”Pe lună nu mergi decât o dată”

M-am întristat teribil citind de dimineață vestea că Bogdan Socol, comentator sportiv, a murit subit în timpul unui antrenament de înot în ape foarte reci. Înțeleg că, dezamăgit de sistem, se retrăsese de curând din media, dedicându-se pasiunii ăsteia.

Apoi mi-au înțepat retina câteva dintre comentariile pline de venin, aruncate agramat din căldurica plăpumioarei, de cetățeni odihniți, la adresa lui. Decent ar fi să te abții să judeci. Ce știm noi despre asta?

Mi-a venit apoi în minte că citisem mult, la vremea respectivă, despre moartea, în aprilie 2017, a ultra-cățărătorului fără asigurare Ueli Steck, care a murit pe Everest, căzând în gol.

”Sunt o persoană căreia îi lipsește încrederea în sine”, spunea Steck, supranumit ”Mașina Elvețiană”, care, în 2004, a escalat Excalibur din Elveția fără coardă de asigurare.

În 2014, din cauza depresiei, e nevoit să ia o pauză. Revine pe munte atât de stăpânit de teama de eșec, încât se antrena ca un nebun, iar și iar, parcurgând și de câte cinci ori același traseu, asigurat în coardă, pentru ca apoi să-l escaladeze fără nicio asigurare.

În bucata de video (link comentarii), extrasă din filmul ”Pe lună nu mergi decât o dată”, Steck spune că, în expeditia asta, s-a pregătit mental acceptând ideea de a merge departe, cât de departe se poate, chiar de a muri. Doar genul ăsta de acceptare mentală l-a făcut să termine expediția. Când ești singur pe un perete vertical, probabil că singurul dușman e teama.

Și, dacă o fracțiune de secundă te îndoiești de tine, urmează căderea, golul.”Știu că, dacă fac iar și iar cățărări solo, într-o zi sau alta voi fi mort. Dar, pe de altă parte, singur cu peretele muntelui, mă simt liber, egal cu mine.

”Când mă cațăr singur, n-am nici teamă, nici gânduri parazite, n-am sentimente. Mă văd cățărându-mă pe perete ca și cum aș fi într-un elicopter. Îmi oferă un sentiment foarte puternic de securitate, spune Ueli Steck . Eul meu care se cațără este sub o presiune mai mică, deoarece trebuie doar să urmeze direcțiile pe care i le dau din exterior.”

Steck mai spunea că, în ziua când se cațără, se află într-o altă lume, într-o stare de hiperacuitate mentală în care nimic nu există în jurul său, cu excepția următorului pas, a următoarei prize.

Odată terminată escalada, abia treptat poate să abandoneze starea de concentrare. Timp de câteva zile este incapabil să vorbească cu cineva, fie ei și membrii familiei.

Să încercăm să nu judecăm oamenii care-și depășesc (mortal) limitele, să ne rugăm pentru drumul lor vertical.

Sursa foto: The Guardian

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi natură

Related Posts

  • Trandafiri de toamnă cu parfum de…scorțișoarăTrandafiri de toamnă cu parfum de…scorțișoară Tarta cu mere este una dintre clasicele patiseriei franceze. În emisiunea "Cel mai bun patiser", sezonul 5, difuzată de televiziunea M6, Cyril Lignac, unul dintre cei mai buni bucătari francezi (top 3, printre altele, vocea din filmul Ratatouille și companionul actriței Sophie […]
  • 5 exerciții anticelulită pentru coapse5 exerciții anticelulită pentru coapse N-am mai scris de ceva vreme un articol cu exerciții, deși se cere. Și mie îmi era dor..... Nu de exerciții (ne întâlnim foarte des), ci de un post mai tehnic. Am așteptat un set de poze care să mă mulțumească și a venit aseară. Fotografului i-am promis o ciorbă caldă, de fasole (de […]
  • Linie și (de la) capătLinie și (de la) capăt O căsnicie, ba chiar o viață, se pot încheia și așa. Într-o gară, între trenuri care vin și pleacă, la șase fără un sfert. Iar asta poate fi o eliberare. Da? Atunci pentru cine? 48 de ani de viețuire comună, 13 copii și multe caiete (scrise aproape ilizibil) copiate îți dau dreptul de […]
  • Tort-mousse două ciocolateTort-mousse două ciocolate INGREDIENTE pentru blat: 2 ouă60 gr. zahăr pudră45 gr. faină10 gr. cacao 10 gr. unt topit INGREDIENTE pentru mousse ciocolată albă: 1 foaie de gelatină 50 ml lapte 200 gr ciocolată albă 450 ml frișcă (neîndulcită) INGREDIENTE pentru mousse ciocolată […]
  • Eforie mon amour I (alb-negru și sepia)Eforie mon amour I (alb-negru și sepia) Și în 2018, la Eforie predomină albul și negrul, iar marea e aprig de furioasă, rupe maluri, lasă plaje sălbatice, pline de scoici sparte, pe care e greu să pășești dacă nu ai papuci; iar mirosul de alge, în zilele în care marea e domoală, poate fi alinat, pentru cei cu sensibilități […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *