban împrejmuit de ziduri din Europa. Pe suprafaţa celor 955 de hectare, vieţuiesc nestingheriţi iepuri, veveriţe, căprioare, iar pajiştile şi pădurile completează tabloul unei rezervaţii în toată splendoarea londoneză. De vizitat!

Gădinile botanice ale Londrei, unele datând chiar din 1700 (spre comparaţie, Grădina botanică din Bucureşti fiinţează de la 1850) sunt un alt subiect generos pe care îl voi lăsa pentru următoarea vizită.

De la Londra pleci doar ca să revii! Pleci cu o lecţie de istorie, de viaţă, de bucurie, de firesc, de aer curat. În aproape 50 de ani, londonezii au reuşit să facă din “The Smog” (aşa cum mai era numită Londra în anii 50 din cauza fumului de cărbuni folosit la încălzire, amplificat de condiţiile meteo)  o capitală nu doar verde, cosmopolită, ci şi modernă.

Roata mileniului – London Eye -, construită pentru a marca trecerea în noul mileniu, a devenit un nou simbol modern al Londrei.

La trei ani după cel de-al doilea război mondial, în 1948, o Londră în plină reconstrucţie, găzduia pe Wembley Jocurile Olimpice.

Astăzi, aceeaşi Londră care găzduieşte Jocurile Olimpice din 2012, se redimensionează pentru a putea adăposti din 2016 peste 8 milioane de locuitori, faţă de 7,6 milioane cât numără în prezent capitala Marii Britanii. Londra de azi se conservă şi se dezvoltă!

Foto Queen Victoria Memorial

Related Posts

  • Nu te minti!Nu te minti! Costumul de baie sau jeans-ii preferaţi te ajută să îţi măsori succesul. Fă-ţi din când în când poze în costum de baie ca să vezi unde ai ajuns. Apropiaţii pot fi drăguţi cu tine; pozele îţi spun cum eşti cu adevărat! În cea de-a două poză: la un an şi jumătate de la […]
  • La picior de ParisLa picior de Paris Iertați de arșita verii, care nu-ți mai lasă loc și de altceva în afară de plajă, mare, plajă, bere (acolo unde-i cazul..., înc-o dată repetir), am dat Bucureștiul - cuprins de zăpăceala cumpărăturilor de început de școală - pe liniștea și poveștile fabuloase, nebănuite de mintea […]
  • Părul discordieiPărul discordiei La cutremurul din `77 eram de 4 ani. Tata se internase, puțin înainte, la spitalul din Brăila pentru analize, mama rămăsese cu noi acasă, în sat. Atât a apucat, să mă înșface și să le strige surorilor mele mai mari ”Haideți, haideți!”. În urma noastră, hornul casei s-a prăbușit. […]
  • Mon amour, since 1973Mon amour, since 1973 Amărâtul ăsta de acum, tocmai împlini 655 de ani de atestare documentară. Ibrail, "Orașul cu salcâmi", "La tanti Elvira", " orasul evantai" (ca de-aia si orbul a nimerit Braila), "cele mai frumoase fete", născute din amestecul de nații de români, greci, turci, evrei, ruși, tătari, […]
  • Antrenamentul care a cucerit AmericaAntrenamentul care a cucerit America După ce ai avut primul antrenament Functional Strenght, nimic nu mai seamănă cu ceea ce ai făcut înainte în materie de sport; este ca diferența dintre a urca pe munte și a-l escalada. Astăzi, ca la fiecare sfârșit de săptămână de altfel (când nu viscolește sau plouă), am alergat - este […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *