”Pe lună nu mergi decât o dată”

M-am întristat teribil citind de dimineață vestea că Bogdan Socol, comentator sportiv, a murit subit în timpul unui antrenament de înot în ape foarte reci. Înțeleg că, dezamăgit de sistem, se retrăsese de curând din media, dedicându-se pasiunii ăsteia.

Apoi mi-au înțepat retina câteva dintre comentariile pline de venin, aruncate agramat din căldurica plăpumioarei, de cetățeni odihniți, la adresa lui. Decent ar fi să te abții să judeci. Ce știm noi despre asta?

Mi-a venit apoi în minte că citisem mult, la vremea respectivă, despre moartea, în aprilie 2017, a ultra-cățărătorului fără asigurare Ueli Steck, care a murit pe Everest, căzând în gol.

”Sunt o persoană căreia îi lipsește încrederea în sine”, spunea Steck, supranumit ”Mașina Elvețiană”, care, în 2004, a escalat Excalibur din Elveția fără coardă de asigurare.

În 2014, din cauza depresiei, e nevoit să ia o pauză. Revine pe munte atât de stăpânit de teama de eșec, încât se antrena ca un nebun, iar și iar, parcurgând și de câte cinci ori același traseu, asigurat în coardă, pentru ca apoi să-l escaladeze fără nicio asigurare.

În bucata de video (link comentarii), extrasă din filmul ”Pe lună nu mergi decât o dată”, Steck spune că, în expeditia asta, s-a pregătit mental acceptând ideea de a merge departe, cât de departe se poate, chiar de a muri. Doar genul ăsta de acceptare mentală l-a făcut să termine expediția. Când ești singur pe un perete vertical, probabil că singurul dușman e teama.

Și, dacă o fracțiune de secundă te îndoiești de tine, urmează căderea, golul.”Știu că, dacă fac iar și iar cățărări solo, într-o zi sau alta voi fi mort. Dar, pe de altă parte, singur cu peretele muntelui, mă simt liber, egal cu mine.

”Când mă cațăr singur, n-am nici teamă, nici gânduri parazite, n-am sentimente. Mă văd cățărându-mă pe perete ca și cum aș fi într-un elicopter. Îmi oferă un sentiment foarte puternic de securitate, spune Ueli Steck . Eul meu care se cațără este sub o presiune mai mică, deoarece trebuie doar să urmeze direcțiile pe care i le dau din exterior.”

Steck mai spunea că, în ziua când se cațără, se află într-o altă lume, într-o stare de hiperacuitate mentală în care nimic nu există în jurul său, cu excepția următorului pas, a următoarei prize.

Odată terminată escalada, abia treptat poate să abandoneze starea de concentrare. Timp de câteva zile este incapabil să vorbească cu cineva, fie ei și membrii familiei.

Să încercăm să nu judecăm oamenii care-și depășesc (mortal) limitele, să ne rugăm pentru drumul lor vertical.

Sursa foto: The Guardian

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi natură

Related Posts

  • Azi am alergat la -10 gradeAzi am alergat la -10 grade Ce înseamnă să alergi pe zăpadă? Însoţeşte-mă şi-ţi povestesc cum a fost azi alergarea mea la -10 grade: Imaginează-ţi un sloi de gheaţă care arde pe dinăuntru. Între senzaţia de ger care îmi intră prin toţi porii până în măduva oaselor şi senzaţia de arsură, graniţa e subţire ca […]
  • La ce bun stretching-ul!?La ce bun stretching-ul!? Stretchingul este o activitate destinată întinderii muşchilor. Îşi trage rădăcinile din hatha yoga, balet clasic, gimnastică. Exerciţiile de stretching ajută la relaxare, întindere, flexibilizare. Foarte important este să nu îţi reţii respiraţia în timpul unei posturi! Inspiră lent pe […]
  • Chiftelute “subtiri” cu legumeChiftelute “subtiri” cu legume INGREDIENTE: 600-700 gr. cartofi fierti in coaja si dati pe razatoare 1 morcov dat pe razatoarea cu orificii mici 1 ceapa taiata marunt 1 dovlecel dat pe razatoarea cu orificii mici 2-3 linguri de telemea slaba (sarata) de vaca (sau […]
  • Video – încălzirea brațelor, umerilor, spateluiVideo – încălzirea brațelor, umerilor, spatelui DOAR 4 minute... Chiar și dacă nu faci constant sport, exercițiile de încălzire a părții superioare a corpului din video pot fi un minimum de efort fizic - 4 minute pe zi - care să îți dea mai multă mobilitate articulară, dar și să destindă gâtul, umerii, spatele de o manieră plăcută […]
  • Greseli de postura in sala de sportGreseli de postura in sala de sport Ce pacat si ...dureros ca posturile gresite din timpul zilei, de acasa, de la birou etc., se multiplica si in salile de sport! In prima postura gresita, pe langa presiunea pe coloana, marcata de cele 2 puncte, mai exista inca una asupra viscerelor care se traduce pintr-o presiune […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *