”Pe lună nu mergi decât o dată”

M-am întristat teribil citind de dimineață vestea că Bogdan Socol, comentator sportiv, a murit subit în timpul unui antrenament de înot în ape foarte reci. Înțeleg că, dezamăgit de sistem, se retrăsese de curând din media, dedicându-se pasiunii ăsteia.

Apoi mi-au înțepat retina câteva dintre comentariile pline de venin, aruncate agramat din căldurica plăpumioarei, de cetățeni odihniți, la adresa lui. Decent ar fi să te abții să judeci. Ce știm noi despre asta?

Mi-a venit apoi în minte că citisem mult, la vremea respectivă, despre moartea, în aprilie 2017, a ultra-cățărătorului fără asigurare Ueli Steck, care a murit pe Everest, căzând în gol.

”Sunt o persoană căreia îi lipsește încrederea în sine”, spunea Steck, supranumit ”Mașina Elvețiană”, care, în 2004, a escalat Excalibur din Elveția fără coardă de asigurare.

În 2014, din cauza depresiei, e nevoit să ia o pauză. Revine pe munte atât de stăpânit de teama de eșec, încât se antrena ca un nebun, iar și iar, parcurgând și de câte cinci ori același traseu, asigurat în coardă, pentru ca apoi să-l escaladeze fără nicio asigurare.

În bucata de video (link comentarii), extrasă din filmul ”Pe lună nu mergi decât o dată”, Steck spune că, în expeditia asta, s-a pregătit mental acceptând ideea de a merge departe, cât de departe se poate, chiar de a muri. Doar genul ăsta de acceptare mentală l-a făcut să termine expediția. Când ești singur pe un perete vertical, probabil că singurul dușman e teama.

Și, dacă o fracțiune de secundă te îndoiești de tine, urmează căderea, golul.”Știu că, dacă fac iar și iar cățărări solo, într-o zi sau alta voi fi mort. Dar, pe de altă parte, singur cu peretele muntelui, mă simt liber, egal cu mine.

”Când mă cațăr singur, n-am nici teamă, nici gânduri parazite, n-am sentimente. Mă văd cățărându-mă pe perete ca și cum aș fi într-un elicopter. Îmi oferă un sentiment foarte puternic de securitate, spune Ueli Steck . Eul meu care se cațără este sub o presiune mai mică, deoarece trebuie doar să urmeze direcțiile pe care i le dau din exterior.”

Steck mai spunea că, în ziua când se cațără, se află într-o altă lume, într-o stare de hiperacuitate mentală în care nimic nu există în jurul său, cu excepția următorului pas, a următoarei prize.

Odată terminată escalada, abia treptat poate să abandoneze starea de concentrare. Timp de câteva zile este incapabil să vorbească cu cineva, fie ei și membrii familiei.

Să încercăm să nu judecăm oamenii care-și depășesc (mortal) limitele, să ne rugăm pentru drumul lor vertical.

Sursa foto: The Guardian

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi natură

Related Posts

  • Un exercițiu pentru rotunjimi…. :)Un exercițiu pentru rotunjimi…. 🙂 Deși suntem înaintea sărbătorii de Paște, exercițiul acesta n-are legătură nici cu pasca, nici cu cozonacul, ci, mai degrabă, cu rotunjimea ouălor. 🙂 Din punctul meu de vedere, conturează posteriorul piciorului (grupa ischiogambierilor)  cum puține exerciții o fac și este o […]
  • Sarmale cu migdale și bok choySarmale cu migdale și bok choy Ingrediente: - 1 salata bok choy (a mea a avut 10 frunze). Se foloseste doar partea verde, - 1 morcov mediu dat pe răzătoare, - 1 ceapă medie dată pe răzătoare, - 2-3 linguri orez basmati aproape fiert în apă cu sare, (n-am masurat orezul inainte de fierbere, ci după; cele […]
  • ….despre sport, numai de… rau!….despre sport, numai de… rau! Vorba poetului, rastalmacita: despre sport, numai de... rau..... Eu nu sunt un sportiv de performanta. N-am facut toata viata sport, desi, in copilarie, promiteam (antrenorul de handbal ii spunea tatii ca "am stofa", dar eu ma impotriveam). Dupa liceu, am facut 6 ani de studii […]
  • NU. MUȘCHII NU AU MEMORIE!NU. MUȘCHII NU AU MEMORIE! Pandemia asta mi-a confirmat un lucru pe care l-am suspectat de la început ca fiind o balivernă din categoria "studiile au arătat". NU, MUȘCHII NU AU MEMORIE! După câteva luni în care n-ai (prea) făcut sport, o iei de la capăt. Reeduci musculatură, reeduci articulații, reeduci capul să […]
  • 𝐂𝐮𝐦 𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐚𝐛𝐚 𝐜𝐮 ”𝐟ă𝐫ă î𝐧𝐟𝐨𝐦𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞”𝐂𝐮𝐦 𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐚𝐛𝐚 𝐜𝐮 ”𝐟ă𝐫ă î𝐧𝐟𝐨𝐦𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞” Hai că, de data asta, va fi altfel pentru mine. Nu voi mai eșua, cum de atâtea ori mi s-a întâmplat. Și asta, mi se promite de peste tot, fără să mă înfometez. Și nici nu mă mai îngraș după. Vă sună cunoscut? Sigur că da. Asta promit, în esență, toate regimurile și programele de […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.